Esenţiale azi, 3 august

96

Români, amendaţi pentru nedepunerea Declaraţiei Unice

Până la termenul-limită de 31 iulie, un număr de aproape 734.000 de români au depus Declaraţia Unică, formular ce înlocuiește șapte declaraţii fiscale utilizate anterior pentru declararea veniturilor din activităţi independente sau chirii. Conform autorităţilor, aproximativ 1 milion de persoane trebuie să depună acest formular, iar nerespectarea termenului atrage amenzi între 50 și 500 de lei. Așadar aproximativ 250.000 de români sunt acum pasibili de amendă.

Declaraţia poate fi depusă online, accesând adresa https://declunica.anaf.ro/, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro. Formularul poate fi depus în format tipărit direct la registratura administraţiilor fiscale ale ANAF sau poate fi trimis prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Polonia suspendă pensionarea judecătorilor

Curtea Supremă din Polonia a anunţat joi o „suspendare” a pensionării judecătorilor care au vârsta de cel puţin 65 de ani şi a transmis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) mai multe întrebări cu privire la această procedură. Chestiunea pensionării este un subiect sensibil și se află în centrul unui diferend între guvernul de la Varșovia și UE. Conform guvernului conservator, reforma are ca scop îmbunătăţirea aparatului judiciar şi eliminarea sechelelor din regimul comunist.

Reforma cu privire la vârsta pensionării, care a intrat în vigoare la începutul lunii iulie, are în vedere un număr de 27 de magistraţi, printre care şi preşedinta Curţii, Malgorzata Gersdorf. Ea refuză să se pensioneze din moment ce Constituţia stabileşte durata mandatului său la şase ani, adică până în 2020.

ONU condamnă atacurile lui Trump împotriva presei

Un raport special al ONU pentru libertatea de opinie și de exprimare avertizează că atacurile preşedintelui Donald Trump la adresa presei sunt contrare normelor fundamentale care reglementează libertatea presei și riscă să pună în pericol jurnaliştii.

„Suntem deosebit de îngrijoraţi de faptul că aceste atacuri cresc riscul ca jurnaliştii să fie ţinta unor violenţe”, avertizează specialiștii. David Kaye, raportorul special ONU pentru libertatea de opinie şi de exprimare a declarat că „aceste atacuri sunt contrare obligaţiilor unei ţări de a respecta libertatea presei şi legislaţia internaţională cu privire la drepturile omului”.

SUA: Un spion rus a lucrat mai mult de 10 ani la ambasada SUA

Anchetatorii americani au descoperit că un presupus spion rus a lucrat în cadrul ambasadei americane de la Moscova pentru mai mult de zece ani, fără să stârnească vreo suspiciune.
Femeia de origine rusă a fost angajată al Serviciului Secret al SUA și a avut acces la sistemul de informaţii al agenţiei și potenţial acces la documente confidenţiale, inclusiv programe ale președintelui și vicepreședintelui.

Departamentul de Stat a declarat că nu va face comentarii „faţă de informaţiile apărute sau de chestiuni legate de personal și că nu deţine informaţii cu privire la acest presupus incident”.

Proteste în Danemarca din cauza interdicţiei vălului islamic

O lege care interzice acoperirea feţei în public a intrat în vigoare miercuri și a declanșat o serie de proteste în centrul orașului Copenhaga, la care au participat un număr de aproximativ 200 de femei. O demonstraţie simultană a avut loc și în orașul Aarhus. Femeilor care purtau vălul tradiţional musulman, niqab și burqa, li s-au alăturat zeci de suporteri care purtau îmbrăcăminte improvizată.

Deși legea afirmă că „oricine poartă o haină care ascunde faţa în public va fi pedepsit cu amendă”, protestatarii și grupurile pentru drepturile omului spun că femeile musulmane sunt ţinta vizată, aceasta fiind o lege care le discriminează. Amenda pentru nerespectarea legii este de 130 de euro.

Europa are cea mai slabă recoltă de grâu din ultimii șase ani

O firmă de consultanţă agricolă a numit drept „catastrofală” situaţia din Suedia şi din Germania, cea de-a doua producătoare de grâu din UE. De asemenea, canicula a devastat culturile de grâu din nordul Europei, în timp ce în regiunea Mării Negre o combinaţie de vreme extrem de uscată şi ploi abundente a afectat recoltele, generând o posibilă creștere a preţurilor. Și în România, care este cel de-al treilea exportator din Uniunea Europeană, recolta ar putea fi cu 20% mai mică.

Astfel, recolta de grâu de anul acesta din Uniunea Europeană va fi mai mică cu 139 de milioane de tone, adică cea mai scăzută din ultimii şase ani, iar estimările ar putea fi revizuite în scădere, au informat analiștii.

Estonia are un super-comandament cibernetic

Estonia a înfiinţat un nou comandament cibernetic ce unește toate autorităţile şi departamentele din competenţa Ministerului Apărării. Această nouă structură, ce a devenit operaţională miercuri, este special destinată identificării şi combaterii ameninţărilor în spaţiul cibernetic, a informat ministrul apărării, Jüri Luik.

Conform ministrului, noul comandament format din circa 300 de soldaţi ar urma să fie pe deplin operaţional până în 2023 și se va ocupa de planificarea şi organizarea capacităţilor Estoniei în spaţiul cibernetic.

Timișoara, cea mai mare piaţă de birouri din provincie

La jumătatea acestui an, Timișoara a devenit cea mai mare piaţă de birouri din provincie, depășind astfel pentru prima dată suprafaţa de birouri în funcţiune din Cluj-Napoca. Astfel, date ale companiei de consultanţă imobiliară Activ Property Services arată că spaţiul pentru birouri din Timișoara a crescut cu 53.000 de metri pătraţi în primele 6 luni ale acestui an, depășind deja cu 26% cifrele record ale anului trecut.

Până la finele anului urmează să fie finalizată și clădirea United Business Center 3 din cadrul proiectului mixt OpenVille, ceea ce înseamnă că spaţiul dedicat dezvoltării de birouri din anul 2018 va urca la 71.000 de metri pătraţi, ceea ce reprezintă un record anual pentru un oraș din afara Bucureștiului.

Epidemia de Ebola se poate răspândi

O nouă epidemie de Ebola din estul Republicii Democrate Congo este posibil să se răspândească pe zeci de kilometri și prezintă un risc regional ridicat din cauza prezenţei sale în apropierea frontierelor, a declarat joi un oficial din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

La o săptămână după ce autorităţile au declarat că nu s-au mai înregistrat cazuri de Ebola, ministerul congolez al sănătăţii a anunţat o nouă epidemie în apropierea graniţei cu Uganda. Autorităţile locale din domeniul sănătăţii au informat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a trimis deja o echipă de experţi în zonă.