FMI avertizează cu privire la riscurile economiei mondiale

53

FMI a avertizat că riscurile asupra economiei globale au crescut. Situaţia se datorează continuării crizei din Gercia, negocierile dificile asupra deficitului american și nevoia de a atenua creșterea explozivă a Asiei.

Fondul a făcut un apel la o responsabilizare a clasei politice și conducătoare în două regiuni: zona euro și America, informează BBC citând vinei 17 iunie un document al Fondului. „Nu ne putem permite să vorbim de o economie globală acolo unde deciziile importante sunt întârziate, pentru că te joci cu focul", a spus Jose Vinals, directorul departamentului de pieţe monetare și capitale al FMI.

Cu privire la Grecia, FMI a avertizat că o continuare a crizei ar putea destabiliza întregul sistem financiar global, iar alte ţări ca Spania și Portugalia ar putea fi afectate. „Într-un eveniment de piaţă grav, un șoc s-ar putea transmite dincolo de zona euro", susţine FMI. Alte două zone cu probleme sunt criza plafonului de împrumut al Americii și dificultăţile Japoniei în revenirea după dezastrele din martie.

Cu toate acestea FMI estimează o creștere constantă a economiei globale cu 4.3% în 2011 și 4.5% în 2012.