94 de ani: Drumul lung al lui Nelson Mandela

110

La împlinirea vârstei de 94 de ani de către Nelson Mandela, lumea sărbătorește un exemplu de reușită, voinţă, democraţie, toleranţă și non-violenţă. Mandela este un om unic în istoria universală, dar după cum spune chiar el, „nu am fost un mesia, ci un om simplu care a devenit un lider datorită unor circumstanţe extraordinare".

Nelson Mandela a fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal în aprilie 1994. Peste 22 de milioane de sud-africani au ieșit la vot pentru primele alegeri parlamentare multirasiale din ţară, alegându-l pe Mandela drept primul președinte de culoare la conducerea ţării.

Înainte de a fi ales, Mandela a fost liderul partidului Congresul Naţional African și unul din principalii activiști împortriva apartheid-ului. Lupta împotriva discriminării oamenilor de culoare, i-a adus o condamnare pe viaţă la 12 iunie 1964, dar a fost eliberat, după 27 de ani închisoare, la 11 februarie 1990.

Ca președinte, Mandela a format Comisia pentru adevăr și reconciliere, pentru a investiga încălcările drepturilor omului sub apertheid și a avut numeroase iniţiative menite să îmbunătăţească standardul de viaţă al populaţiei de culoare din Africa de Sud. În 1996, a ratificat o noua constituţie a Africii de Sud.

Perseverenţa cu care a luptat pentru crezurile sale a fost răsplătită cu un Premiu Nobel pentru Pace şi cu alte peste 250 de distincţii şi medalii.

Mandela s-a retras din politică în iunie 1999, la vârsta de 81 de ani. A fost urmat în funcţia de președinte de Thabo Mbeki, din partea aceluiași partid.

Regretele omului politic

Nelson Mandela a avut trei căsătorii și mulţi copii, dar poate doar după vârsta de 80 de ani, când s-a retras din politică a simţit că are cu adevărat o familie. S-a căsătorit cu prima soţie Evelyn Mase, în 1944, dar au divorţat în 1958, după ce au avut patru copii.

În 1958 s-a recăsătorit cu Winnie Madikizela, care a preluat un rol destul de activ în viaţa politică într-o campanie de a-și elibera soţul din închisoare. În multe ocazii ea însăși a fost acuzată și condamnată la închisoare. La eliberarea lui Mandela din închisoare încă erau împreună, dar s-au separat în 1992 și au divorţat patru ani mai târziu.

Autobiografia Conversations with Myself, o colecţie de scrisori, jurnale și conversaţii, arată un soţ și un tată care își sacrifică fericirea personală pentru lupta de eliberare a Africii de Sud. Multe dintre scrisori sunt romantice, Mandela exprimând un dor nespus pentru soţia sa.

Într-o altă scrisoare publicată în bestseller-ul autobiografic Long Walk to Freedom, Mandela scrie ce a spus la nunta fetei sale Zindzi: „Am privit cum copiii noștri au crescut fără noi și când am ieșit din închisoare ei mi-au spus că s-au gândit că au un tată care într-o zi se va întoarce la ei, dar când s-a întors, i-a părăsit din nou ca să devină Tatăl naţiunii." Mandela mai spune că poziţia de lider al ţării a fost o mare onoare, dar să fii tatăl unei familii este o fericire mai mare de care nu s-a putut bucura.

Când a împlinit 80 de ani Mandela s-a căsătorit cu actuala sa soţie, Graca Machel, care este văduva fostului președinte al Mozambicului.

Omagii aduse la 94 de ani

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi soţia sa Michelle i-au adus ieri un omagiu fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, salutând „voinţa de fier", „integritatea fără cusur" şi „modestia" liderului African, relatează Mediafax.

„După toate criteriile, Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei transformându-şi ţara, continentul (african) şi lumea", adaugă soţii Obama despre eroul luptei împotriva apartheidului, „un om care a demonstrat puterea extraordinară a non-violenţei şi a toleranţei". Prima Doamnă a Statelor Unite s-a întâlnit cu Nelson Mandela la 21 iunie 2011 în cadrul unui turneu în Africa australă efectuat împreună cu fiicele sale.

Bill Clinton împreună cu fiica sa Chelsea l-au vizitat marţi pe Mandela în satul său, Qunu (sud-est). După ce au stat împreună pentru o oră și jumătate, Bill Clinton, Chelsea și soţia lui Mandela au plantat fiecare câte un avocado pentru această ocazie. Clinton a spus că Mandela este un iubitor al copacilor, care în Africa sunt un simbol pentru creștere și sustenanţă.

Mandela a mai primit un cadou deosebit de ziua lui. O echipă de biologi a descoperit în Africa de Sud cea mai veche fosilă de ciocănitoare de pe continentul african, aparţinând unei specii fosile necunoscute până acum pe care au botezat-o ‘Australopitecus nelsonmandelai', relatează AFP.

De altfel, în Africa dar și în restul lumii, oamenii sărbătoresc astăzi Ziua Mandela, recunoscută de ONU. Ea constă într-un apel mondial la consacrarea a 67 de minute pentru ajutorarea semenilor. Aceste 67 de minute reprezintă cei 67 de ani pe care fostul lider i-a consacrat luptei sale politice. Pe site-ul oficial găsești 67 de idei prin care și tu poţi face ceva pentru a schimba lumea.