Inundaţiile fac ravagii pe Glob (video)

260

Ploi puternice s-au abătut în acest sfârșit de săptămână asupra Asiei, provocând moartea a mii de persoane în Pakistan, China, India și Coreea de Nord, informează Associated Press. Sute de mii de oameni au rămas fără adăposturi.

   

    Pakistanul se confruntă în această perioadă cu cele mai puternice inundaţii din istoria ţării: 1.600 de persoane au fost ucise în ultima săptămână de viitură și circa două milioane au rămas fără locuinţe. Sâmbătă, alunecările de teren au îngropat satele Gilgit-Baltistant și au provocat moartea a cel puţin 53 de persoane, susţine oficialul guvernamental Ali Mohamed Sikandar. Duminică, ambarcaţiuni ale marinei pakistaneze au avut un rol esenţial, străbătând mile întregi pentru salvarea supravieţuitorilor dezastrului. Ploile abundente continuă să lovească, iar numărul victimelor ar putea să crească în Pakistan.

    Situaţia este foarte gravă și în China, India și Coreea de Nord. Circa 1.100 de persoane au fost ucise de inundaţii în China în acest an, 127 pierzându-și viaţa în urma dezastrului de duminică din provincia Gansu. În India, numărul morţilor a crescut la 132, dintre care cel puţin cinci turiști străini, a căror naţionalitate nu este cunoscută deocamdată, și 500 de persoane au fost date dispărute. Inundaţiile au produs de asemenea și pagube materiale considerabile: circa 15.000 de hectare de teren agricol au fost scufundate în Coreea de Nord și 5.500 de case distruse.

    În Europa, situaţia este de asemenea îngrijorătoare, viiturile omorând și aici cel puţin 15 oameni. În Germania, duminică dimineaţă, orașul de graniţă Görlitz era parţial sub ape, fiind necesară evacuarea a 1.500 de persoane, după ruperea în amonte a unui baraj, citează BBC.