Șomajul: frica mondială cu cea mai mare creștere

19

Teama de șomaj este îngrijorarea care a înregistrat cea mai mare creștere într-un sondaj efectuat, la nivel internaţional, de Globescan, la comanda BBC World Service.

Sondajul anual, intitulat „The World Speaks" („Lumea vorbește"), însumează răspunsurile a 11.000 de oameni din 23 de ţări. Organizatorii au oferit participanţilor o listă de subiecte de interes și i-au întrebat despre care au discutat cu prietenii sau familia în ultima lună.

Potrivit BBC News, deși corupţia și sărăcia au rămas, ca și în alţi ani, în capul listei de preocupări, lipsa unui loc de muncă a fost menţionat de 18% dintre respondenţi, de circa 6 ori mai mulţi decât în 2009.

Creșterea îngrijorării cu privire la șomaj s-a regăsit în toate ţările studiate. Cu toate acestea, corupţia rămâne, de departe cel mai dezbătut subiect, la nivel mondial. Aproape un sfert dintre participanţi au declarat că au discutat despre corupţie, sub o formă sau alta, în ultimele patru săptămâni.

Unul din cinci respondenţi a discutat despre sărăcia extremă, iar alţi 18% au discutat despre inflaţie (în legătură cu preţuri mai mari la hrană și energie).

Tot 18% este și media mondială a celor preocupaţi de șomaj. În Spania însă, procentul ajunge la 54% dintre cei intervievaţi, în contextul în care Spania are cea mai mare rată a lipsei de integrare a tinerilor pe piaţa muncii – peste 40%.

Ghana, Mexic, Nigeria și Turcia sunt printre ţările în care subiectul șomajului este o preocupare majoră. Circa o treime dintre respondenţi au declarat că au discutat despre șomaj în ultimele patru săptămâni.

Există tendinţa de a asocia acest top al preocupărilor cu starea precară a economiei mondiale. Însă, dacă jurnaliștii BBC au dreptate, incertitudinea economică nu este principalul factor de influenţă, întrucât tema de șomaj era mai mică în 2009 (în plin șoc după prăbușirea băncii de investiţii Lehman Brothers) decât în prezent. În plus, corupţia și sărăcia au rămas subiecte permanente de îngrijorare.