Studiu genetic: 90% dintre animale au apărut recent și simultan cu omul

839

Un studiu de proporţii, care a minat informaţii tip „big data” ale celei mai mari baze de date genetice din lume, demonstrează că 90% dintre speciile animale de pe planeta noastră au relativ aceeași vârstă genetică, iar aceasta nu este diferită de vârsta genetică a omului. Potrivit dovezilor furnizate de studiu, atât animalele (majoritatea acestora), cât și omul au apărut recent. Descoperirea i-a entuziasmat pe creaţioniști, care spun că aceasta le confirmă credinţa bazată pe Biblie.

Din 10 specii care trăiesc astăzi, 9 există de cel mult 200.000 de ani, susţine un studiu genetic publicat recent în jurnalul Human Evolution. Cercetătorii au analizat porţiuni selectate de ADN de la 100.000 de specii diferite și au ajuns la concluzia că „aproape toate animalele au apărut cam în același timp și simultan cu oamenii”.

Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie? Studiind „codul de bare ADN”. Animalele au două tipuri de ADN: nuclear și mitocondrial. Spre deosebire de genele din structura ADN-ului nuclear, care diferă foarte mult de la o specie la alta, genele ADN-ului mitocondrial sunt aceleași la toate speciile și constituie o bază comună utilă pentru o comparaţie între specii, fiindcă sunt suficient de similare între specii pentru a putea fi reperate, dar și suficient de diferite cât, studiindu-le, să poată ajuta la identificarea speciei căreia îi aparţin. Ele constituie „codul de bare ADN” pe care l-au analizat cercetătorii înainte să constate lipsa unei variaţii în mutaţiile așa-zis „neutre”. Adică a mutaţiilor minore, transgeneraţionale, în ADN, care nici nu cresc, dar nici nu scad șansele la supravieţuire a unui individ. Aceste mutaţii „neutre” vizibile de la o generaţie la alta sunt ca inelele din trunchiul unui copac: ele pot dezvălui vârsta aproximativă a unei specii.

De aceea, lipsa variaţiei acestor mutaţii i-a făcut pe cercetători să concluzioneze că speciile studiate nu sunt atât de vechi precum am fost învăţaţi să credem.

„Această concluzie a fost foarte surprinzătoare și m-am luptat cu ea cât de mult am putut”, mărturisea prof. David Thaler, de la Universitatea din Basel (Elveţia), care a lucrat la cercetare împreună cu Mark Stoeckle, de la Universitatea Rockefeller, din New York. Reacţia cercetătorului este de înţeles, notează Marlowe Hood, jurnalist AFP care a stat de vorbă cu Thaler pe marginea acestui studiu. „Cum se poate explica faptul că 90% dintre animalele care trăiesc astăzi sunt, genetic vorbind, de aceeași vârstă?” se întreabă Hood.

„Trauma ecologică este o posibilitate”, răspunde Jesse Ausubel, directorul Programului Mediu Uman din cadrul Universităţii Rockefeller. „Virusuri, epoci de gheaţă, competitori noi mai puternici, pierderea prăzii, toate acestea pot provoca ere în care populaţia unei anumite specii să se reducă dramatic”, a explicat Ausubel.

Însă această explicaţie nu coincide cu rezultatul studiului, fiindcă, în rândul comunităţii știinţifice, se crede că ultima dispariţie în masă a speciilor a avut loc acum circa 65,5 milioane de ani, când un asteroid ar fi lovit planeta și ar fi ucis dinozaurii și jumătate dintre speciile de pe Pământ.

„Cea mai simplă explicaţie este că viaţa evoluează continuu”, a spus însă Mark Stoeckle. „Este mai probabil că – la orice moment al evoluţiei – animalele care sunt în viaţă la momentul respectiv există de relativ puţină vreme.” Potrivit acestei perspective, o specie trăiește o perioadă anume de timp după care fie dispare complet, fie evoluează într-o nouă formă. Ar fi de așteptat însă ca un astfel de proces să permită identificarea unor specii intermediare, ceea ce cercetătorii nu au putut constata. Între specii există bariere genetice și între aceste bariere nu există mai nimic. „Dacă indivizii sunt ca niște stele, atunci speciile sunt galaxiile”, explică Thaler. „Iar noi avem clustere compacte într-o vastitate de spaţiu secvenţial gol.” Este ceea ce l-a contrariat și pe Darwin, spunea cercetătorul.

Însă ceea ce pentru cercetători este o necunoscută, pentru credincioșii creștini este o confirmare a ceea ce spune Biblia despre origini, este de părere Ken Ham, fondatorul și președintele organizaţiei Answers în Genesis. „Evoluţia nu pleacă de la ideea că marea majoritate a speciilor noastre a venit la viaţă în același timp, la fel cum nu se așteaptă nici ca speciile să fie foarte clar delimitate genetic”, punctează Ham. „Însă exact asta este de așteptat dintr-o perspectivă biblică asupra lumii – asta este ceea ce creaţioniștii au spus de la bun început, deși cercetătorii au acum un orizont de timp extins la 100.000-200.000 de ani, ca urmare a presupoziţiilor lor evoluţioniste.”