Esenţiale azi, 12 iunie

106

Donald Trump și Kim Jong-un au dat mâna în Singapore

Liderul american, Donald Trump, și președintele nord-coreean, Kim Jong-un, s-au întâlnit și au dat mâna într-o întrevedere care a avut loc marţi, după luni de negocieri diplomatice, în hotelul Capella din Singapore, pe insula Sentosa. Aceştia au discutat despre reducerea tensiunilor militare şi denuclearizarea peninsulei coreene.

„Mă simt foarte bine. Vom avea o discuţie extraordinară, care va avea un mare succes”, a declarat Donald Trump după prima rundă de discuţii. „Nu a fost uşor să ajungem aici. Au fost obstacole, dar le-am depăşit ca să ne aflăm aici”, a precizat și Kim Jong-un. Primele discuţii, despre care Trump a declarat că s-au desfăşurat „foarte, foarte bine”, s-au încheiat de dimineaţă.

„Ţinând cont de amploarea programului atomic al Coreei de Nord, sistarea acestuia ar putea constitui cel mai provocator caz de dezarmare nucleară din istorie”, comentează cotidianul The New York Times.

Spania acceptă vasul cu cei 629 de migranţi

Spania intervine și pune capăt scandalului legat de prezenţa vasului de salvare Aquarius, care transporta 629 de migranţi în apele teritoriale internaţionale. Ambarcaţiunea a fost refuzată atât de Italia, cât şi de Malta. Vasul, care avea la bord 123 de minori neînsoţiţi, 11 copii și 7 femei însărcinate, a fost preluat de Spania, conform declaraţiei premierului spaniol.

Uniunea Europeană şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi au făcut apel către Malta şi Italia să încheie conflictul politic care nu a permis accesul navei în porturi. Malta a transmis că nu are nicio legătură cu operaţiunea de salvare, în timp ce Italia a îmbrăcat răspunsul într-o haină a luptei contra traficului de carne vie. „Obiectivul meu este acela de a garanta o viaţă liniștită acestor persoane în Africa și copiilor noștri în Italia”, a avertizat pe reţelele de socializare ministrul de interne de la Roma, Matteo Salvini.

Rusia acuză că rebelii susţinuţi de SUA pregătesc o „provocare” în Siria

Militanţi ai grupului insurgent Armata Siriană Liberă susţinuţi de membri ai forţelor speciale americane pregătesc o „provocare gravă”, un atac cu clor, în provincia siriană Deir ez-Zor, ca pretext pentru un nou bombardament al Statelor Unite, a afirmat luni seară Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. Moscova consideră inacceptabile acţiunile care au obiectivul destabilizării Siriei.

„După ce presa occidentală va prezenta imagini de la atacul chimic asupra civililor, coaliţia coordonată de Statele Unite va lansa atacuri cu rachete asupra unor poziţii militare din Siria şi va justifica o nouă ofensivă a insurgenţilor contra forţelor guvernamentale siriene”, a explicat Konaşenkov, conform Mediafax.

Întâlnire pentru rezolvarea crizei ucrainene

Ministrul ucrainean de externe şi omologul său rus se vor întâlni luni la Berlin, pentru a încerca să relanseze procesul de pace în Ucraina. Discuţiile vor fi mediate de miniştrii de externe ai Germaniei şi Franţei.

Heiko Maas, ministrul german de externe, a declarat că nu se așteaptă ca relansarea procesului de pace să fie una uşoară. Cu toate acestea, „nu vă vom lăsa în pace până nu vă veţi rezolva conflictul de aici, din est”, i-a transmis Maas în cadrul vizitei sale în Ucraina, omologului său ucrainean, Pavlo Klimkin.

Criza internă a fost declanșată de separatiştii proruşi, care au intrat în conflict cu forţele guvernamentale ale Ucrainei în anul 2014. Miniștrii de externe ai celor patru ţări au discutat ultima dată despre conflictul din Ucraina în luna februarie anul trecut.

Scandalul emisiilor poluante și la Mercedes-Benz

Aproape 774.000 de vehicule Mercedes-Benz cu motoare diesel vândute în Europa vor fi chemate în service de către grupul auto german Daimler, întrucât sunt dotate cu softuri ilegale pentru controlul emisiilor poluante, a anunţat Ministerul german al Transporturilor. Constatarea a fost făcută, în urma verificărilor, de către Autoritatea germană pentru Transport Rutier (KBA).

Astfel de dispozitive au fost identificate la modele Mercedes Transporter Vito, la Mercedes GLC şi la Mercedes C-Klasse. „Guvernul Germaniei va ordona chemarea imediată în service a 238.000 de vehicule înmatriculate în Germania și produse de compania Daimler, din cauza montării unor dispozitive neautorizate”, a comunicat Ministerul german al Transporturilor.

