Planul european de austeritate duce la dezastru

9

Dacă Europa va continua cu planul coordonat de austeritate, se va îndrepta spre un dezastru, e de părere Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde.

    „Azi, Europa vrea un plan coordonat de austeritate. Dacă va continua pe acest drum, se îndreaptă spre dezastru. Ştim, după Marea Depresiune din anii '30, că aşa ceva nu trebuie făcut." Afirmaţia vine din partea celui mai citat economist la nivel mondial, profesor la Columbia University și fost economist șef al Băncii Mondiale.

    Stiglitz crede că riscul cel mai mare al proiectului european este lipsa de solidaritate între statele europene. „Austeritatea", în opinia lui Stiglitz, „duce la creșterea șomajului și la accenturarea depresiunii". Astfel, el vede alte soluţii decât cele aplicate pe continent. 

    Accentuând faptul că „Europa are nevoie de solidaritate, de empatie", el propune ca soluţie crearea unui fond de solidaritate pentru ţările care sunt în dificultate. Modelul este aplicat cu succes în America, unde statele aflate în impas financiar sunt ajutate de cele potente.

    Într-un interviu acordat BBC la începutul lunii mai, Stiglitz identifica starea de fapt din cadrul zonei euro: „Când vedem cât de greu a fost pentru Europa să adopte o poziţie comună pentru a ajuta o ţară mică [Grecia], realizăm că dacă ar fi vorba de un stat cu probleme mai mari, ar fi şi mai greu pentru europeni să ajungă la o înţelegere".

    Stiglitz e de părere că, deși guvernul elen are partea sa de vină, problemele au apărut din cauza conjucturii recesiunii mondiale. De asemenea, în Spania, deficitul bugetar nu a apărut din cauza guvernanţilor, ci a monedei euro în sine, care a permis scăderea ratelor dobânzii și a condus la spargerea balonului imobiliar. Opţiunea centrală este încurajarea investiţiilor și nicidecum programe de austeritate.

    Referitor la moneda unică europenă, economistul american apreciază că Europa se îndreaptă către o direcţie greşită. „Adoptând euro, statele zonei euro au renunţat la două instrumente de politică economică: cursul de schimb şi ratele dobânzilor. De aceea trebuie găsit un mod de adaptare la conjuctură şi nevoi." În afara unui plan de adaptare, Stiglitz apreciază că, în cazul problemelor fiscale ale unora dintre statele zonei euro, cel mai probabil scenariu este intrarea acestora în incapacitate de plată. Întrebat de BBC dacă această situaţie poate reprezenta sfârşitul euro, Stiglitz a afirmat: „Dacă Europa nu-şi rezolvă problemele instituţionale fundamentale, viitorul euro poate fi foarte scurt."

    În interviul pentru Le Monde Stiglitz atrage atenţia asupra unui moment crucial: „Va fi un moment când autorităţile de la Atena, Madrid şi Lisabona se vor întreba serios dacă este în interesul lor continuarea programelor impuse de Fondul Monetar Internaţional şi de Bruxelles, şi dacă nu este mai bine să redevină stăpânii propriilor politici monetare."