Esenţiale azi, 21 septembrie

95

Crește salariul minim pe economie

Salariul minim brut pe economie va crește de la 1 ianuarie 2019 cu 150 de lei. Planul guvernului este ca salariul minim brut să crească anual cu 150 de lei, astfel încât, în anul 2022, acesta să ajungă până la valoarea de 2.500 de lei. Anul acesta, salariul minim brut este de 1.900 de lei. Dintre statele europene, în ultimii 10 ani ţara noastră a înregistrat cea mai mare creștere punctuală a salariului minim, de 195%. Grecia este singurul stat membru al Uniunii Europene care a înregistrat o scădere procentuală a salariului minim, de 14%.

Încep procedurile pentru construcţia autostrăzii Sibiu-Pitești

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat în noul Sistem Electronic de Achiziţii Publice (SICAP) două anunţuri de intenţie privind atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie a unor secţiuni totalizând 68 de kilometri din autostrada Sibiu-Piteşti.

„Principalele lucrări pe aceste secţiuni prevăd construirea a 9 tunele cu o lungime de 4,95 km, a 51 de structuri cu o lungime totală de aproximativ 10,91 km, precum şi consolidarea de versanţi/susţinere corp autostradă pe o lungime de aproximativ 14.000 de metri liniari”, se arată într-un comunicat CNAIR.

Consiliul European a respins planul guvernului britanic

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a respins planul guvernului britanic și a avertizat că se va ajunge la o criză în discuţiile pe tema Brexitului dacă Theresa May nu va prezenta o soluţie pentru frontiera irlandeză până în octombrie. May a declarat că nu va putea respecta acest termen-limită, iar Tusk a afirmat că summitul de la Bruxelles programat pe data de 18 octombrie ar fi un „moment al adevărului” pentru a depăși problemele majore rămase neclarificate, iar weekendul din 17-18 noiembrie este potrivit pentru a da formă unui acord final.

Marine Le Pen, trimisă la psihiatru

Lidera extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen, a primit un ordin judecătoresc pentru o evaluare psihiatrică după ce a postat imagini cu execuţii ale ISIS pe reţelele sociale. Judecătorul vrea să evalueze dacă Le Pen suferă de o boală psihică ce ar fi putut să îi afecteze capacitatea de a fi conştientă de ceea ce face. Aceasta a postat fotografiile în anul 2015 ca răspuns la o comparaţie a unui jurnalist între ISIS şi extrema dreaptă franceză. Într-o fotografie era și James Foley, un jurnalist american decapitat de ISIS. Ulterior, la cerea familiei jurnalistului, Le Pen a retras fotografia.

Marea Britanie creează o forţă cibernetică pentru a rezista Rusiei

Marea Britanie își sporește în mod semnificativ capacitatea de a lupta în spaţiul cibernetic prin crearea unei noi forţe ofensive, în care vor activa aproape 2.000 de persoane. Noul proiect ar crește cu până la de patru ori numărul locurilor de muncă axate pe operaţiunile cibernetice ofensive. Proiectul va primi o finanţare de peste 250 de milioane de lire sterline. Planul Ministerului Apărării vine în urma unei ameninţări cibernetice în creștere din partea Rusiei și după ce Marea Britanie a folosit pentru prima dată armament cibernetic pentru a lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

Zeci de persoane s-au înecat în Tanzania

Cel puţin 42 de persoane au murit după ce un feribot care transporta peste 400 de oameni s-a răsturnat pe lacul Victoria, Tanzania. Aproximativ 100 de persoane au fost salvate, în timp ce 32 de persoane sunt într-o stare critică. Un oficial local a declarat că numărul persoanelor care s-ar fi înecat ar fi mai mare de 200. Feribotul MV Nyerere s-a scufundat joi după-amiază la doar câţiva metri de docul din districtul Ukerewe, potrivit operatorului naţional de servicii de feribot TEMESA. Se crede că ambarcaţiunea supraîncărcată s-a răsturnat atunci când mulţimea aflată la bord s-a mutat într-o parte, în timp ce feribotul era andocat.

Kim Jong-un dorește o nouă înâlnire cu Donald Trump

Președintele Coreei de Nord, Kim Jong-un, dorește o nouă întâlnire cu omologul său american, Donald Trump, în vederea accelerării procesului de denuclearizare, a declarat Moon Jae-In, președintele Coreei de Sud, după întâlnirea de trei zile pe care a avut-o cu Kim Jong-un la Phenian. Donald Trump a transmis miercuri că este foarte încântat de propuneri, iar secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că Washingtonul este „pregătit să continue imediat” dialogul cu Phenianul.

