Esenţiale azi, 27 septembrie

80

Forţa de muncă a României nu mai este competitivă

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a informat miercuri că pentru prima dată din 2015 majoritatea membrilor săi cred că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate. Potrivit comunicatului FIC, la acest rezultat a contribuit schimbarea politicilor fiscale, care nu au fost urmate de studii de impact și de consultări adecvate. La acest sondaj, care se realizează o dată la șase luni, participă doar membrii FIC, firme care au avut în anul 2016 o cifră de afaceri de 183 de miliarde de lei și care au angajat aproape 200.000 de persoane.

PSD-ALDE nu se implică în campania pentru referendum

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat miercuri că PSD-ALDE nu se va implica în campania pentru referendumul privind redefinirea familiei, iar recomandarea lui este ca oamenii să voteze conform cu propria conștiinţă. Tăriceanu a mai subliniat că libertatea fiecăruia de a-și organiza viaţa intimă și personală trebuie respectată, iar după referendum este necesară promovarea legii parteneriatului civil.

Încă 3 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Conform unui proiect de hotărâre aflat joi pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local al Sectorului 2, Primăria Sectorului 2 are în plan să aloce pentru lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului suma de 3 milioane de lei. Cu două săptămâni în urmă, Patriarhia Română a mai primit de la Consiliul Local al Sectorului 1 un ajutor în valoare de 10 milioane de lei, tot în acest scop.

O nouă staţie de metrou în sectorul 4

Consiliul General a votat miercuri împuternicirea Consiliului Local al Sectorului 4 de a semna un protocol cu Metrorex, pentru deschiderea unei noi staţii de metrou la Centura Capitalei, după staţia Berceni. Potrivit autorităţilor locale, infrastructura pentru o astfel de staţie există deja, iar calea de rulare a trenului va fi exclusiv de suprafaţă. În prezent această cale de rulare nu este utilizată pentru transport, ci doar ocazional, pentru rezolvarea unor probleme tehnice. Bugetul pentru acest proiect ar urma să fie asigurat de Primăria Sectorului 4.

Modificări în legea audiovizualului

Comisia de Sănătate a dat aviz favorabil unui proiect de modificare a Articolului 26 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, care prevede obligativitatea posturilor de radio şi de televiziune de a prezenta argumente medicale bazate pe dovezi. Conform propunerii de modificare, Consiliul Naţional al Audiovizualului „emite norme cu caracter obligatoriu, controlează respectarea prevederilor legale şi ale normelor emise şi sancţionează încălcarea acestora”, iar radiodifuzorii sunt obligaţi să includă în emisiunile cu teme de sănătate şi perspectiva unui medic.

Economia din Fâșia Gaza se prăbușește

Economia palestiniană din Fâșia Gaza se prăbușește sub blocada din ultimii ani, dar și din cauza deciziilor Autorităţii Palestiniene și a hotărârii Statelor Unite de a reduce fondurile către Gaza, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. Potrivit analiștilor, economia a scăzut cu 6% în primul trimestru al anului 2018, iar șomajul în rândul tinerilor este de 70%. Una din două persoane trăiește în sărăcie.

„O combinaţie de război, izolare și divizare internă a adus Gaza într-o stare economică îngrozitoare. (…) Situaţia economică și socială din Gaza s-a deteriorat exponenţial în ultimele luni și a atins un punct critic”, a declarat Marina Wes, directorul Băncii Mondiale pentru Cisiordania și Gaza. Banca i-a cerut Israelului să ridice restricţiile privind comerţul și să permită circulaţia bunurilor și a persoanelor și a declarat că Autoritatea Palestiniană ar trebui să iniţieze politici și proiecte de dezvoltare economică durabilă, astfel încât Gaza să fie guvernată „într-o manieră transparentă și eficientă”.

Președintele Statelor Unite s-a declarat miercuri, pentru prima dată, în favoarea unei soluţii cu două state în conflictul israeliano-palestinian şi a promis să prezinte un plan de pace în regiune în scurt timp.

Trump: China se amestecă în alegerile din noiembrie

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat miercuri în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU că autorităţile din China au încercat să se implice în alegerile generale care vor avea loc în Statele Unite în luna noiembrie. Președintele nu a oferit nicio dovadă, dar a spus că „ei nu vor să câştigăm (n.r. republicanii), deoarece sunt primul preşedinte care a provocat China pe problema comerţului.” Wang Yi, ministrul chinez de externe, a respins miercuri acuzaţiile președintelui american.

Rusia: S-a adoptat reforma în privinţa pensionării

Deputaţii ruşi au adoptat miercuri o reformă nepopulară, care prevede prima creştere postsovietică a vârstei de pensionare. Măsura a fost adoptată în pofida relaxării anunţate de președintele Vladimir Putin. Reforma a stârnit numeroase nemulţumiri în rândul oamenilor, care au ieșit în stradă la apelul Partidului Comunist și al principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi. Pe fondul adoptării acestei măsuri, popularitatea președintelui rus a scăzut cu 10%.

Cea mai mare bază de date biometrice din lume este legală

Curtea Supremă din India a decis că Aadhaar, controversatul program biometric, este constituţional și nu încalcă intimitatea celor 1,2 miliarde de persoane înscrise. Aadhaar este cea mai mare bază de date biometrice din lume, fiecare persoană înregimentată fiind amprentată și având un scan al irisului în sistem. Programul Aadhaar, vechi de zece ani, a fost conceput ca un sistem de identitate voluntară pentru milioane de indieni care nu aveau nicio formă de identitate, iar guvernul indian l-a privit ca pe o modalitate de a elimina corupţia din sistemele de asistenţă socială ale ţării.

Site-uri accesează senzori de mișcare și lumină ai telefonului

Aproape 3.700 de site-uri din topul Alexa accesează senzorii de mișcare și lumină ai telefonului fără să ceară permisiunea, arată cercetătorii într-un studiu recent. Printre aceste website-uri se află numeroase nume mari, inclusiv Wayfair, Priceline și Kayak. „Dacă utilizaţi Google Maps într-un browser mobil, veţi primi un mic pop-up care informează când un site dorește să vă vadă locaţia și vă puteţi exprima acordul. (…) Dar cu senzorii de mișcare, iluminare și de proximitate nu există niciun mecanism care să notifice utilizatorul și să ceară permisiunea”, a declarat Nikita Borisov, de la Universitatea din Illinois.

Descoperire revoluţionară pentru tratarea infecţiei cu HIV

Persoanele infectate cu HIV ar putea scăpa de tratamentul zilnic, după ce s-a descoperit că o combinaţie de două proteine ar putea să le protejeze până la 30 de săptămâni. La nivel global, un număr record de persoane primesc medicamente antiretrovirale pentru a ţine sub control HIV-ul, însă trebuie în același timp să urmeze regimuri medicale stricte și să ia în fiecare zi, pentru tot restul vieţii, tratamentul medicamentuos. Noutatea acestei descoperiri constă în posibilitatea dezvoltării unui tratament care să fie administrat de câteva ori pe an, și nu în fiecare zi. Potrivit datelor ONU, aproape 37 de milioane de persoane sunt infectate cu HIV.