Premieră: FMI susţine controlul influxului de capital

17

FMI a aprobat pentru prima oară propunerea de control al influxului de capital, informează AFP. Măsurile fac parte dintr-un pachet de propuneri adresate guvernelor pentu a administra capitalurile volatile.

FMI a evaluat 7 economii de piaţă emergente pentru a contracara dezechilibrele din economia globală. Ţări ca Brazilia și Coreea de Sud s-au confruntat cu masive intrări de capital, în special din partea investitorilor străini, astfel încât au avut de luptat cu inflaţia și cursul valutar. În raportul Recent Experiences in Managing Capital Inflows – Cross-Cutting Themes and Possible Policy Framework, FMI recunoaște pentru prima oară faptul că, în anumite cazuri, sunt necesare măsuri ale unei ţări pentru limitarea influxului de capital străin.

Timp de decenii, politica FMI a fost aceea de a presa guvernele în eliminarea controlului asupra capitalului străin. Noul cadru vine ca un răspuns la solicitarea Franţei, care deţine anul acesta președenţia G20. Nicolas Sarkozy solicitase în ianuarie dezvoltarea unui „cod de procedură” pentru administrarea influxului de capitaluri, cerând ca FMI să-și lărgească atribuţiile, incluzând „supravegherea” tranzacţiilor de capital la nivel internaţional.

(Foto: 1235.ro)