SUA sancţionează China pentru achiziţionarea de armament rusesc

Statele Unite i-au impus joi sancţiuni Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor (EDD), agenţia militară chineză care supervizează tehnologia de apărare, din cauza achiziţionării unor avioane de luptă şi sisteme de rachete din Rusia. Agenţia ar fi încălcat o lege americană care impune sancţiuni Moscovei pentru amestecul în alegerile din 2016 din SUA. China a achiziţionat 10 aeronave de luptă SU-35, în 2017, și echipamente aferente sistemului de rachete de suprafaţă S-400, în 2018, a declarat Departamentul de Stat. Mai sunt acuzate de asemenea 33 de persoane bănuite de legături cu armata rusă.

Emirates Airlines ar putea deveni cea mai mare companie aeriană din lume

Emirates Airlines, deţinută de șeici din Emiratele Arabe Unite, ar putea cumpăra Etihad Airways, deţinută de șeici din Abu Dhabi. O astfel de achiziţie ar putea face ca Emirates să devină cea mai mare companie aviatică din lume, după numărul de pasageri transportaţi. Iniţial, ambele companii au refuzat să comenteze informaţiile apărute, însă ulterior reprezentanţii celor doi operatori de transport aerian au declarat că discuţiile sunt în desfășurare.

Venezuela crește exporturile de petrol către China

Venezuela va crește exporturile de petrol către China la 1 milion de barili pe zi, a anunţat președintele Nicolas Maduro, aflat în vizită oficială la Beijing. China a fost de acord să investească încă 5 miliarde de dolari în Venezuela și, potrivit lui Maduro, aceste investiţii vor contribui la creșterea producţiei și la dublarea exporturilor de petrol către China. Venezuela a primit deja peste 60 de miliarde de dolari de la Beijing de-a lungul ultimului deceniu, însă datoriile sale faţă de China sunt în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, bani pe care îi rambursează prin transferuri de petrol.

A crescut numărul de utilizatori care se uită zilnic pe YouTube

Peste 200 de milioane de utilizatori se uită zilnic pe YouTube la filme și jocuri video, au informat reprezentanţii YouTube săptămâna aceasta. Acest număr este echivalentul întregii populaţii din Brazilia. Anunţul a fost făcut odată cu lansarea YouTube Gaming, versiunea pentru pasionaţii de jocuri ai aplicaţiei. Varianta veche de YouTube Gaming, lansată în anul 2015, şi noua versiune vor funcţiona în paralel până în luna martie 2019, când Google va opri definitiv suportul celei dintâi. Reprezentanţii companiei au declarat că noul format conţine zeci de mii de pagini de joc, astfel încât utilizatorii să poată găsi conţinut pentru o gamă largă de jocuri.

Un telescop NASA a descoperit două noi planete

Oficialii NASA au declarat joi că un telescop orbital de vânătoare a planetelor (TESS), conceput pentru a detecta planetele de dincolo de sistemul nostru solar, a descoperit două planete îndepărtate în această săptămână, la cinci luni de la lansarea din Capul Canaveral, Florida. Planetele, denumite „Super-Pământ” şi „Pământ fierbinte”, sunt poziţionate în sisteme solare situate la cel puţin 49 de ani-lumină. Directorul ştiinţific adjunct al TESS, Sara Seager, a explicat că aceste două planete sunt prea fierbinţi pentru a susţine viaţa.

America Latină, epicentrul violenţelor la nivel global

Un număr de 42 din 50 cele mai periculoase orașe din lume se află în America Latină, arată un clasament al celor mai violente orașe din lume, realizat de Consiliului Cetăţenesc pentru Securitate Publică, din Mexic. Violenţa crescută este în strânsă legătură cu traficul de droguri și cu luptele între bande, dar și cu instabilitatea economică și politică ce au un rol ridicat în răspândirea sărăciei. Pe primul loc în clasament se află capitala Venezuelei, Caracas, cu aproape 120 de crime la 100.000 de locuitori, urmată de San Pedro Sula, din Honduras, de San Salvador, din El Salvador, și de Acapulco, din Mexic, toate trei cu peste 100 de crime la 100.000 de locuitori.