Esenţiale azi , 19 octombrie

94

Fiscul vrea să impoziteze nunţile

ANAF a luat iniţiativa de a le trimite tinerilor căsătoriţi formulare prin care aceștia să declare cu ce companii, PFA sau persoane au colaborat pentru furnizarea de servicii de fotografie, de muzică și pentru locaţia unde s-a desfășurat evenimentul. În cazul nerespectării solicitării ANAF, amenda este cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei. Măsura are rolul de a verifica situaţia veniturilor unor persoane sau firme din industria organizării de evenimente unde, deși se plătesc sume mari de bani, veniturile se declară parţial sau deloc, pentru evitarea plătirii taxelor.

R. Moldova a primit 2 vehicule pentru dispersarea protestatarilor

Președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, a oferit Ministerului de Interne de la Chișinău două autospeciale TOMA pentru manifestaţii. Acestea au ajuns la Chișinău în prima zi a vizitei președintelui turc în Republica Moldova. Capacitatea unui astfel de autovehicul este de 5/10 tone de apă. Autovehiculul are difuzoare de gaze în partea laterală și în spate. Cabina este blindată, are un sistem de protecţie a sticlei, de stingere a incendiilor și de ermetizare a cabinei împotriva gazelor lacrimogene. Autospecialele TOMA sunt utilizate și în Azerbaidjan, Libia, Zimbabwe, Georgia și Kazahstan.

Fost ministru de finanţe din China, arestat pentru corupţie

Autorităţile chineze au arestat un fost ministru de finanţe suspectat de acte de corupţie, a informat vineri procurorul de caz. Zhang Shaochun a fost cercetat pentru „încălcarea gravă a disciplinei și a legii”, a declarat procurorul.

Sancţiuni pentru titularii de contract de internet

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că persoana pe numele căreia se încheie un contract pentru servicii de internet este direct responsabilă dacă cineva din familia sa încalcă drepturile de autor prin partajarea de fișiere. Potrivit Curţii, trebuie găsit un just echilibru între diferite drepturi fundamentale, și anume dreptul de proprietate intelectuală, pe de o parte, și dreptul la respectarea vieții private și de familie, pe de altă parte.

Marea Britanie vrea prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit

Liderii UE au declarat joi că sunt pregătiţi să prelungească perioada de tranziţie post-Brexit, dacă Marea Britanie exprimă o astfel de doleanţă. Planul actual are în vedere o perioadă de tranziţie de 21 de luni, însă Theresa May a menţionat că această perioadă ar putea fi prelungită cu câteva luni.

Prim-ministrul Theresa May și alţi lideri UE și-au exprimat din nou convingerea că ar putea ajunge la un acord cu privire la Brexit. Cea mai mare problemă pare să fie trasarea graniţei terestre între provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda.

Poliţia turcă face verificări suplimentare pentru găsirea jurnalistului saudit

Oficialii turci au declarat că poliţia efectuează mai multe verificări pentru a găsi corpul jurnalistului saudit care a dispărut acum două săptămâni. Poliţiștii au în vedere căutări într-o pădure de la marginea orașului Istanbul și un oraș situat lângă Marea Marmara. Autorităţile au lărgit aria căutărilor în funcţie de traseele și locurile unde s-au oprit maşinile care au părăsit consulatul saudit şi reşedinţa consulului pe 2 octombrie, ziua în care Khashoggi a fost văzut pentru ultima dată.

În timpul acesta, deși a cerut răbdare până la finalizarea anchetei, președintele american ameninţă Arabia Saudită cu un răspuns „foarte sever”. De asemenea, este pentru prima dată când Trump a recunoscut că probabil Khashoggi a fost ucis. Arabia Saudită neagă însă orice implicare în dispariţia jurnalistului.

Stat Islamic ar fi luat 700 de ostatici în Siria

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că gruparea teroristă Stat Islamic a luat aproximativ 700 ostatici în regiunea Deir-Ezzor, din Siria, controlată de forţele susţinute de Statele Unite şi aliaţii lor. Gruparea teroristă a dat un ultimatum şi a ameninţat că ucide zece ostatici pe zi, a afirmat preşedintele rus într-un discurs la conferinţa Clubului de discuţii Valdai, ce se desfăşoară zilele acestea la Soci, lângă Marea Neagră. Potrivit președintelui, printre ostatici se află mulţi europeni și americani. Se pare că jihadiștii au trimis ultimatumuri și cerinţe specifice și deja au ucis 10 persoane, a precizat Putin, fără a aminti despre ce anume cerinţe este vorba.

Papa ia în calcul să viziteze Coreea de Nord

Papa Francisc şi-a exprimat disponibilitatea de a vizita Phenianul, capitala Coreei de Nord, planificarea unei astfel de călătorii făcându-se după primirea unei invitaţii oficiale. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, imediat după audienţa pe care liderul de la Seul a avut-o cu Suveranul Pontif. Invitaţia din partea liderului nord-coreean, Kim Jong-un, a fost lansată papei în mod verbal de către Moon Jae-in. Întâlnirea privată dintre papa Francisc și președintele Coreei de Sud a durat 35 de minute, iar întreaga audienţă, aproape o oră.

Fraudă în programul de distribuire a alimentelor din Venezuela

Oficiali ai armatei și organizaţii susţinute de autorităţile din Venezuela care aveau misiunea de a distribui alimente în ţara afectată de criza economică majoră au fost de mult timp suspectaţi de fraudă în ceea ce privește distribuţia produselor alimentare. În aprilie, Statele Unite și Columbia au arătat noi dovezi de fraudă în cadrul programului cunoscut sub numele de CLAP, spunând că o parte din fonduri a ajuns în mâinile oficialilor guvernamentali corupţi.

Testul de sânge care i-ar putea scuti pe pacienţi de chimioterapie

Pacienţii cu cancer ar putea fi scutiţi de ședinţele de chimioterapie inutile odată cu dezvoltarea unui nou test de sânge care a fost testat în 40 de spitale din Australia și Noua Zeelandă. Testul poate determina dacă fragmente de ADN tumoral sunt prezente în sângele unui pacient, în urma îndepărtării prin metode chirurgicale a tumorii.

„Deşi chimioterapia este un tratament esenţial, care salvează vieţi, nu dorim ca pacienţii să-l urmeze dacă nu au nevoie de el. Dorim să ajutăm aceşti pacienţi să evite efectele secundare grave şi continue asociate cu chimioterapia”, a declarat miercuri Jeanne Tie, cercetătoare la Institutul Walter şi Eliza Hall.