iExploatarea umană la Apple

84

Apple are două mari probleme, că produsele sale sunt făcute cu minereuri extrase din zone de conflict, care apoi sunt prelucrate și asamblate prin Taiwan și China, unde muncitorii sunt exploataţi inuman. Însă, confom noilor rapoarte anuale care evaluează responsabilitatea companiei, Apple se laudă că face mai mult decât fac alte companii în aceste două aspecte.

Cu ceva timp în urmă, Jordan Price, un designer al diviziei de mobile Apple, și-a dat demisia și a ţinut să spună întregii lumi de ce. Portretul pe care îl alcătuiește despre companie nu este deloc unul flatant. „ Era foarte complicat să ne înregistrăm, aveau atât de multe parole, conturi și date de logare, încât mi-a luat aproape o lună ca să fiu înscris în server. Erau ședinte tot timpul, ceea ce afecta ritmul de lucru și productivitatea fiecăruia dintre noi, dar părea un rău necesar într-o companie atât de mare cu produse de o așa mare calitate”, spune bărbatul.

El se mai plânge de atitudinea șefilor faţă de angajaţi, care aveau obiceiul să insulte sub formă de glumă pe oricine era inferior în ierarhie, și să ameninţe cu repercursiuni grave dacă nu se împlinesc anumite cerinţe. Să lucreze la Apple era un vis devenit realitate pentru Price, dar, până la urmă, nu a putut suporta mediul și condiţiile de muncă, scrie Business Insider.

Mărturii din fabrică

Dacă Jordan Price se plânge de condiţiile de muncă chiar din sediul Apple, din Cupertino, California, ne întrebăm ce ar putea spune angajaţii care lucrează în fabricile din China sau Taiwan sau africanii care trudesc toată ziua în soare pentru a extrage resursele necesare.

Asta s-a întrebat și echipa de la ABC News, condusă de Bilee Weir, realizatorul emisiunii „Nightlife”, care a primit invitaţia de a vedea liniile de asamblare finală ale iPhone, iPad și MacBook la fabricile Foxconn, în timpul primului audit realizat vreodată de către Fair Labor Association, o organizaţie care apără drepturile salariaţilor.

Permisiunea accesului jurnaliștilor în fabrici a venit după ce compania a fost atacată în presă în ultimii ani pentru contractele pe care le are cu firmele furnizoare de piese, unde angajaţii sunt trataţi inuman. Primele critici au venit în ianuarie 2010 după ce un muncitor al unei Fabrici Foxconn s-a sinucis într-un complex situat în afara Hong-Kongului.

După aceea, în ianuarie 2012, jurnalistul Mike Daisy a prezentat la emisiunea radio „This american life” cum a călătorit până la porţile unei Fabrici Foxconn și a stat de vorbă cu muncitorii de acolo, care i-au povestit cum trudesc cel puţin 13-15 ore pe zi. Unul dintre muncitori era un copil de 13 ani care lustruia zilnic ecranele pentru iPhone.

Weir a fost condus de către reprezentanţii Apple și Foxconn să vadă liniile de producţie situate în provinciile chinezesţi Shenzen și Chengdu. Se pare că toate cutiile albe care ies din Shenzhen au ștampilate pe ele cuvintele „Proiectat în California”, însă nimeni nu știe că ele sunt asamblate de către oameni precum Liang Juan, care și-a petrecut mai mult din ultimii 3 ani din viaţă lucrând cu penseta la camerele mici ale gadgeturilor Apple. „La ce te gândești toată ziua?” întreabă Bill. „Nu prea mă gândesc la nimic, pentru că regulile sunt stricte și avem foarte multă treabă, așa că nu am timp să mă gândesc și la altceva”, răspunde ea.

Însă în fabrica din Chengdu, răspunsul la aceeași întrebare sună altfel: „De multe ori mă gândesc la cât de obosită sunt.” În timpul unei singure ture de muncă, Zhou Xiao Ying asamblează câte 6.000 de carcase de aluminiu iPad. Și, o dată pe lună, se duce să își vadă părinţii și copiii. În rest, „mă gândesc doar la odihnă”, recunoaște femeia.

Rapoarte bune

Pe lângă aceste replici triste, Weir a văzut și progresul. Adică plasele amplasate în fiecare fabrică, care să descurajeze tentativele de suicid, centrele de consiliere unde o echipă de psihiatri oferă ajutor și centre de instruire educaţională gratuită.

Pe lângă asta, rapoartele anuale vin cu cifre care par într-adevăr să indice o schimbare în bine. De exemplu, anul precedent s-a descoperit că 11 dintre firmele furnizoare care au contract cu Apple aveau 230 de cazuri cu angajaţi minori, dintre care 70 fuseseră rezolvate. Anul acesta, raportul scrie că doar 8 fabrici prezintă 23 de cazuri, dintre care 12 au fost rezolvate. De asemenea, Apple a impus o politică specială pentru angajaţii studenţi, prin care aceștia să fie angajaţi conform orientării profesionale și să li se respecte orele de studiu, iar pentru angajaţii adulţi s-a impus un plafon maximum de 60 de ore lucrătoare pe săptămână, cu o zi de odihnă la fiecare șapte lucrătoare.

Rapoartele de anul acesta arată și un angajament al companiei de a se adresa impactului politic și de mediu al procesului de fabricaţie al produselor Apple. Compania a realizat cu 51% mai multe audituri decât anul precedent, la 451 de fabrici, dintre care 40% erau noi în lanţul de aprovizionare și a impus un „ghid de mediu” mai strict, regularizând și activităţile care treceau drept neimportante, cum ar fi abandonarea deșeului toxic la o fabrică neomologată.

Apple încearcă să rezolve și problema impactului uman și politic al activităţii de extragere de minereuri din principalele zone unde lucrează subcontractorii. Luna trecută compania a confirmat că toţi vânzătorii de unde cumpără tantal au fost verificaţi și certificaţi drept „conflict-free” de către auditori independenţi. Tantalul, un metal care se folosește în procesul de fabricaţie al multor electronice, se extrage mai ales din minele din Congo, despre care se spune că ar finanţa conflictele din Africa centrală. Apple a mai făcut publică o listă cu rafinăriile și topitoriile cu care lucrează, împreună cu statusul fiecăruia în urma verificării, alăturându-se altor companii electronice într-un efort de a nu mai folosi aceste materiale pentru produsele lor.

https://www.youtube.com/watch?v=_RBW2bcMzuU