Europa respiră uşurată după summit

10

Ceea ce a fost numit un summit al „mai multor cravate", se va încheia conform programului, după ce noaptea trecută liderii europeni au ajuns la un acord neaşteptat privind modificarea tratatului UE pentru salvarea euro. 

Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare în zona euro va fi adoptat de 17 state membre ale zonei euro şi rămâne deschis pentru alte state care vor dori să adere, precum ţări din Europa de Est, ca Polonia, care vor trebui cândva să adopte moneda comună.

Obiectivul de consolidare a disciplinei bugetare a zonei euro prevede sancţiuni aproape automate împotriva ţărilor laxiste, reguli de aur bugetare şi un drept de implicare sporită în proiectele de buget naţionale.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-ar fi dorit un acord între toate cele 27 de state membre, pentru a reforma zona euro, dar au fost nevoiţi să adopte opţiunea unui acord limitat numai la ţările Uniunii monetare.

Negocierile purtate în cadrul summitului UE de la Bruxelles s-ar fi blocat cu Marea Britanie, care a pus mai multe condiţii pentru a fi de acord cu o nouă politică monetară.

„Pentru a accepta o reformă a tratatelor în 27, (premierul britanic) David Cameron a cerut – ceea ce noi am considerat cu toţii ca fiind inacceptabil – un protocol în tratate care să permită exonerarea Marii Britanii de la un anumit număr de reglementări cu privire la serviciile financiare", a explicat Sarkozy.

Sarkozy a recunoscut că atât el, cât şi cancelarul Germaniei ar fi preferat un acord al tutror statelor membre, dar acest lucru nu a fost posibil având în vedere poziţia britanicilor care au impus condiţii „inacceptabile" pentru aderarea la proiect.

La încheierea primei zile a summitului de la Bruxelles, David Cameron a ţinut să precizeze că a avut de luat o decizie grea, dar consideră că este cea mai corectă pentru Anglia. „Dacă nu poţi obţine siguranţă în interiorul tratatului, este mai bine să rămâi în afară", a apreciat premierul în cadrul unei conferinţe de presă.

Angela Merkel, a apreciat vineri că summitul european pe tema crizei euro a ajuns la un "rezultat bun" care trebuie să permită euro să îşi recâştige „credibilitatea".

„Am ajuns, după negocieri îndelungi la un rezultat bun", a declarat ea la încheierea primei zile a summitului de la Bruxelles. „Vom construi o uniune bugetară pentru euro, care va fi în acelaşi timp o uniune de stabilitate", a mai adăugat ea.

Acordul la care s-a ajuns poate fi interpretat ca primul pas spre o Uniune Europeană cu „două viteze", deşi Sarkozy şi Merkel au ţinut să precizeze că nu suntem încă în această situaţle. Este de așteptat ca disensiunile între cele 17 state Euro şi cele 10 state non-Euro să se adâncească, mai ales că puternica Mare Britanie se află în tabăra fără Euro. Cele mai multe state care nu au monedă Euro speră să atingă acest statut în viitor, deci nu sunt de acord cu reguli impuse de celelalte 17 state, fără să aibă nici un cuvânt de spus. România se numără şi ea printre aceste state.

Surse: CNN, BBC, Reuters