Esenţiale azi, 20 septembrie

72

Milioane de copii din Yemen suferă de foame

Aproape cinci milioane de copii din Yemen, adică aproape o întreagă generaţie, riscă să moară de foame din cauza războiului care afectează ţara de mai mulţi ani și care a dus la creșterea preţului la alimente și la combustibil. Potrivit ONG-urilor, peste două treimi din populaţia Yemenului, adică 64,5%, nu știu de unde va veni următoarea masă. „Într-un spital din nordul Yemenului, copiii erau prea slabi ca să plângă, trupurile lor fiind epuizate de foame”, a declarat Helle Thorning-Schmidt, CEO al Salvaţi Copiii. Preţul la combustibili și gaze a crescut cu 25% până luna aceasta, iar preţul alimentelor s-a dublat în unele părţi ale ţării, pe fondul conflictului armat.

Programul Alimentar Mondial al ONU a avertizat asupra necesităţii deschiderii de noi puncte de intrare în ţară pentru aprovizionarea populaţiei cu ajutoare alimentare, în vederea prevenirii unei foamete devastatoare.

Bulgaria susţine Ungaria în disputa cu UE

Ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakacian, a declarat că Bulgaria este de partea Ungariei în eventualitatea propunerii unor sancţiuni în baza Articolului 7 din Tratatul UE, întrucât o posibilă sancţionare a Ungariei „ar constitui o încălcare a suveranităţii unei ţări a Uniunii Europene”.

Sofia este și ea criticată cu regularitate de Bruxelles pentru ineficienţa sa în combaterea corupţiei.

Avertisment BNR cu privire la economie

Economistul-șef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că România a ajuns la „fundul sacului”, drept urmare forţa de muncă se va scumpi, iar fiscalitatea nu mai poate fi redusă.

Acesta a mai precizat că, în perioada 2008-2017, salariul real net a crescut cu 45,7%, iar productivitatea, cu 27%. În plus, România are nevoie de creşterea competitivităţii, întrucât atunci când va intra în zona euro nu va mai funcţiona competitivitatea prin devalorizări, ci doar prin calitate, a mai subliniat Lazea.

Au scăzut atacurile teroriste la nivel global

Numărul de atacuri teroriste din întreaga lume a scăzut cu 23% în 2017, iar numărul deceselor cauzate de astfel de incidente a scăzut cu 27%, potrivit unui raport al Departamentului de Stat emis miercuri. Oficiali din cadrul Departamentului de combatere a Terorismului au declarat că aceste statistici ilustrează succesul pe care Statele Unite și aliaţii săi l-au înregistrat în combaterea grupării Stat Islamic, Al-Qaida și a altor grupări extremiste din întreaga lume. În total, în anul 2017 s-au înregistrat 8.584 de atacuri teroriste la nivel global, ce au provocat moartea a 18.700 de oameni și rănirea a peste 19.400.

Amazon, verificat în UE

Autorităţile de reglementare europene verifică dacă retailerul online Amazon foloseşte datele comercianţilor într-o manieră în care concurenţa să fie restricţionată, a informat miercuri comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager. Comisarul a precizat că problema este legată de faptul că Amazon găzduieşte comercianţi pe site-ul său şi în acelaşi timp concurează cu aceiaşi retaileri prin utilizarea datelor lor pentru vânzările proprii ale companiei. Amazon nu a făcut declaraţii pe această temă.

Liderul PPE: Situaţia statului de drept trebuie analizată și în România

Liderul Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a declarat că „Este o mare problemă să se vorbească doar despre Viktor Orban, dar nu şi despre corupţia altora”, motiv pentru care trebuie verificată situaţia statului de drept şi în alte ţări, inclusiv în România. Acesta a anunţat de asemenea că va propune la congresul PPE, programat pentru luna noiembrie, constituirea unei comisii speciale care să aibă în vedere aceste probleme.

Ce loc ocupă România în privinţa calităţii distribuţiei energiei electrice

Românii petrec anual 290 de minute în întuneric din cauza penelor de curent, în timp ce polonezii doar 180 de minute. La polul opus se află Slovenia, ai cărei locuitori au stat fără lumină doar 1,7 minute în anul 2016, acesta reprezentând de altfel recordul la nivel european. Astfel, potrivit unui raport al Consiliului European al Reglementărilor din Energie (CEER), ţara noastră este pe ultimul loc între statele UE în privinţa calităţii serviciului de distribuţie a energiei, deși facturile sunt mai mari decât media europeană. Cu toate acestea, companiile de distribuţie au avertizat că lucrurile s-ar putea agrava.