UE, în cea mai lungă criză de după al Doilea Război Mondial

181

În ciuda speranţelor europenilor, Uniunea Europeană pare să nu-şi mai revină din criza economică, cu al şaselea trimestru consecutiv de contracţie economică. În timp ce economia germană a fost singura care a înregistrat creşteri, Franţa a intrat în recesiune pentru a treia oară în ultimii patru ani.

În Franţa, a doua mare economie europeană, consumul, investiţiile şi exporturile au intrat pe o pantă descendentă, ceea ce a condus la o contracţie de încă 0,2% în primele trei luni ale anului, după un trimestru în care suferise o contracţie la fel de mare. Situaţia nu a mai fost aşa de gravă din 1984.

Între timp, Germania, ţara europeană cu cel mai ridicat PIB, a evitat la limită recesiunea, cu un avans de doar 0,1% în primele trei luni ale anului, sub aşteptările analiştilor. Situaţia Germaniei s-ar putea datora iernii prelungite, care a limitat activitatea din construcţii şi încrederea consumatorilor, potrivit Bundesbank.

Per ansamblu, nouă din cele 17 ţări din zona Euro sunt în recesiune, iar continentul se confruntă cu cea mai lungă criză economică de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent, afirmă jurnaliştii de la Wall Street Journal.