Esenţiale azi, 17 iulie

93

Vladimir Putin avertizează asupra elementelor sistemului antibalistic din România

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în cadrul întâlnirii cu omologul său american, Donald Trump, că sistemul antibalistic global al Statelor Unite, care include elemente instalate în România, creează o „situaţie periculoasă”.

„Le-am transmis colegilor americani o notă cu un număr de sugestii precise. Credem că este necesar să continuăm colaborarea în problema dezarmării, în domeniile militar şi tehnic. Acest lucru include prelungirea Tratatului pentru limitarea armamentului strategic ofensiv. Este o situaţie periculoasă cu sistemul american de apărare antibalistică la nivel global. Este vorba de problema implementării Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). Şi, bineînţeles, agenda referitoare la neinstalarea armelor în spaţiu”, a declarat Vladimir Putin.

Putin a criticat de multe ori iniţiativa Statelor Unite de a instala elemente ale sistemului antibalistic în România şi în Polonia, dar şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud.

România: Încă un avion prăbușit

Un avion militar IAR 99 de la Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” s-a prăbuşit, luni, în comuna Nicolae Bălcescu, din judeţul Bacău. Epava ar fi căzut în lacul de acumulare Galbeni – Letea Veche, conform primarului din Letea Veche, Petru Dochei. Cei doi piloţi au reușit să se catapulteze, iar starea lor este bună. Actualmente echipele de salvare au început procedurile de recuperare a echipajului.

Potrivit MApN, zborurile cu aeronavele de tip IAR 99 Şoim au fost oprite până la finalizarea anchetei.

Tarom achiziţionează cinci avioane noi

Compania Tarom a semnat luni la Londra un contract prin care va achiziţiona cinci aeronave Boeing 737-MAX 8 care au fost produse special pentru Tarom. La ceremonia de semnare a fost prezent și ministrul transporturilor, Lucian Șova. Cele cinci avioane vor fi livrate până în anul 2023, iar între timp compania va continua demersurile pentru înnoirea flotei.

Directorul general al companiei, Werner Wolff, a declarat că poartă negocieri avansate pentru cumpărarea a încă cinci aeronave, iar alte maximum 13 avioane vor sosi în flota companiei cel mai probabil începând cu anul viitor.

Scade numărul românilor și bulgarilor care emigrează în Marea Britanie

Date ale Oficiului Naţional de Statistică britanic (ONS) arată că numărul românilor și al bulgarilor care imigrează în Marea Britanie a înregistrat o scădere, pe fondul incertitudinilor generate de Brexit. A scăzut, de asemenea, și numărul imigranţilor polonezi, cehi, slovaci, sloveni, estonieni, lituanieni, unguri şi letoni care au ajuns în Marea Britanie.

Rolls-Royce, planuri pentru un taxi zburător

Producătorul britanic de motoare Rolls-Royce a proiectat un sistem de propulsie pentru un taxi zburător şi este în căutare de colaboratori pentru conceperea unui astfel de vehicul, care ar putea fi lansat pe piaţă cel mai devreme la începutul anului 2020.

Compania a anunţat că a pus la punct planurile pentru un vehicul electric cu decolare şi aterizare verticală și care ar putea transporta maximum cinci persoane, cu o viteză de până la 402 kilometri pe oră, pe o distanţă de aproximativ 800 kilometri.

Berlinul acuză Statele Unite că vor destrămarea Uniunii Europene

Michael Roth, secretar de stat al Germaniei, a declarat luni că președintele Statelor Unite, Donald Trump, vrea destrămarea Uniunii Europene și a avertizat de asemenea că Germania nu se mai poate baza pe SUA în materie de securitate.

„Donald Trump ne-a catalogat drept adversari, noi nu vedem lucrurile în acest fel. UE nu trebuie să ignore afirmaţiile neadevărate şi neconstructive ale preşedintelui SUA. Europa trebuie să ajungă la un nivel necesar al unităţii pentru a fi luată în serios. Nemulţumirile individuale nu vor ajuta”, a subliniat Michael Roth.

În același timp, ministrul german de externe, Heiko Maas, a subliniat că disensiunile între SUA şi UE s-au accentuat „de la începerea mandatului preşedintelui Donald Trump”.

Și preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avut o reacţie dură la afirmaţiile lui Donald Trump și a subliniat într-un mesaj pe Twitter că „America şi UE sunt cei mai buni prieteni. Oricine spune că sunt adversari răspândeşte ştiri false”.

Israelul a lansat „cel mai puternic atac împotriva Hamas din 2014”

Două persoane au fost ucise și alte 12 rănite în Fâșia Gaza, după ce armata israeliană a lansat un atac de amploare asupra grupării islamiste Hamas, numit de premierul Benjamin Netanyahu „cea mai puternică ofensivă de la operaţiunea Protective Edge din vara anului 2014 încoace”.

Forţele de Apărare a Israelului (IDF) au lansat asupra Hamasului peste 200 de proiectile, inclusiv rachete, și au declarat că vor intensifica atacurile dacă va fi necesar. Au fost lovite un centru de comandă, o tabără de antrenament dintr-o tabără de refugiaţi, depozite de arme şi lansatoare de rachete.

Între timp, Hamas a anunţat că a încheiat un armistiţiu care pune capăt schimbului intens de focuri.

Marea Britanie va avea un prim port spaţial

Marea Britanie va avea propriul centru de lansare a sateliţilor în spaţiu, care urmează să fie construit în Scoţia, în Peninsula A’Mhoine, a informat Agenţia spaţială a Marii Britanii. Highlands and Islands Enterprise (HIE), o agenţie guvernamentală scoţiană, va primi 2,5 milioane de lire sterline de la guvernul britanic pentru a dezvolta portul spaţial, care ar putea fi pus în funcţiune până la începutul anilor 2020.

„Sectorul spaţial internaţional este în creștere și dorim să oferim asigurări că Scoţia este gata să profite de beneficiile economice ce vor fi generate din această oportunitate fantastică”, a declarat directorul executiv al HIE, Charlotte Wright.