Studiu: O căsnicie nefericită poate afecta grav sănătatea

5230
căsnicie nefericită
căsnicie nefericită

Mariajele nefericite, marcate de conflicte frecvente, critici şi solicitări excesive, ar putea avea un impact negativ asupra sănătăţii, au avertizat psihologii.

Cercetătorii de la Universităţile din Nevada și din Michigan au monitorizat 373 de cupluri heterosexuale pentru a descoperi dacă o căsătorie dominată de disensiuni și de opinii diferite pe mai multe aspecte, cum ar fi copiii, banii, dar și activităţile de recreere, au efecte negative asupra sănătăţii.

Ce efecte asupra sănătăţii are o căsnicie nefericită

„Am urmărit cuplurile în primii 16 ani de căsătorie și am evaluat starea de sănătate a partenerilor care au avut conflicte dese și de amploare, comparativ cu starea de sănătate a celor cu mariaje fericite, marcate de un număr redus de certuri, a declarat Rosie Shrout, care a prezentat rezultatele preliminare ale cercetării în cadrul conferinţei din Colorado a Asociaţiei Internaţionale pentru Relaţii.

Disputele tensionate cu partenerii de cuplu au afectat negativ sănătatea ambilor parteneri, deși impactul negativ al conflictelor a fost mai mare asupra bărbaţilor decât asupra femeilor.

Potrivit oamenilor de știinţă, relaţiile de căsătorie marcate de certuri, de nefericire, de iritabilitate, de lipsă de empatie, de anxietate pot determina reacţii negative ale organismului, cum ar fi inflamaţia, modificări ale poftei de mâncare și creşterea în organism a concentraţiei de hormoni ai stresului. Eliberarea accentuată a acestora din urmă poate favoriza apariţia depresiei, a diabetului, poate determina schimbări bruște de dispoziţie și poate afecta de asemenea sistemul imunitar.

Femeile care trăiesc într-o stare de tensiune și încordare emoţională moderată până la severă sunt de 2,9 ori mai expuse riscului de a face un atac de cord, accident vascular sau de a muri de boli de inimă, comparativ cu femeile care au un mariaj de calitate, se arată într-un alt studiu publicat în jurnalul Epidemiology and Community Health.

Dezvoltarea obiceiurilor nesănătoase

În plus, relaţiile de cuplu nefericite pot contribui la adoptarea unor obiceiuri nesănătoase, precum fumatul şi consumul excesiv de alcool. Astfel, persoanele care au dispute tensionate cu partenerii de cuplu şi au manifestat episoade de depresie se confruntă cu un risc mai mare de obezitate, deoarece se pare că cei doi factori influenţează negativ felul în care organismul procesează alimentele bogate în grăsimi.

La polul opus, o căsătorie fericită, potrivit cercetătorilor, este cel mai bun medicament. Astfel, partenerii care au mai puţine interacţiuni ostile și mai multe discuţii constructive au o probabilitate redusă de a fi afectaţi de ateroscleroză coronariană, iar partenerii au un risc cu 43% mai redus de a se îmbolnăvi de demenţă pe măsură ce îmbătrânesc. În plus rutina unor obiceiuri zilnice a partenerilor poate contribui semnificativ la diminuarea riscului apariţiei bolii Alzheimer.

Cei cu o căsătorie fericită se pare că sunt mai protejaţi împotriva factorilor de stres de zi cu zi, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Căsătoriei și al Familiei. „Când soţii au o zi proastă, într-o căsnicie fericită este foarte probabil să se sprijine unul pe celălalt și să empatizeze unul cu celălalt. Acest sprijin reduce oboseala, iritabilitatea, frustarea și contribuie la menţinerea sănătăţii”, se arată în studiu.

Deși căsătoria nu protejează împotriva cancerului, totuși, conform studiilor, rata de supravieţuire este mult mai ridicată în cazul în care bolnavii de cancer au un mariaj fericit.

Citește și: Când dragostea ne leagă prea strâns

De asemenea, bărbaţii care au căsătorii fericite se bucură de o sănătate fizică mai bună și de o viaţă mai lungă, trăind în medie cu 10 ani mai mult decât bărbaţii singuri sau decât cei cu căsnicii nefericite, susţin cercetătorii. În plus, bărbaţii angajaţi în relaţii fericite au venituri mai mari, iar femeile care au relaţii de cuplu de calitate au riscuri reduse de a fi afectate de confuzie, furie, depresie, izolare, anxietate și alte boli mintale decât femeile singure sau care nu au o relaţie de cuplu fericită.

Niciun articol de afișat