Ungaria îşi ia soarta în propriile mâini

28

    Ungaria vrea să ia propriile decizii pentru relansarea economiei, notează Gândul, în pofida constrângerilor implicate de împrumutul de 20 de miliarde de euro, primit în octombrie 2008 de la Uniunea Europeană şi FMI.

 

    Delegaţia FMI s-a retras luna trecută din Ungaria, după ce negocierile privind măsurile de austeritate au eșuat. Cabinetul de la Budapesta a anunţat că Ungaria vrea să ia propriile decizii pentru relansarea economiei.

    „Vrem să ne recâştigăm suveranitatea economică, să luăm propriile decizii. Populaţia va înţelege astfel că avansul economic este rezultatul deciziilor guvernului şi nu se datorează creditelor primite din străinătate", a declarat Mihaly Varga, secretar de stat, şef al biroului premierului Viktor Orban, într-un interviu pentru postul de televiziune Hir TV.

    Fără a fi nerecunoscător, secretarul a amintit ajutorul financiar primit în 2008, când Ungaria a beneficiat de un credit de 20 de miliarde de euro din partea UE, FMI şi a Băncii Mondiale. După ce a primit aproximativ două treimi din fonduri, Ungaria a renunţat la ultimele tranșe, preferând să adopte alte politici de finanţare.

    Varga a amintit că Budapesta s-a angajat să-şi menţină deficitul bugetar sub 3,8% în 2010 şi a precizat că Ungaria este deschisă dialogului cu FMI. „M-am întâlnit, spre exemplu, cu directorul misiunii FMI în Ungaria vineri, cu ocazia preluării funcţiei de către noul preşedinte al Republicii, Pal Schmitt", a spus el.