Esenţiale azi, 13 noiembrie

59

România: Declinul demografic s-a accentuat în septembrie

România: Declinul demografic s-a accentuat în luna septembrie

Institutul Naţional de Statistică a arătat luni că populaţia României este în continuă scădere, însă declinul demografic s-a accentuat în luna septembrie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În septembrie anul acesta au decedat 1.671 de locuitori, iar anul trecut în aceeași perioadă a anului, 1.248 de cetăţeni. Tot în luna septembrie a anului acesta s-au născut 17.055 de copii, cu 978 mai puţini decât în august şi cu 297 mai puţini decât în septembrie 2017.

Bucureștiul, primul oraș din Europa la blocajele în trafic

Potrivit unui clasament anual al companiei olandeze de sisteme de navigaţie TomTom, Bucureștiul este al treilea oraș din lume și primul din Europa în ceea ce privește blocajele în trafic. Cele mai aglomerate orașe la nivel mondial sunt: Bangkokul, Mexico City, Bucureştiul, Jakarta, Moscova, Chongqingul, Istanbulul şi Sankt Petersburgul. În raport au fost analizate date privind traficul urban din 390 de oraşe din 48 de state de pe 6 continente.

UE ia în calcul măsuri dure împotriva defrișărilor

Marea Britanie, Franţa și Germania au cerut în mod expres Comisiei Europene ca, până la sfârșitul acestui an, să se treacă la aplicarea unor măsuri dure pentru a opri defrișările. În scrisoarea trimisă la comun de președinţii celor trei ţări este vizată și România, unde pădurile sunt protejate doar cu numele.

Într-un singur an, din cele 13 parcuri naţionale din ţara noastră au fost tăiaţi aproape 400.000 de metri cubi. Din 2014 până în prezent 1,2 milioane de metri cubi de lemn au exploataţi din parcurile naţionale românești. Ca urmare, România ar putea să intre într-un nou infringement pe mediu, au avertizat oficialii europeni.

Germania ia măsuri cu privire la reţelele de socializare

Autorităţile din Germania au elaborat o listă de solicitări menite să înăsprească legea NetzDG, care le impune companiilor IT precum Facebook și Twitter să elimine discursurile de ură de pe site-urile lor. De asemenea, oficialii doresc să amendeze companiile social media cu până la 500.000 de euro atunci când oferă „răspunsuri fără sens” la întrebările autorităţilor.

„Dacă vrem să limităm discursurile care incită la ură trebuie să avem un cadru legal mai bine pus la punct și să eliminăm lacunele existente. Nu este posibil ca platformele să nu aibă la vedere formularele de reclamaţii, astfel încât să le poată găsi oricine”, a declarat Till Steffen, un oficial al Justiţiei. Cu toate acestea, legea care a intrat în vigoare la 1 ianuarie este un efort foarte ambiţios de a controla ceea ce apare pe reţelele sociale și a atras o serie de critici.

Noi atacuri la graniţa dintre Israel și Gaza

Forţele israeliene au ucis cel puţin 6 palestinieni în Fâșia Gaza, duminică, într-un raid sub acoperire care a vizat un comandament al grupării Hamas. Drept urmare, palestinieni din Fâşia Gaza au tras zeci de rachete spre sudul Israelului, iar Israelul a răspuns cu lovituri aeriene. Acest nou val de violenţe pare că spulberă eforturile depuse de Egipt, Qatar şi de Naţiunile Unite de a intermedia o încetare a focului pe termen lung între Israel şi Hamas. Egiptul a cerut Israelului să se retragă, iar Statele Unite, a căror mediere de pace a fost blocată din 2014, au condamnat Hamasul.

Coreea de Nord deţine baze de operare antirachetă nedeclarate

Cel puţin 13 din cele aproximativ 20 de baze de operare antirachetă nedeclarate de Coreea de Nord au fost identificate prin intermediul unor imagini prin satelit difuzate luni de un think tank american. În rapoartele publicate de Centrul pentru Studii Strategice și Internaţionale (CSIS), cercetătorii au declarat că, în ciuda negocierilor, au fost observate lucrări de întreţinere și de îmbunătăţire minore ale infrastructurii la unele dintre situri. CIA a refuzat să comenteze imaginile. După summitul de la Singapore din iunie, când Coreea de Nord s-a angajat în procesul de denuclearizare, președintele american a declarat că „nu mai există ameninţare nucleară din partea Coreei de Nord”.

