BBC: Povestea băiatului care a fost crescut fetiţă

242

Un experiment de transsexualism, declarat un succes în lumea medicală, a sfârșit tragic. Jurnalistul John Colapinto, de la New York Times a descoperit povestea unui băiat care, ca urmare a unui accident, a fost educat de părinţii lui ca fată.

La scurt timp după ce s-au născut, gemenii canadieni Bruce și Brian Reimer au dezvoltat probleme urinare. Părinţii lor au ascultat sfatul de a-i circumcide pe copii, pentru a rezolva aceste probleme, însă s-au văzut puși în faţa uneia și mai mare. În urma unui accident în timpul operaţiei de circumcizie, lui Bruce i-a fost secţionat complet penisul.

Tulburaţi de condiţia copilului lor, părinţii au contactat un psiholog specializat în transsexualism. Dr. John Money i-a sfătuit să îl educe pe Bruce ca și cum ar fi fost fată și să nu îi spună niciodată că, de fapt, el se născuse băiat. Medicul i-a convins pe părinţi că nu biologia, ci educaţia era factorul decisiv în determinarea sexului unei persoane. Pentru dr. Money, scrie BBC, acesta era cazul perfect spre a dovedi că educaţia domină biologia, mai ales că evoluţia lui Bruce putea fi comparată cu cea a fratelui lui geamăn.La vârsta de 21 luni, în urma unei alte operaţii, Bruce a devenit Brenda. În fiecare an de atunci, părinţii efectuau o vizită anuală la cabinetul dr. Money, pentru a monitoriza dezvoltarea Brendei. Mama copilului, Janet Reimer povestea că fetiţa „era foarte rebelă. Se purta foarte masculin. Nu o puteam convinge să facă nimic feminin.” Mai mult, spune femeia „în copilărie, Brenda nu a avut prieteni. Toată lumea o ironiza numind-o femeia cavernelor,” din pricina comportamentului ei băieţos. La vârsta de 13 ani, odată cu intrarea în pubertate, Brenda a dezvoltat o depresie puternică și avea chiar gânduri de sinucidere. Disperaţi, părinţii au întrerupt vizitele la medicul Money și, la scurt timp, i-au mărturisit Brendei că se născuse băiat. Doar câteva săptămâni mai târziu Brenda s-a hotărât să redevină băiat. După o nouă operaţie de schimbare de sex, Brenda a devenit David. Peste câţiva ani s-a căsătorit, însă gândul că experienţa vieţii lui era prezentată ca un caz de succes în lumea medicală, afectând vieţile altor oameni, nu îi putea da pace. În jurul vârstei de 30 de ani, David acum depresiv, se desparte de soţie și își pierde serviciul. La 38 de ani, se sinucide, la doar doi ani după ce fratele lui geamăn moare din cauza unei supradoze de droguri.