Esenţiale azi, 29 iunie

97

Atac armat în Statele Unite

Cel puţin 5 persoane au fost ucise și altele, grav rănite după ce un bărbat care ar avea în jur de 20 de ani ar fi deschis focul în incinta redacţiei cotidianului Capital Gazette, în orașul Anapolis, din statul Maryland, au informat autorităţile locale. „Atacatorul a deschis focul printr-un zid de sticlă al biroului, spre mai mulţi angajaţi”, a declarat Phil Davis, un jurnalist la Capital Gazette.

În plus, un dispozitiv exploziv artizanal a fost găsit în redacţie și dezamorsat ulterior de echipele pirotehnice. O persoană despre care se crede că este autorul atacului, care nu deţinea asupra sa acte de identitate, a fost reţinută de poliţie pentru audieri. Deocamdată, motivul atacului nu se cunoaște.

China nu renunţă la „niciun centimetru” din teritoriul său

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a avertizat miercuri în cadrul întâlnirii de la Beijing cu secretarul american al apărării, Jim Mattis, că ţara sa nu va renunţa la „niciun centimetru din teritoriul său” din Oceanul Pacific.

„Poziţia noastră este fermă şi clară în ceea ce priveşte suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei. (…) Orice centimetru de teritoriu moştenit de la strămoşii noştri nu poate fi pierdut, mai ales că nu vrem nimic de la alte ţări”, a declarat Jinping.

Mattis este primul director al Pentagonului care vizitează China în ultimii patru ani, vizită ce are loc pe fondul relaţiilor tensionate dintre Washington şi Beijing, atât din cauza unui posibil război comercial, cât şi a suspiciunii reciproce privitoare la activitatea militară a celor două ţări.

„Bineînţeles că sunt conştient de acţiunile Chinei, dar pe parcursul vizitei mele doresc să identific atât ideile comune, cât şi pe cele antitetice în ceea ce priveşte contextul actual”, a afirmat Mattis.

Opoziţiei din Turcia i se interzice participarea la înmormântările soldaţilor turci

Pe motivul că ar susţie militanţii kurzi, ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, a declarat joi că le-a interzis oficialilor de rang înalt din Partidul Popular Republican (CHP) să participe la înmormântările soldaţilor turci, o decizie frecventă în Turcia având în vedere conflictul de zeci de ani cu militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este scos în afara legii.

Decizia vine la câteva zile după ce Recep Tayip Erdogan a fost reales în funcţia de președinte al Turciei.

Ministrul de interne a sugerat că oficialii CHP ar trebui să participe la înmormântările militanţilor PKK ucişi de armata turcă. „Avem des înmormântări pentru militanţii PKK. Le vom păstra locuri acolo”, a declarat Soylu.

Reacţia CHP nu a întârziat să apară. „Este o decizie polarizantă, care divizează populaţia şi incită la conflict”, a declarat purtătorul de cuvând al partidului.

Alertă cu bombă în trei malluri din orașul rus Samara

Din cauza alertei teroriste cu bombă, trei malluri au fost evacuate joi după-amiază în oraşul rus Samara, conform unor surse din cadrul serviciilor de securitate ruse. Anterior a mai fost evacuat un spital din Samara, tot pe fondul unor alerte teroriste.

Echipele pirotehnice nu au găsit niciun dispozitiv exploziv, iar alerta de securitate s-a încheiat fără incidente, a informat poliţia rusă.

Mai multe meciuri ale Campionatului Mondial de Fotbal s-au desfășurat în oraşul Samara, iar joi a avut loc tot în orașul Samara meciul dintre Columbia şi Senegal. Miercuri au fost alerte cu bombă în oraşul rus Rostov-pe-Don, fiind evacuate mai multe baruri şi restaurante.

Filosoful Mihai Șora a fost operat

Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, a fost operat de colecistită acută litiazică (pietre la fiere) joi, la Spitalul Elias, intervenţia chirurgicală decurgând bine, a declarat Silviu Negoiţă, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale.

„Vă confirm. A fost operat în după-amiaza aceasta. Este conştient, cooperant”, a declarat doctorul curant.

Filosoful, membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice și al Societăţii Române de Fenomenologie, a participat de multe ori la protestele anti-PSD din ultima perioadă și și-a arătat susţinerea faţă de tinerii ieșiţi în stradă.

Aeroportul București Sud, proiectat pentru un trafic de 30 de milioane de pasageri

Purtătorul de cuvânt al executivului, Nelu Barbu, a oferit joi detalii despre cele 8 proiecte strategice de investiţii care urmează să fie realizate în parteneriat public. Printre acestea se numără Aeroportul Bucureşti Sud, construirea a 2 spitale regionale, a unei fabrici de mijloace de transport electrice şi a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem.

Aeroportul Bucureşti Sud va putea deveni un punct de tranzit în deplasările pasagerilor către regiunile Asia, Pacific, dar şi spre Europa sau America. „Dimensiunea aeroportului va trebui proiectată pentru un trafic de aproximativ 30 de milioane de pasageri, pe o suprafaţă desfăşurată de maximum 600 de hectare şi să fie dotat cu cel puţin două terminale. În măsura în care se vor identifica asemenea suprafeţe la autorităţile locale, aceste autorităţi pot participa la constituirea societăţii de proiect”, a informat Barbu.

Un alt proiect avut în vedere de guvern este realizarea unui nou complex turistic pentru schi în masivul Făgăraş. Acesta va include 150 km de pârtii cu instalaţiile aferente, dar şi dezvoltarea unor staţiuni la cota 700, la baza pârtiilor de schi şi sanie, cu capacităţi de cazare de peste 50.000 de locuri.

Erupţia vulcanului Agung a blocat mii de turiști pe aeroportul din Bali

Un număr de 446 de zboruri interne şi internaţionale spre şi dinspre Bali au fost afectate și mii de turişti au rămas blocaţi vineri pe aeroportul internaţional din Bali, care a fost închis joi seara din cauza unui nor dens de cenuşă, format în urma erupţiei vulcanului Agung de pe această insulă, care este principala destinaţie turistică a Indoneziei, au anunţat autorităţile locale. Cenuşa vulcanică proiectată de vulcanul Agung a ajuns la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri.

Aeroportul local a mai fost închis la sfârşitul anului 2017 din cauza erupţiilor vulcanului Agung, ce are o înălţime de peste 3.000 de metri şi se află la aproximativ 75 de kilometri de principalele destinaţii turistice din zonă, Kuta şi Seminyak.

În urma ultimei erupţii majore, din 1963, au murit 1.600 de oameni. Atunci, aproximativ 1 miliard de tone de cenuşă şi particule vulcanice au fost eliberate în atmosferă şi au ajuns până la Jakarta, capitala Indoneziei, care este la o distanţă de 1.000 de kilometri, și a determinat scăderea temperaturii de pe glob cu 0,3 grade Celsius timp de un an.