Esenţiale azi, 28 august

133

România: Fonduri nerambursabile pentru IMM-uri

Începând de luni, IMM-urile pot depune solicitări în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile în valoare de până la 250.000 de lei pentru dezvoltarea activităţilor de comercializare a produselor și serviciilor de piaţă, dar și pentru întărirea capacităţii de promovare a produselor și serviciilor și pentru dezvoltarea și modernizarea activităţii. Până în prezent, aproape 30 de firme au depus cereri în cadrul programului. Ministerul pentru Mediul de Afaceri apreciază că până în 2020, când va fi închis programul, va exista un număr aproximativ de 600 de beneficiari, dintre care 200 ar trebui înregistraţi anul acesta.

Apple: lansare de noi telefoane

Apple intenţionează să lanseze în curând trei noi telefoane iPhone. Cu toate acestea, niciunul dintre cele trei telefoane nu va avea un design complet nou, ci este vorba despre îmbunătăţiri pentru generaţiile existente, la viteza procesorului și la cameră, dar și un model cu diagonală de 6,5 inch. Alte noutăţi ar putea fi ecranul împărţit pentru a putea rula două aplicaţii în același timp, precum și opţiunea dual-sim. În plus, Apple plănuiește un upgrade la actualul iPhone X, cu un ecran OLED de 5,8 inch.

Refugiaţii își găsesc joburi în Germania

Peste 300.000 de migranţi care au cerut azil și-au găsit în ultimul an locuri de muncă în Germania. Potrivit autorităţilor locale, aceasta înseamnă cu 100.000 mai mult faţă de anul trecut. Cei mai mulţi dintre ei provin din ţări afectate de conflicte armate: Siria, Irak, Somalia și Eritreea. În Germania, ţara cu cea mai mare economie a Europei, lipsa forţei de muncă este atât de mare încât guvernul a formulat o propunere pentru facilitarea transferului de lucrători calificaţi din ţările din afara UE în Germania.

Crește consumul de marijuana în SUA

Potrivit unui raport publicat recent în Annals of Internal Medicine, în cele tot mai multe state americane ce au legalizat marijuana, fie pentru uz recreativ, fie pentru uz medical, un număr tot mai mare de americani consumă canabis. Astfel, experţii au constatat că unul din șapte americani a consumat marijuana în 2017, fumatul fiind cel mai frecvent mod de consum. Experţii sunt preocupaţi în special în dreptul adolescenţilor, întrucât „utilizarea timpurie este asociată cu multe efecte negative asupra creierului și dezvoltării cognitive”.

Număr mare de mașini electrice în Europa

Europa a ajuns la 1 milion de mașini electrice vândute, la un an după ce China a atins același număr, dar înaintea Statelor Unite, care se așteaptă să atingă acest număr anul acesta. Cifrele includ mașini și camionete complet electrice, plus cele hibride plug-in. În timp ce vânzările de plug-in sunt în creștere, ele reprezintă pentru moment doar 2% din totalul vânzărilor de mașini și de camioane din Europa în prima jumătate a anului. Până la sfârșitul anului, cota de vânzări estimată este de 2,35%.

România: Cadavre de porci plutesc pe Dunăre

Un locuitor din Tulcea a postat pe Facebook imagini cu cadavre de porci susţinând că leșurile au fost văzute pe Dunăre, în dreptul localităţii Partizani. Se pare că un număr destul de mare de cadavre de porci vin pe Dunăre din localităţile din amonte, din judeţele Tulcea, Galaţi și Brăila.

La la izbucnirea virusului pestei porcine, deși autorităţile le-au atras atenţia, localnicii au continuat să arunce animalele moarte în Dunăre, care plutesc zeci de kilometri, până în Deltă. Pentru fiecare sesizare în parte, autorităţile se deplasează la faţa locului, iar dacă cadavrul nu este în descompunere, iau probe pentru a verifica prezenţa virusului pestei porcine.

