Prognoză FMI: Vreme schimbătoare, cu șanse de scădere economică

14

Fondul Monetar Internaţional (FMI), revine asupra previziunilor economice la nivel mondial făcute în luna aprilie, pentru a revizuie în scădere creșterea economică.

Fondul Monetar Internaţional (FMI), revine asupra previziunilor economice la nivel mondial făcute în luna aprilie, pentru a revizuie în scădere creșterea economică.

Luni seara, șeful FMI, Christine Lagarde, a invocat „noi semne de slăbiciune" peste tot în lume, în special în zona euro, dar și în Statele Unite ale Americii și grupul ţărilor BRIC, a căror boom economic a început să stagneze, și chiar să scadă ușor.

„În ultimele trei luni, revigorarea economiei la nivel mondial, care nu era foarte mare, a arătat noi semne de slăbiciune", afirmă FMI într-o actualizare a perspectivelor economice mondiale.

Conform prognozei actualizate, FMI se așteaptă în 2012 la o creștere de 3,5% a Produsului Intern Brut (PIB) mondial (cu 0,1 puncte mai puţin decât estimarea din aprilie), și pentru 2013 la 3,9% (cu 0,2 puncte mai puţin faţă de datele din aprilie).

Institutia continuă să avertizeze asupra riscurilor de înrăutăţire a situaţiei economice mondiale. Zona euro va rămâne într-o situaţie „precară" până când liderii nu vor lua măsuri concrete pentru ca datoriile să nu mai crească.

La conferinţa de presă de luni, oficialii FMI au insistat pe riscurile pe care le reprezintă ţările din sudul Europei, „incertitudinea tot mai mare privind creșterea economică și situaţia politică în Grecia, problemele din sectorul bancar din Spania și îndoielile cu privire la capacitatea guvernelor de a pune în aplicare reformele".

O altă problemă de îngrijorare care a dus a revizuirea prognozei de creștere economică la nivel mondial este faptul că situaţiile economice din ţările în curs de dezvoltare nu mai sunt nici ele pe roze. În special în Brazilia, China și India, ţări considerate adevărate motoare pentru revenirea economiei globale, și-au pierdut vârful de creștere economică, și încep să înregistreze ușoare scăderi.

Nici Statele Unite nu stau mai bine. FMI avertizează că „dacă nu se ajunge la un consens în ceea ce privește extinderea temporară a unor reduceri de taxe, deficitul structural al SUA ar putea să scadă cu mai mult de 4 puncte procentuale din PIB, în 2013". Acest lucru ar însemna ca creșterea economică a SUA să stagneze anul viitor, afectând toată economia mondială, informează BBC.

În ceea ce privete zona euro, FMI a lăudat liderii marilor puteri pentru că „au făcut un pas în direcţia bună", prin faptul că au ajuns la un acord de a crea o singură instituţie care să supervizeze băncile europene și pentru că au recapitalizat băncile cu probleme direct din fondurile de ajutor, fără să mai treacă prin bilanţurile guvernamentale.

Cu toate astea, Curtea Constituţională a Germaniei a anuţat că va aștepta până pe 12 septembrie pentru a decide asupra constituţionalităţii Mecanismului European de Stabilitate și asupra Tratatului de disciplină fiscală semnat de 25 de state ale UE. Mecanismul European de Stabilitate trebuia să funcţioneze din 9 iulie, politicieni de top, inclusiv din Germania, avertizând Curtea despre potenţialele efecte negative ale amânării votului.

FMI a avertizat că întârzierea sau insuficienţa măsurilor luate- o posibilă referinţă la Mecanismul European de Stabilitate- este cel mai mare risc pentru revenirea economiei la nivel mondial și ar putea să înrăutăţească criza euro, relatează EuObserver.

Angela Merkel, intrată oarecum într-o campanie electorală pentru Bundestag, a declarat că Euro va fi o temă centrală la alegeri, ea având intenţia de a candida din nou pentru funcţia de cancelar federal. Astfel că, deși a subliniat importanţa intensificării cooperării politice între statele UE, un prim pas fiind adoptarea Pactului Fiscal, a precizat că este nevoie totodată de un control sporit pentru ca toate ţările să respecte ceea ce au convernit.

„Numai solidaritate, fără control, aşa ceva nu va accepta", a spus Merkel într-un interviu televizat. Nici ea, nici Germania. Angela Merkel a justificat atitudinea ei spunând că „forţele Germaniei nu sunt nelimitate. Europa se află într-o competiţie la nivel global. Iar acestei competiţii trebuie să-i facem faţă, dacă vrem să ne păstrăm bunăstarea. Iată ce mă determină să acţionez aşa. Uneori e nevoie să fii dur ca să schimbi ceva în Europa," citează DW.