Esenţiale azi, 28 septembrie

84

A crescut costul lunar al forţei de muncă

Institutul Naţional de Statistică (INS) a arătat în ultimul său raport că în anul 2017 costul mediu lunar al forţei de muncă a crescut cu 14,7%, până la 4.008 lei brut pe salariat. „Femeile au câştigat în medie cu circa 4% mai puţin decât bărbaţii, realizând un câştig salarial mediu lunar net de 2.288 de lei, faţă de 2.383 de lei al bărbaţilor”, se arată în comunicat. În anul 2017, numărul mediu al salariaţilor a fost de 4,9 milioane de persoane, cu 186.500 de angajaţi mai mult, comparativ cu anul precedent.

Erdogan a fost primit la Berlin cu onoruri militare

Președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, a fost primit cu onoruri militare în vizita sa de joi la Berlin. Scopul vizitei a fost intenţia de reconciliere a celor două ţări. Deși Erdogan a dat asigurări că vrea să deschidă „o nouă pagină” în relaţiile turco-germane, la banchetul de stat organizat de președinţia germană, Merkel a decis să nu fie prezentă. Vizita are loc în contextul în care UEFA a decis ca Germania, şi nu Turcia să găzduiască Euro 2024.

Poliţia olandeză a dejucat un atentat de amploare

În urma unei investigaţii a procuraturii olandeze, ce a durat aproape o lună, poliţiștii au arestat 7 bărbaţi care sunt suspectaţi că ar fi plănuit un atac extremist de amploare. Ancheta a demarat la iniţiativa serviciilor de informaţii, care au plecat de la informaţia că un bărbat de 34 de ani de origine afgană, presupus lider al celulei, voia să comită un atentat în cadrul unui eveniment public. Teroriștii ar fi avut intenţia să utilizeze centuri explozive și ar fi plănuit să detoneze o mașină-capcană la o altă adresă. Ancheta este în curs de desfășurare.

Au fost salvaţi toţi pasagerii unui avion care s-a prăbușit

Membrii echipajului unui avion Boeing 737 al companiei Air Niugini împreună cu toţi cei 47 de pasageri au supravieţuit după ce aeronava s-a prăbuşit în Oceanul Pacific, în apropierea aeroportului de pe insula Weno, din Statele Federate ale Microneziei, au anunţat autorităţile locale. Toţi cei implicaţi în accident au fost salvaţi cu bărcile și nicio persoană nu a suferit răni grave. Autorităţile au demarat o anchetă pentru a afla cauzele care au dus la prăbușirea avionului.

Renault investește în celebrul brand Lada

După ce cota de piaţă a Lada a scăzut la 16% în 2014, în luna aprilie a acestui an Renault şi-a crescut la 51% participaţia în cadrul AvtoVAZ, fosta companie rusească ce produce marca Lada. În ultimul deceniu, Renault a investit 2 miliarde de dolari în AvtoVAZ, iar acum producătorul francez este hotărât să redreseze Lada. Compania se bazează pe succesul înregistrat în redresarea Dacia, marca românească pe care a achiziţionat-o cu 20 de ani în urmă.

India a decis că adulterul nu mai este o infracţiune

Curtea Supremă din India a anulat o lege veche de 158 de ani, care pedepsește adulterul. Legea stipula că relaţiile sexuale dintre un bărbat și o femeie măritată sunt interzise fără acordul soţului. Organizaţiile feministe au salutat hotărârea Curţii, care a motivat că o astfel de lege era discriminatorie și neconstituţională, se baza pe stereotipurile de sex și perpetua subordonarea femeilor, le știrbea demnitatea și le limita libertatea sexuală. Guvernul Indiei s-a împotrivit anulării.

Economia SUA înregistrează cea mai rapidă creștere din ultimii 4 ani

Economia Statelor Unite a crescut cu 4,2% în trimestrul al doilea. Este cea mai mare creștere înregistrată de la cea din trimestrul al treilea din 2011, ceea ce confirmă faptul că produsul intern brut a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din ultimii ani. Analiștii au observat totuși o încetinire a creșterii economice în trimestrul acesta cauzată de tensiunile și „luptele” tarifare dintre Statele Unite și China.

Primul vaccin nou împotriva tuberculozei din ultimul secol

Un vaccin experimental, creat de GlaxoSmithKline pentru a preveni apariţia tuberculozei, este posibil să devină primul vaccin nou împotriva acestui virus din ultimul secol, au declarat marţi experţii în materie de sănătate. Vaccinul deja existent numit Bacille Calmette-Guérin (BCG) a fost conceput în 1921 şi este administrat pentru a preveni o îmbolnăvire gravă. Cu toate acestea, protecţia oferită de BCG scade în numai câţiva ani, iar vaccinul nu protejează faţă de cea mai comună formă de TBC. Noul vaccin are rolul de a preveni TBC-ul latent să devină activ și să provoace îmbolnăvirea.

UE vrea un sistem de plată separat pentru Iran

Uniunea Europeană a anunţat crearea unui mecanism pentru procesarea plăţilor între companiile europene și Teheran, care să nu intre sub sancţiunile impuse de americani. Unii analiști consideră că această măsură poate avea consecinţe financiare și politice la nivel global. Statele Unite presează pentru eliminarea Iranului din reţeaua globală de plată SWIFT, care facilitează cea mai mare parte a tranzacţiilor monetare transfrontaliere din lume. Experţii consideră că, deși Statele Unite nu deţin o majoritate în consiliul de administraţie al SWIFT, Trump ar putea ameninţa să sancţioneze bancherii care lucrează acolo.

Elon Musk, cercetat pentru fraudă

Elon Musk, directorul general al constructorului de automobile electrice Tesla, a fost dat în judecată de Comisia pentru Valori Mobiliare şi Schimburi (SEC) din Statele Unite. Elon Musk este acuzat că luna trecută a făcut declaraţii false cu privire la investitorii care ar fi urmat să finanţeze Tesla. Musk a anunţat atunci că se gândeşte la delistarea companiei. SEC a solicitat ca Musk să nu mai poată ocupa poziţii de director în cadrul vreunei companii listate la bursă și, în plus, să îi fie imputate penalităţi financiare. Musk a numit acţiunea „nejustificată” și a declarat că a acţionat în „interesul superior al adevărului, al transparenţei și al investitorilor”.

Ţările vecine cer investigarea Venezuelei

Cinci ţări latino-americane împreună cu Canada au cerut miercuri Curţii Penale Internaţionale să ia în considerare urmărirea penală a înalţilor funcţionari din Venezuela pentru încălcări majore a drepturilor omului. Este pentru prima dată când naţiunile membre au trimis un alt membru în judecată. Cele cinci ţări, alarmate de criza economică și politică din Venezuela, dar și de lipsa acută de alimente și medicamente ce a determinat milioane de oameni să se mute în ţări vecine, sunt Argentina, Canada, Chile, Columbia, Paraguay și Peru. Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că 1,6 milioane de venezueleni au părăsit ţara din 2015 și că 1,8 milioane ar putea emigra în acest an.