Insomnia poate fi tratată prin terapie online

185

Tratarea insomniei prin programe de terapie online poate ameliora simptomele bolii și îmbunătăţi calitatea vieţii, dar și sănătatea fizică și psihică, au arătat într-un nou studiu experţii de la Universitatea Oxford și Northwestern Medicine.

O noapte fără somn face dificilă funcţionarea individului a doua zi, iar când insomnia devine cronică, aceasta afectează nu numai calitatea vieţii de zi cu zi, ci și crește riscul de a dezvolta sau amplifica problemele de sănătate mintală, bolile de inimă și diabetul de tip 2. În ciuda acestor potenţiale probleme, pentru mulţi oameni este greu să obţină tratament pentru insomnie. Unul dintre coautorii studiului, Jason Ong, a explicat că, pentru o programare într-o clinică specializată pe probleme de somn, pacientul trebuie să aștepte chiar și șase luni.

Experţii au analizat date a 1.711 persoane cu vârsta medie de 48 de ani și au descoperit că terapia cognitiv-comportamentală (CBT) online ajută la ameliorarea problemelor asociate insomniei, cum ar fi anxietatea, depresia, dezechilibrul cognitiv și afectarea generală a stării de sănătate. Cercetătorii au folosit o platformă online, ușor accesibilă, unde tratamentul este automatizat și adaptat în funcţie de tiparele de somn ale utilizatorului.

Terapia online, concepută pentru a îmbunătăţi modul de gândire și tiparele comportamentale, ajută la identificarea percepţiilor eronate și a așteptărilor nerealiste legate de somn sau de lipsa acestuia. În plus, contribuie la însușirea de noi deprinderi ce ţin de examinarea obiceiurilor legate de somn și excluderea factorilor perturbatori, cum ar fi alcoolul, nicotina și cafeina consumate înainte de culcare.

Programul utilizat în acest studiu, Sleepio, a fost conceput de o companie de medicină digitală și nu poate fi încă accesat direct de către public. Experţii din domeniul sănătăţii mintale ar putea să recomande alte programe CBT online disponibile deja publicului larg, fie în scopuri de autoajutorare, fie ca o intervenţie adjuvantă la terapia cognitiv-comportamentală tradiţională.

În prezent, tulburările de somn constituie o problemă globală care afectează până la 45% din populaţie. Mai puţin de o treime dintre cei afectaţi de cele aproape 100 de tulburări de somn solicită ajutor specializat. În România, aproximativ un sfert dintre oameni sunt afectaţi de insomnie, care de cele mai multe ori este cauzată de stres, surmenaj, panică, dar și de unele afecţiuni psihice.