FMI: economia mondială rămâne sub risc

11

FMI a declarat ieri că economia globală își revine treptat. Cu toate acestea zona euro și lipsa reformelor financiare o ţin încă „sub risc".

Conform unui raport FMI dat publicităţii ieri la Johannesburg, Africa de Sud, creșterea economică va fi de 4.4% în 2011, faţă de 4.2% prognozat în octombrie 2010. Totuși, în economiile avansate, activitatea s-a moderat la un nivel mai mic decât cel așteptat, creșterea rămâne sub parametri iar șomajul este mare. În plus, noile tensiuni și factori de stres de la periferia zonei euro contribuie la riscul alunecării în jos.

„La mai mult de doi ani de la criza financiară, stabilitatea financiară globală este încă neasigurată. Este încă sub risc.", declară Jose Vinals, directorul FMI pe probleme monetare și pieţe de capital.

FMI-ul a avertizat din nou asupra riscurilor financiare și a debitelor suverane din ţări precum Grecia și Irlanda. Măsurile urgente care trebuie luate ar fi acelea de redresare în vederea regăsirii echilibrului financiar, o reevaluare a politicilor fiscale și o reformă a sistemelor financiare.