Esenţiale azi, 14 decembrie

157

Atacatorul de la Strasbourg, împușcat mortal

După două zile de căutări, Cherif Chekatt, atacatorul de la Târgul de Crăciun din Strasbourg, a fost împușcat mortal în timpul unei operaţiuni a poliţiei, în care au fost implicaţi peste 700 de poliţiști. Tânărul, în vârstă de 29 de ani, a fost descoperit de o patrulă a poliţiei care l-a văzut mergând pe stradă. Atunci când poliţiștii au strigat la el, acesta s-ar fi întors spre ei și ar fi deschis focul. Poliţiștii au ripostat și l-au împușcat mortal.

Gruparea teroristă Stat Islamic a recunoscut că bărbatul a fost unul dintre soldaţii săi, însă nu a oferit nicio dovadă în sensul acesta.

Bugetarii au liber pe 24 și 31 decembrie

La începutul ședinţei de guvern de joi, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că angajaţii din sectorul bugetar vor avea liber încă două zile de sărbători, și anume pe 24 și 31 decembrie. În plus, premierul a declarat că a purtat discuţii cu ministrul muncii și cu cel al sănătăţii pentru a se lua măsurile necesare pentru ca plata pensiilor să se facă înainte de sărbători.

Efectele majorărilor salariale din România

Conform datelor publicate de Eurostat, România a avut cea mai mare creștere a consumului populaţiei între anii 2015 și 2017 și a PIB-ului pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Astfel, pe datele de consum, ţara noastră a depășit Croaţia și Ungaria și se apropie de pragul de 70% din media UE. În ciuda ratelor ridicate a consumului, România se află pe locul 24 din 27 pe datele de consum și pe locul 25 la cele cu privire la PIB pe cap de locuitor.

Mișcarea „Vestele galbene” se extinde în Europa

În Polonia, după modelul francez al mișcării „Vestele galbene”, mai mulţi protestatari ce purtau veste reflectorizante au blocat una dintre cele mai importante autostrăzi. Aceștia solicită autorităţilor să găsească soluţii în special la problema pestei porcine, iar fermierii cer despăgubiri guvernului pentru animalele care au murit afectate de această boală. Manifestaţii similare au fost anunţate și în Croaţia, în Zagreb, dar și în alte orașe, croaţii fiind nemulţumiţi de situaţia economică și socială.

Protestele continuă la Budapesta

Joi, mii de protestatari au ieșit iar pe străzile Budapestei din cauza unui amendament din noua lege a muncii, care prevede că angajatorii îi pot obliga pe angajaţi să muncească ore suplimentare. Plafonul orelor suplimentare a crescut de la 250 de ore la 400 de ore, iar angajatorii au la dispoziţie trei ani pentru plata acestora. Oamenii speră ca președintele să nu promulge această lege, mai ales că, potrivit jurnalistei Florence LaBruyere, „toate sindicatele s-au opus acestei legi, iar în parlament n-a fost nicio dezbatere”.

Senatorii americani cer distanţarea de Arabia Saudită

O rezoluţie prin care se recomandă Statelor Unite să întrerupă asistenţa acordată Arabiei Saudite pentru războiul din Yemen și prin care se cere în mod direct învinuirea prinţului moștenitor Mohammed bin Salman pentru moartea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost adoptată joi de către senatorii americani. Cu alte cuvinte, Senatul consideră că prinţul este „responsabil pentru crimă” și cataloghează războiul din Yemen drept o „criză umanitară”, solicitând ca toate părţile să caute o încetare imediată a focului.

Comandanţii navelor ucrainene nu vor să depună mărturie

Întrucât se consideră prizonieri de război, doi comandanţi ai navelor ucrainene capturate de ruși în strâmtoarea Kerci au refuzat să depună mărturie până când echipajul nu va fi eliberat, au declarat avocaţii acestora. Statele Unite și Uniunea Europeană au solicitat eliberarea imediată a marinarilor aflaţi în detenţie preventivă la Moscova.

O statuie a Reginei Maria a fost amplasată în Marea Britanie

O statuie din bronz a Reginei Maria a fost dezvelită în Marea Britanie, în orașul Ashford. Monumentul, realizat de sculptorul Valentin Duicu, a fost amplasat în Elwick Place, un spaţiu public din apropierea zonei istorice și a Palatului Victoria. „Maria și-a petrecut copilăria și adolescenţa la reședinţa familiei din Eastwell Park, comitatul Kent. Suntem foarte mândri să-i cinstim memoria prin intermediul acestui monument în orașul ei natal”, a declarat primarul orașului Ashford, Jessamy Blanford.

A fost aprobată „taxa pe paragină”

Începând de anul viitor, în Arad, proprietarii a peste 200 de clădiri degradate care sunt poziţionate în zona protejată a orașului vor achita un impozit cu 500% mai mare, ca urmare a aprobării de joi a „taxei pe paragină”. „Legea ne permite să-i verificăm şi, în funcţie de gradul de degradare, să propunem o majorare a impozitului care poate merge până la 500%. (…) Sunt convins că peste 90% dintre proprietari vor demara lucrări de reabilitare a faţadelor”, a declarat viceprimarul oraşului Arad, Călin Bibarţ.

Consiliul UE cere României aplicarea recomandărilor din raportul MCV

Consiliul Uniunii Europene și-a exprimat susţinerea pentru concluziile raportului MCV elaborat de Comisia Europeană și cere ţării noastre să elimine sursele de preocupare și să adopte recomandările formulate, inclusiv cele ale Comisiei de la Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO). „România trebuie să relanseze reformele pozitive şi să adopte acţiuni concrete, mai ales în privinţa recomandărilor-cheie formulate de CE în domeniul independenţei justiţiei şi al reformelor din justiţie”, a recomandat instituţia.

Papa Francisc merge în Bulgaria

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke, a anunţat că în perioada 5-7 mai 2019, papa Francisc va face o vizită în Bulgaria și în Macedonia. Anunţul a fost făcut la o săptămână după ce a fost anunţată vizita papei la Abu Dhabi, în perioada 3-5 februarie 2019. Vizita papei Francisc în România, de la începutul lunii mai 2019, a fost amânată la cererea guvernului României, întrucât la începutul lunii mai, mai exact pe 9 mai, la Sibiu are loc Summitul UE.