Creşterea economiei României nu este sustenabilă

Compania de rating, cercetare și analiză de risc Moody’s a evaluat în scădere creşterea economică din România, pe măsură ce politica monetară devine mai aspră şi scade impactul stimulentelor fiscale. „În plus, instituţiile UE şi-au exprimat îngrijorarea faţă de recentele iniţiative legislative care pot slăbi cadrul anticorupţie şi statul de drept. În acelaşi timp, inversarea consolidării fiscale anterioare, prin măsuri aprobate în afara normelor şi practicilor cadrului fiscal standard, reduce credibilitatea şi previzibilitatea politicii, punând accentul pe evaluarea capacităţii instituţionale”, se arată într-un comunicat de presă al Moody’s.

Serbia și Kosovo, schimb de teritorii pentru pace

Președintele sârb, Aleksandar Vučić, şi omologul său din Kosovo, Hashim Thaçi, şi-au exprimat dorinţa de a ajunge la un acord de modificare a frontierelor în vederea soluţionării conflictului iugoslav. În sensul acesta, au soliciat sprijin Uniunii Europene. Pentru ca ambele ţări să fie mai omogene etnic, cei doi președinţi au în vedere un schimb reciproc de teritorii.

NATO a identificat nave care spionează în Marea Egee

Potrivit presei elene, NATO a transmis autorităţilor din Grecia o listă cu 50 de nave care ar fi implicate în misiuni de recunoaştere în Marea Egee. „Este vorba de traulere, veliere şi bărci de agrement care navighează în Marea Egee în scopul de a colecta informaţii. Ele sunt interesate atât de instalaţiile militare greceşti, cât şi de deplasările americanilor”, informează publicaţia elenă Real, care amintește că „relaţiile greco-americane au atins apogeul în domeniul apărării”.

Bartolomeu I al Constantinopolului, luat în vizor de hackeri ruşi

Grupul de hackeri Fancy Bear, același care a fost implicat și în compromiterea candidaturii democratei Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale din SUA, se pare că ar fi încercat ani de zile să îl spioneze pe Bartolomeu I al Constantinopolului. Acest interes vine în contextul în care Biserica Ortodoxă Ucraineană este în proces de obţinere a autocefaliei, ceea ce ar însemna o lovitură pentru Biserica Ortodoxă Rusă. Cel care poate oferi acest statut este Bartolomeu I al Constantinopolului.

Macron pledează pentru o Europă mai independentă de SUA

Președintele francez, Emanuel Macron, a declarat că dorește să propună un proiect de consolidare pentru ca Europa să fie mai puţin dependentă de Statele Unite în asigurarea securităţii sale. Macron a declarat că va iniţia o dezbatere pe acest subiect împreună cu toţi partenerii europeni, dar şi cu Rusia, iar dialogul va viza „securitatea cibernetică, armele chimice, armele convenţionale, conflictele teritoriale, securitatea spaţială şi protecţia zonelor polare”. Și cancelarul german, Angela Merkel, a pledat pentru o Europă puternică, din moment ce nu se mai poate baza pe Statele Unite sub conducerea lui Donald Trump.

Israelul se dotează cu rachete capabile să atingă orice ţintă din regiune

Ministerul israelian al Apărării a informat prin intermediul unui comunicat de presă că a semnat un contract care se ridică la câteva sute de milioane de shekeli cu un grup naţional din domeniul apărării pentru a se înarma cu rachete capabile să atingă orice ţintă din Orientul Mijlociu. Ministerul nu a dat însă informaţii despre tipurile de arme comandate sau ţările avute în vizor.

Israelul dispune deja de rachete sol-sol Ierihon, care au o rază de acţiune de 4.800 de kilometri şi pot fi echipate cu ogive nucleare. Printre alte rachete din dotarea armatei israeliene se află și Delilah, cu o rază de acţiune de 250 de kilometri, sau Lora, cu o rază de acţiune de 280 de kilometri.

Niciun articol afișat