Printr-o situaţie similară a trecut, în 2015, și producătorul auto Volkswagen, care a recunoscut programarea frauduloasă a motoarelor diesel TDI produse în intervalul 2009-2015.

SUA și neutralitatea internetului

Regulile privind neutralitatea internetului adoptate în mandatul lui Obama au expirat oficial ieri. Principiul neutralităţii internetului fusese adoptat în 2015 în SUA prin noi reguli introduse de administraţia Obama, conform cărora toţi utilizatorii de internet trebuie trataţi în mod egal de către furnizorii de servicii de telecomunicaţii.

„Începând de astăzi, nu mai există nimic care să împiedice în mod legal companii precum Comcast, Verizon și AT & T să cenzureze în mod arbitrar categorii întregi de aplicaţii, site-uri și servicii online sau să le perceapă utilizatorilor de Internet taxe noi, mai mari, pentru a le accesa”, a declarat Evan Greer, directorul adjunct al grupului nonprofit de advocacy pentru internet „Fight for the Future”. Astfel se deschide calea spre aşa-numitele „culoare rapide” pe internet, care pot fi accesate de către cei care plătesc mai mult.

Simona Halep, pe Arena Naţională cu trofeul de la Roland Garros

Simona Halep a venit pe Arena Naţională cu trofeul câştigat la Paris, unde s-a prezentat în faţa a peste 15.000 de fani. Luni seara, îmbrăcată în echipamentul cu care a jucat finala de la Roland Garros, Simona Halep și-a stăpânit cu greu emoţiile în cadrul discursului ţinut în faţa fanilor prezenţi pe Arenă. La final, ea a declarat că speră să le mai producă românilor asemenea bucurii.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a urcat pe scenă pentru a-i acorda Simonei Halep cheia orașului și o plachetă onorifică. Discursul său scurt a fost însă acoperit de huiduielile publicului.

Evaluarea Naţională: elevii au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română

Cei peste 150.000 de elevi români de clasa a VIII-a au susţinut ieri proba scrisă la limbă şi literatura română, în cadrul Evaluării Naţionale. Printre subiecte, elevii au avut de rezolvat cerinţe legate de argumentarea genului epic, construirea unei naraţiuni sau a unei fraze care să conţină o propoziţie subiectivă introdusă prin adverbul relativ „cum”.

Absolvenţii clasei a VIII-a vor da examenul la matematică pe 13 iunie, urmând ca, pe 14 iunie, elevii care aparţin minorităţilor să susţină proba scrisă la limba maternă. Primele rezultate vor fi afişate pe 19 iunie, între orele 14 și 19, în aceeaşi zi, se vor putea depune contestaţiile. După soluţionarea contestaţiilor, notele finale vor fi făcute publice la data de 23 iunie.

Ambasadorul SUA la București a fost înlocuit

Teodor Meleşcanu, ministrul de externe al României, a confirmat luni, la Palatul Parlamentului, înlocuirea ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

Întrebat cine îi va lua locul lui Hans Klemm ca ambasador al SUA la Bucureşti, Meleșcanu a răspuns că „aşteptăm să vedem dacă i se oferă agrementul (sic) şi după aceea vă pot spune şi numele”, evitând totodată să evalueze activitatea lui Hans Klemm. El a afirmat că persoana care va prelua postul va fi una „care vorbeşte limba română”, adăugând că „nu pot eu să fac evaluări la adresa ambasadorului Klemm, pentru că nu cunosc decât o parte mică a activităţii sale, respectiv discuţiile instituţionale pe care le-am avut la Ministerul Afacerilor Externe şi, din acest punct de vedere, vă asigur că au fost întotdeauna cordiale, chiar dacă nu am fost de acord cu toate problemele. În rest, evaluarea nu-mi aparţine mie, aparţine Departamentului de Stat”, a declarat ministrul de externe, conform Mediafax.

Hans Klemm a preluat funcţia de ambasador SUA în România în septembrie 2015.

Bitcoin a scăzut ca urmare a unui atac cibernetic

Valoarea bitcoin a scăzut cu peste 10% în urma unui atac cibernetic asupra unei platforme de tranzacţionare din Coreea de Sud, care a avut loc weekendul trecut, notează bursa.ro.

Moneda s-a depreciat sub 6.700 de dolari pe unitate, ajungând aproape de minimumul anului 2018, și cu aproape două treimi de la recordul său maxim, de aproape 20.000 de dolari pe unitate. Cea mai puternică criptomonedă din lume a atins această valoare în 2017.

Declinul monedelor virtuale a fost declanşat duminică de platforma de tranzacţionare Coinrail, din Coreea de Sud, care a anunţat că monede alternative la bitcoin ar fi fost furate prin intermediul unui atac cibernetic.