România: Salariile la stat au ajuns la aproape 900 de euro
Salariul mediu net la stat a depășit în România pragul de 700 de euro net, iar funcţionarii publici câștigă aproximativ 900 de euro, nivel asemănător cu cel din Polonia și peste cel din Ungaria. Și salariile din mediul privat au crescut, dar într-un ritm mult mai lent, adică la nivelul de acum aproape 9 ani al celui înregistrat în Ungaria și în Polonia. Deși creșterea este bună, aceasta nu vine din economia de piaţă, ci din politica de salarizare a statului.
Focar de holeră în Nigeria
Aproape 100 de persoane cu murit în ultimele două săptămâni în nord-estul Nigeriei din cauza unui focar de holeră, a anunţat sâmbătă Organizaţia Naţiunilor Unite. Mai mult de 3.000 de cazuri de holeră au fost înregistrate în statele Yobe și Borno, regiuni care sunt afectate deja de prezenţa grupării extremiste Boko Haram. De asemenea, în regiunea Lake Chad, peste 500 de persoane și-au pierdut viaţa din cauza holerei, cel mai mare număr de victime înregistrat în ultimii patru ani.
În Madagascar, ciuma a ucis încă 2 persoane, numărul persoanelor decedate ajungând la 4, de la debutul epidemiei, din luna august. Anul trecut, în ţară mai mult de 200 de persoane au murit de ciumă pulmonară.
Iranul promite răzbunarea atacului de la parada militară
Gărzile Revoluţionare Iraniene au promis duminică răzbunarea „de moarte și de neuitat în viitorul apropiat” pentru atacul de sâmbătă de la parada militară ce a avut loc în orașul iranian Ahvaz. Cel puţin 29 de persoane au fost ucise (printre care 12 membri ai Gărzilor Revoluţionare) și peste 57 sunt rănite, după ce 4 bărbaţi înarmaţi neidentificaţi au deschis focul în mulţime. Deși gruparea Stat Islamic a revendicat atacul, purtătorul de cuvânt al armatei iraniene a afirmat că atacatorii nu aparţin grupării teroriste Stat Islamic, ci unei grupări arabe antiguvernamentale, Rezistenţa Naţională Ahvaz.
Popularitatea lui Macron continuă să scadă
Popularitatea președintelui francez, Emmanuel Macron, a continuat să scadă și în luna septembrie.
Doar 29% dintre cei intervievaţi în septembrie au declarat că sunt mulţumiţi de Macron, în scădere de la 34%, în august, şi 39%, în iulie – este rezultatul unui sondaj Ifop. Macron a câștigat alegerile din 2017 cu 66% din voturi, având o platformă de modernizare a Franţei. Cu toate acestea, în prezent, pensionari conservatori, dar și muncitori cu venituri mici sunt nemulţumiţi de faptul că politicile președintelui favorizează companiile și pe cei bogaţi. Sondajul a fost efectuat între 14 şi 22 septembrie, pe un eşantion de 1.964 de persoane.
Liderul opoziţiei din Marea Britanie va sprijini al doilea vot Brexit
Liderul opoziţiei britanice, Jeremy Corbyn, s-a declarat împotriva organizării unui nou referendum privind Brexitul. Cu toate acestea, a promis că va respecta opinia majorităţii membrilor partidului său. Timp de patru zile membrii partidului s-au unit la Liverpool pentru congresul anual. Corbyn a evitat anterior acest subiect, iar duminică a reamintit că 40% din alegătorii laburişti au votat în favoarea Brexitului la referendumul din iunie 2016. Un sondaj YouGov publicat duminică arată că 86% dintre membrii Partidului Laburist susţin organizarea unui referendum asupra rezultatului final al negocierilor cu privire la Brexit, în timp ce 8% se opun.
Conflicte majore în Libia
Cel puţin 115 persoane au murit și 383 au fost rănite, în ultima lună, în confruntările dintre facţiuni rivale din capitala libiană Tripoli. Conflictele au avut loc între gruparea Kaniyat, dintr-un oraș aflat la 65 de kilometri sud-est de Tripoli, și Brigăzile Revoluţionarilor din Tripoli și Nawasi. Numărul morţilor ar putea crește din cauza stării critice a unora dintre răniţi, dar și a continuării conflictelor. Asaltul asupra orasului a început la sfârșitul lunii august, pe fondul unor informaţii despre bunăstarea, puterea și stilul extravagant de viaţă al unora dintre comandanţii miliţiilor din Tripoli.
Încă un canton elveţian interzice burqa
Locuitorii cantonului elveţian St. Gallen au votat duminică în favoarea interzicerii purtării în public a vălului islamic burqa. Votanţii au cerut legi mai aspre pentru cei care își acoperă faţa în public și care astfel „ameninţă sau pun în pericol securitatea publică sau pacea socială sau religioasă”. Deși guvernul regional s-a opus iniţial măsurii, acesta trebuie acum să aplice rezultatul votului, cu o prezenţă de 36%. În timpul acesta, Consiliul Islamic Central, care reprezintă cea mai importantă organizaţie islamică din Elveţia, le-a recomandat femeilor să continue să îşi acopere feţele, precizând că are în vedere o acţiune juridică.
Israelul stabilește data-limită de evacuare a beduinilor din Cisiordania
Autorităţile israeliene au fixat data de 1 octombrie ca termen-limită până la care locuitorii beduini ai satului Khan al-Ahmar, din Cisiordania, se pot pregăti pentru relocare. Deşi Curtea Supremă din Israel a aprobat demolarea satului de beduini, pentru a face loc lucrărilor de extindere a unei colonii israeliene, localnicii susţin că nu-şi vor părăsi casele, deşi autorităţile israeliene le-au promis 250 mp de familie într-un alt loc. Locuitorii cătunului, în număr de aproape 200 de persoane, se pare că vor fi mutaţi în apropierea unei gropi de gunoi din vecinătatea oraşului Abu Dis, din Cisiordania.