Profit record pentru Apple în primul trimestru al anului fiscal 2015

165

Gigantul american Apple Inc. a anunţat un profit record de 18 miliarde de dolari în perioada octombrie-decembrie 2014. Suma reprezintă o creștere cu 38 de procente faţă de aceeași perioadă din 2013. Reprezentanţii companiei spun că cele aproape 5 miliarde în plus s-au datorat noilor modele iPhone, lansate în luna septembrie.

Tim Cook, directorul executiv Apple a remarcat că cererea pentru telefoane a fost „șocantă”. În schimb, vânzările la iPad au fost o dezamăgire, înregistrând o pierdere cu 22% în anul 2014, faţă de anul anterior, citează BBC.

Cook a declarat că această creștere ar fi fost cu 4 procente mai mare dacă firma nu ar fi avut de suferit din cauza volatilităţii extreme a dolarului în mediul extern.

Numai în China, vânzările au crescut cu 70% faţă de anul precedent, depășind pragul de 16 miliarde de dolari și apropiindu-se semnificativ de cele 17 miliarde cât au însumat vânzările în toată Europa, anul precedent.

Victoriile financiare ale companiei rămân umbrite etic. Apple are două mari probleme: produsele sale sunt fabricate cu minereuri extrase din zone de conflict, care apoi sunt prelucrate și asamblate în Taiwan și în China, unde muncitorii sunt exploataţi, trataţi inuman. Însă, confom noilor rapoarte anuale care evaluează responsabilitatea companiei, Apple se laudă că face mai mult decât fac alte companii în aceste două aspecte.