E adevărat: Începerea vieţii sexuale modifică creierul

1039

Începerea vieţii sexuale este într-adevăr un început de viaţă nouă. Activitatea sexuală modifică structura creierului, cel puţin la bărbaţi, susţine un studiu japonez, citat de publicaţia britanică Daily Mail.

O echipă de cercetători japonezi, care a monitorizat particularităţile cerebrale ale șobolanilor activi și ale celor inactivi sexual, a notat că șobolanii cu experienţă sexuală aveau mai puţine „punţi" între celulele neuronale. Această observaţie a fost evidentă în cazul șobolanilor masculi.

Potrivit oamenilor de știinţă, spinii dendritelor (prelungiri ale celulelor neuronale) observate în cazul șobolanilor virgini tind să se micșoreze sau chiar să dispară după începerea vieţii sexuale. Acest lucru ar putea indica faptul că spinii au un rol în generarea libidoului. Dacă rezultatul este extrapolat și în cazul oamenilor, ar fi posibil ca cercetătorii să poată crea un medicament care să ducă la creșterea numărului de prelungiri celulare cu rol în dezvoltarea libidoului, rezolvând astfel unele disfuncţii asociate cu înaintarea în vârstă.

Studiul curent vine în continuarea altei cercetări efectuate de specialiștii de la Universitatea Saitama, care au comparat creierele șobolanilor masculi inactivi sexual și cele ale șobolanilor masculi activi. Văzând că numărul spinilor la masculii experimentaţi sexual este mai mic decât în cazul celorlalţi, oamenii de știinţă au concluzionat că aceste prelungiri ar putea fi „un drum cu sens unic având rolul de a ne învăţa cum să ne împerechem". După ce au fost folosite, nu mai e nevoie de ele și se autodistrug.

Cercetătorul Shinji Tsukahara a declarat că scăderea numărului de prelungiri neuronale ar putea fi activată de prezenţa unei femele.

Pe de altă parte, alţi cercetători, de data aceasta americani, au încercat să stimuleze dezvoltarea prelungirilor neuronale și au notat că sobolanii care primiseră hormoni sexuali favorizanţi pentru dezvoltarea acestor prelungiri aveau un apetit sexual mai ridicat.

Pentru oamenii de știinţă de la Universitatea California, acesta este un indiciu că pe viitor s-ar putea dezvolta noi stimulenţi sexuali care să funcţioneze pe baza acestui mecanism studiat.

Niciun articol afișat