Esenţiale azi, 13 septembrie

82

Aung San Suu Kyi apără verdictul împotriva jurnaliștilor Reuters

Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel în urma nedreptăţilor suferite sub regimul militar opresiv din Myanmar, a declarat că cei doi jurnaliști Reuters care au fost condamnaţi la câte șapte ani de închisoare au încălcat legea, iar condamnarea lor nu a avut „nimic de-a face cu libertatea de exprimare”.

În calitate de lider democratic, Suu Kyi este privită ca un președinte informal al Myanmarului și este supusă unei presiuni intense de a comenta atât criza rohingya, cât și cazul jurnaliștilor, în ambele cazuri dezamăgind prin apărarea agresorilor.

Trump sancţionează intervenţia străinilor în alegerile electorale

Președintele american, Donald Trump, a semnat un ordin executiv care autorizează impunerea de sancţiuni oricărei ţări sau oricăror indivizi care intervin în alegerile legislative din SUA. Ordinul dispune monitorizarea propagandei electorale, dar și a încercărilor de perturbare a activităţilor electorale. Directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii, Dan Coats, a declarat că directiva a fost adoptată ca răspuns la presupusa ingerinţă a Kremlinului în alegerile prezidenţiale din 2016.

Manifestaţii de Ziua Cataloniei

Aproape un milion de persoane au participat la o manifestaţie din Barcelona pentru a sărbători Diada, Ziua Naţională a Cataloniei, şi pentru a-şi exprima susţinerea faţă de încercările de obţinere a independenţei. Protestatarii au purtat tricouri roşii, au fluturat steaguri catalane și au scandat sloganuri în acest sens. Un sondaj de opinie realizat în luna iulie a arătat că 46,7% dintre catalani sunt în favoarea independenţei, iar 44,9% se opun.

Acord de pace între Rusia și Japonia

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a propus Japoniei „să facă pace până la sfârșitul anului”. Propunerea a fost lansată în cadrul Forumului Economic de Est, găzduit în oraşul Vladivostok, unde s-a aflat și premierul japonez, Shinzo Abe. După capitularea Japoniei, în 1945, Moscova şi Tokyo nu au semnat niciodată un acord de pace, din cauza unui litigiu legat de insulele Kurile, ocupate de ruşi.

Fraudă din fonduri UE la Arhiepiscopia Tomisului

Rusnac Vasile, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu Băcilă Ionuţ Cosmin, administratorul unei firme, au fost daţi în judecată după ce şi-a însuşit bani din fonduri europene nerambursabile. Cei doi sunt acuzaţi că au fraudat fonduri europene în valoare de peste 470.000 de lei și sunt judecaţi în stare de libertate. Banii ar fi trebuit să fie folosiţi pentru organizarea cursurilor de calificare pentru 230 de persoane vulnerabile din punct de vedere social.

China: O mașină a intrat în mulţime

Cel puţin 9 persoane au fost ucise și peste 40 au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o piaţă aglomerată din Misui, în provincia Hunan, din sudul Chinei. Șoferul, în vârstă de 54 de ani, a fost reţinut. Acesta avea cazier și mai multe sentinţe de condamnare. Autorităţile nu au informat dacă este vorba despre un atac terorist.

Ungaria reacţionează faţă de votul din Parlamentul European

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că decizia Parlamentului European de a începe procedura de sancţionare a Ungariei pentru nerespectarea statului de drept este o „răzbunare meschină a politicienilor pro-imigraţie”, pe care Ungaria o va contesta. Potrivit ministrului, „decizia a fost luată într-un mod fraudulos şi contrar regulilor relevante ale tratatelor europene”.

Miercuri, în urma unui vot tensionat, Parlamentul European a luat decizia de a activa Articolul 7 din tratatul UE și de a începe procedura de sancţionare pentru încălcarea regulilor democratice. Guvernul este acuzat că a atacat ONG-urile, că a subminat îndependenţa justiţiei și că a afectat libertatea de exprimare a presei. În plus, atacurile la adresa imigranţilor și refugiaţilor reprezintă și ele un afront la principiile fundamentale ale UE.

Jandarmeria Română depune plângere pentru 10 august

Jandarmeria Română a depus marţi o plângere la DIICOT în privinţa manifestaţiilor din 10 august, prin care a sesizat infracţiuni împotriva ordinii constituţionale. Jandarmeria sesizează fapte menţionate în Alineatul 2 din Articolul 397 din Codul Penal, și anume „(2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat”.

Eurodeputaţii au votat rectificarea legii drepturilor de autor

Eurodeputaţii au votat miercuri la Strasbourg pentru aprobarea unei noi versiuni a directivei privitoare la drepturile de autor pe internet. Proiectul, care a fost respins în primă fază, a stârnit controverse fără precedent între artişti şi editori de presă, pe de o parte, şi giganţii online, pe de altă parte. Proiectul votat miercuri ar înclina balanţa în favoarea creatorilor de conţinut și a presei online, în detrimentul agregatorilor de conţinut online, care ar urma să plătească pentru conţinut.

Următorul pas îl reprezintă negocierile cu Comisia Europeană şi cele 28 de state UE pentru ca proiectul să fie adoptat în unanimitate. Potrivit Asociaţiei Europene a Autorilor şi Compozitorilor (GESAC), „Adoptarea Directivei Drepturilor de Autor înseamnă independenţa Europei faţă de giganţii din tehnologie care au profitat de o legislaţie depăşită.”

Preoţii catolici germani „au abuzat mii de copii”

Peste 3.600 de copii din Germania au fost agresaţi de preoţii romano-catolici între 1946 și 2014, se arată într-un raport intern al Bisericii Catolice din Germania. Autorii lucrării au precizat că adevărata amploare a abuzului poate fi chiar mai mare, deoarece unele înregistrări au fost „distruse sau manipulate”.

Pe fondul tensiunilor tot mai mari în Biserica Catolică din cauza abuzurilor sexuale asupra copiilor, papa Francisc a convocat liderii Bisericii globale la o sesiune extraordinară, programată pentru perioada 21-24 februarie 2019. Scopul este acela de a discuta despre modalităţile în care pot fi evitate comportamentele sexuale deviante și despre cum pot fi protejaţi copiii.

Niciun articol afișat