Aung San Suu Kyi rămâne fără premiul de Ambasadoare a Conştiinţei

Organizaţia Amnesty International i-a retras cel mai prestigios premiu pentru drepturile omului, acela de Ambasador al Conştiinţei, acordat lui Aung San Suu Kyi. Organizaţia a acuzat-o pe lidera din Myanmar că a permis încălcarea continuă a drepturilor omului prin faptul că nu a denunţat violenţele asupra minorităţii musulmane rohingya. Peste 700.000 de membri ai acestei minorităţi s-au refugiat în Bangladesh, după ce militarii din Myanmar au lansat o represiune ca răspuns la atacurile insurgente ale grupului asupra forţelor de securitate. Reprezentanţii ONU au acuzat militarii că au declanșat o campanie de crimă, viol, cu „intenţie genocidă”. Administraţia lui Suu Kyi a respins constatările ONU ca fiind unilaterale și a declarat că acţiunea militară a făcut parte dintr-o operaţiune legitimă de contrainsurgenţă.

Fostul lider catalan, somat să ramburseze cheltuielile cu referendumul

Un tribunal spaniol i-a cerut fostului lider catalan Artur Mas să ramburseze costurile organizării unui vot ilegal asupra independenţei, care a avut loc acum patru ani. Mas și alţi nouă foști oficiali trebuie să acopere cheltuirea de fonduri publice de 4,9 milioane de euro. Votul organizat la 9 noiembrie 2014 a fost un precursor al referendumului de anul trecut. Carles Puigdemont, succesorul lui Mas și care acum locuiește în exil autoimpus în Belgia, a condamnat hotărârea judecătorească. Mas a organizat votul după ce autorităţile din Spania au refuzat să permită un referendum complet. Fostul lider a respins de asemenea o ordonanţă din partea Curţii Constituţionale a Spaniei de a suspenda votul, acţiune declarată ulterior ilegală de către autorităţi.

Incendiile din California au făcut ravagii

În urma incendiilor din California, numărul morţilor a ajuns la 31, iar al persoanelor dispărute, la peste 200, au informat autorităţile. Acesta este cel mai devastator incendiu de la dezastrul din 1933 din Griffith Park, Los Angeles. În mai puţin de două zile, peste 250.000 de persoane, inclusiv tot oraşul Malibu, unde locuiesc unele dintre cele mai mari staruri de la Hollywood, au fost evacuate. Meteorologii se așteaptă ca, până marţi, vânturile puternice să ducă la intensificarea incendiului.

EUobserver: Rusia finanţează mișcările populiste din Europa

EUobserver notează că Rusia finanţează mişcările populiste şi de dreapta din Europa, creând o reţea de aliaţi simpatizanţi ai Rusiei. Principalul obiectiv al Moscovei pare a fi acela de a crea noi regiuni de instabilitate de-a lungul frontierelor UE şi de a scinda unitatea UE în privinţa politicii de menţinere a sancţiunilor împotriva Rusiei. Serviciile speciale ruse cooperează activ cu diverse organizaţii pentru antrenamente militare, iar în paralel se întreprind acţiuni de promovare a mişcărilor separatiste ungare în Ucraina şi în România.

Facebook nu este demn de încrederea americanilor

Un sondaj recent a arătat că Facebookul este compania cel mai puţin fiabilă când vine vorba despre protecţia datelor personale. Doar 22% dintre americani au încredere în Facebook când e vorba de datele lor personale, un procent mic comparativ cu încrederea în Amazon (49%), Google (41%), Microsoft (40%) și Apple (39%). Constatarea este doar una dintre multele care subliniază prejudiciul adus reputaţiei Facebook și a CEO-ului său, Mark Zuckerberg, în urma scandalului care a implicat firma de consultanţă politică Cambridge Analytica, când datele a peste 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost accesate în mod fraudulos.