Pregătiţi umbrelele! Şeful FMI anunţă „nori grei” la orizontul Europei

574

Şeful Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a avertizat, joi, că „nori negri” se adună ameninţător asupra recuperării economice la nivel mondial, zona euro fiind, încă o dată, epicentrul problemei.

„Vedem o recuperare uşoară, bătând ca vântul de primăvară. Dar vedem, de asemenea, nori negri la orizont”, a spus Lagarde într-o conferinţă de presă la Washington, citează EUobserver. Cu alte cuvinte, există recuperare economică, „timidă” şi „fragilă”, dar există în continuare riscuri destul de mari ca ea să eşueze. Iar zona euro este în continuare epicentrul acestui potenţial risc.

Comentariile lui Lagarde vin înainte de reuniunea de primăvară a FMI, când trebuie să se ia decizii cu privire la creşterea resurselor proprii, din care o parte ar putea fi folosite pentru a finanţa în continuare planul de salvare al zonei euro.

Lagarde a spus că a primit deja promisiuni de peste 240 miliarde de euro din obiectivul de 300 de miliarde, dintre care cei mai mulţi ar veni de la ţările din zona euro, restul fiind promişi de către state non-euro, cum ar fi Japonia, Suedia, Danemarca, Norvegia şi Elveţia. Statele Unite nu au adus până acum nicio sumă de bani în plus faţă de contribuţiile sale regulate.

Dacă FMI ar fi o mare umbrelă, sub care se ascunde economia mondială de o ploaie devastatoare, atunci, umbrela are încă câteva găuri, pe care Lagarde speră să le acopere cu ajutorul acestor fonduri de rezervă, a declarat într-un interviu la CNN. Suma totală ar dubla capacitatea instituţiei de a combate criza datoriilor din zona euro şi orice posibilă extindere în alte regiuni. De asemenea, ar contribui la atenuarea temerilor de pe pieţele financiare legate de riscul contagiunii, în ţările din afara Europei, care ar putea avea probleme din cauza crizei din zona euro.

Pe pieţe există temeri referitoare la capacitatea Spaniei de a reduce deficitul bugetar în condiţii de contracţie economică. De asemenea, datoria Italiei, de 123% din PIB, a ajuns la dublul nivelului stabilit de regulile din zona euro.

Un raport emis marţi de către FMI a avertizat că băncile din zona euro sunt încă în pericolul unei crize a creditelor, în ciuda acţiunii Băncii Centrale Europene, care, de curând, a oferit băncilor europene împrumuturi de 1 trilion de euro, la dobânzi extrem de scăzute.

Lagarde a mai cerut, joi, liderilor Uniunii Europene să susţină direct băncile cu probleme financiare, prin intermediul fondurilor de stabilitate financiară. FMI a pledat pentru o putere de foc combinată de 1 trilion de euro, dar singura concesie obţinută din partea donatorilor reticenţi conduşi de Germania a fost să crească plafonul celor două fonduri la o sumă comună de 700 de miliarde de euro, chiar dacă puterea de creditare efectivă va fi de 500 miliarde de euro. Cele două fonduri „ar putea ajuta în termeni de recapitalizare, oriunde în zona euro”, a mai spus Lagarde.

Presiunea este probabil să crească în Germania, care va trebui să cadă de acord cu un fel de finanţare pentru băncile spaniole, deoarece costurile de împrumut ale ţării au început să crească din nou. Guvernul spaniol se luptă cu înrăutăţirea condiţiilor economice şi chiar FMI pledează acum pentru mai puţină austeritate, pentru a nu agrava situaţia.