Referendumul elen adânceşte criza euro

37

Acţiunile burselor din întreaga Europă au intrat într-o scădere puternică după ce premierul elen George Papandreou a anunţat că va organiza un referendum privind susţinerea financiară a ţării. „Vom respecta vointa poporului grec," a declarat Papandreou, la doar câteva zile după ce liderii zonei euro au convenit să acorde acorde un ajutor financiar Greciei.

Anunţul surpriză al premierului a afectat puternic bursele şi cotaţiile băncilor europene amplificând temerea privind riscul unui faliment dezordonat al Greciei. Băncile europene au pierdut azi dimineaţă tot ce câştigaseră joia trecută, când s-a ajuns la o înţelegere între liderii zonei euro în privinţa planului financiar pentru salvarea Greciei.

În România, băncile greceşti, urmate de cele franceze, au suferit pierderi importante pe bursă în această dimineaţă. Acţiunile Alpha Bank scăzuseră la ora 11.30 cu 14,24%, iar cele ale Piraeus pierduseră aproape 20 de procente. Erste, care deţine BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a scăzut cu 8,77%", conform Ziarul Financiar.

Cine e pentru referendum?

Liderii zonei euro au convenit, săptămâna trecută, să ajute Grecia cu un nou pachet financiar de 130 de miliarde de euro şi cu o diminuare cu 50% a datoriei statului elen către deţinătorii privaţi de obligaţiuni. Preţul ajutorului este, însă, un program de reduceri drastice ale cheltuielilor statului, fapt care a cauzat furie în rândul grecilor, relatează Mediafax.

Tocmai de aceea, Papandreou a plasat decizia acceptării noilor măsuri de austeritate în responsabilitatea poporului elen. Un alt motiv este lipsa unui sprijin politic mai larg pentru măsurile fiscale şi reformele cerute de creditorii internaţionali. În acelaşi context, Partidul Socialist, din care premierul face parte a pierdut mai mulţi parlamentari ca urmare a impunerii unor măsuri de austeritate în Parlament şi al protestelor masive ale populaţiei.

Politicienii greci şi-au arătat dezacordul şi faţă de ideea unui referendum. „Nu m-am aşteptat niciodată din partea lui Papandreou să ia o decizie aşa de periculoasă," a declarat Dora Bakoyanni, fost ministru de externe şi liderul partidului Alianţa Democratică.

Liderul partidului de opoziţie, Antonis Samaras, va discuta marţi cu preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, pentru a cere organizarea rapidă de alegeri anticipate. „Papandreou este periculos. Aruncă statutul Greciei de membru UE ca pe o monedă în aer. Nu poate guverna şi, în loc să se retragă onorabil, dinamitează tot," a spus purtătorul de cuvânt al partidului de opoziţie, Yannis Michelakis.

Nervozitate şi instabilitate pentru Europa

Un lider din coaliţia care susţine guvernul cancelarului Angela Merkel în Germania a declarat, marţi, că este „iritat" de anunţul lui Papandreou. „Cred că cineva încearcă să scape de ceea ce s-a decis deja – lucru destul de bizar. Nu putem face decât un singur lucru, să ne pregătim pentru eventualitatea unei insolvenţe a statului elen, iar dacă nu îndeplineşte acordurile se va ajunge la punctul în care se vor opri banii", a spus Rainer Bruederle, lider în parlament al partidului Democraţii Liberi, citat de Reuters.

Ministrul pentru Europa al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că un referendum asupra pachetului financiar ar fi echivalentul unui referendum asupra rămânerii în zona euro. „Situaţia este atât de încordată, încât ar fi un vot asupra statutului de membru al zonei euro", a spus Stubb. El a mai adăugat că nu va mai exista nici un fel de ajutor financiar dacă Grecia va ezita să impună reformele cerute.

Comisia Europeană nu a luat încă nici o poziţie faţă de decizia premierului, însă pregăteşte o declaraţie după ce Grecia va confirma referendumul. „Ceea ce ne ţine pe loc, din punct de vedere formal, este faptul că Grecia nu ne-a informat oficial (despre referendum)", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. „Până când nu vom avea o scrisoare, de exemplu, de la premierul Greciei nu putem avea nici o reacţie."

Paleta de consecinţe

Statul elen ar trebui să primească următoarea tranşă de 8 miliarde de euro în 2 săptămâni. Până în luna ianuarie, când se va ţine referendumul, este probabil ca ţara să rămână fără fonduri, lăsând guvernul fără niciun ban, dacă votul populaţiei va fi negativ.

Analiştii sunt divizaţi în privinţa rezultatului referendumului, însă sunt de acord că urmează o lună sau două de volatilitate pe burse. Un sondaj popular recent a arătat că majoritatea grecilor au o părere negativă despre pachetul de ajutor financiar extern.

„Dacă Grecia va ajunge la un default, se va amplifica şi situaţia din Spania şi Italia. Creşte probabilitatea ca Italia să o ia pe acelaşi drum" a declarat Andrew Lim, analist bancar la Espirito Santo în Londra, citat de Reuters.

Noile incertitudini vor constitui, probabil, un context dificil în care liderii G20 vor încerca să convingă China să susţină financia stabilizarea zonei euro, la reuniunea care va avea loc săptămâna aceasta în Franţa.

(Foto: Dreamstime)

Niciun articol afișat