Marii arși nu pot fi trataţi în siguranţă în România
Chiar și după 3 ani de la incendiul din Clubul Colectiv, potrivit medicilor România nu are condiţii pentru a trata nici măcar un singur pacient ars. Deși ministrul sănătăţii a declarat că pentru cazurile grave există în ţara noastră 11 paturi, mai mulţi medici au explicat că acestea nu sunt sigure, din cauza lipsei infrastructurii care să facă posibilă izolarea perfectă a bolnavilor. În acest caz, singura soluţie este transferarea răniţilor la spitale din străinătate.
Pentru comemorarea tragediei, marţi seara peste 2.000 de oameni au participat la „Marșul Chitarelor”. Oamenii s-au îndreptat spre locul în care a avut loc incendiul, unde au depus flori și lumânări. Printre participanţii la marș s-au numărat fostul lider USR și filosoful Mihai Șora. La trei ani de la tragedie, deși au fost începute anchete penale, niciuna nu a fost finalizată.
Crește preţul apartamentelor
Preţul mediu al apartamentelor din marile orașe din ţara noastră tot crește. Dacă în ianuarie un apartament de 70 mp costa în jur de 92.750 de euro, în septembrie preţul acestuia a crescut până la 97.020 de euro. Cu toate acestea, potrivit experţilor, trendul nu va continua decât probabil încă un an. Vânzătorii de proprietăţi imobiliare se așteaptă la posibilitatea ca o nouă criză financiară să lovească România undeva prin 2020.
Aeroportul Otopeni se extinde cu un nou terminal
Zona de est a actualului aeroport Internaţional „Henri Coandă” se va extinde cu un nou terminal, potrivit noului proiect aprobat recent de guvern, iar preţul va fi de peste un miliard de euro. Noul terminal de pasageri va fi modular și va avea peste 100.000 mp și 25 de porţi de îmbarcare. Acesta nu va fi însă conectat cu noua cale ferată pe care Ministerul Transporturilor vrea să o termine în următorii ani și nici cu viitoarea Magistrală 6 de metrou.
Noi materii de studiu la liceu
Un nou proiect de lege va fi depus de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, pentru introducerea în programa școlară a clasei a XI-a a disciplinei „Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste”. Timpul alocat studierii acestei materii ar fi de o oră pe săptămână. Printre temele care se vor regăsi în cadrul disciplinei vor fi identificarea ştirilor false, verificarea ştirilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic şi analitic de citire a ştirilor.
Cel mai bun an agricol pentru România
Potrivit datelor puse la dispoziţie de Ministerul Agriculturii, producţia de grâu din acest an este cu 200.000 de tone mai mare faţă de cea de anul trecut, depășind 10 milioane de tone. Potrivit Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb, ţara noastră este, de asemenea, cel mai mare producător european de porumb. Și la orz şi orzoaică, România a avut o producţie bună, mult mai mare ca anul trecut. Explicaţia rezultatelor se leagă de „investiţiile masive în optimizarea fluxurilor de producţie și de pașii uriași spre modernizare”, după cum explică analiștii KeysFin.
Summit NATO-Rusia pentru evitarea cursei înarmării
În urma anunţului Statelor Unite cu privire la retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), reprezentanţi ai NATO și ai Rusiei se întâlnesc miercuri la Bruxelles pentru a încerca să evite o nouă cursă a înarmării. Reuniunea Consiliului NATO-Rusia are loc pe fondul tensiunilor provocate de manevrele desfăşurate în prezent de Alianţă în Norvegia. Săptămâna trecută președintele rus a avertizat că Rusia va acţiona în consecinţă în eventualitatea în care Statele Unite vor desfășura noi rachete pe teritoriul european.
Coreea de Nord se pregătește pentru inspecţie
Autorităţile din Coreea de Nord pregătesc poligonul de testare a armelor nucleare Punggye-ri pentru vizita inspectorilor internaţionali, care până în prezent nu au avut acces în locurile unde erau efectuate testele, ceea ce a atras suspiciuni cu privire la angajamentul real pentru denuclearizare. Acum, Coreea de Nord a acceptat ca inspectori internaţionali să observe desfiinţarea locurilor de testare şi şi-a luat angajamentul de a închide centrala nucleară Yongbyon.
Rămășiţe umane, găsite la ambasada Vaticanului din Roma
Vaticanul a informat că fragmentele osoase au fost descoperite în timpul lucrărilor de restructurare la o anexă de lângă Muzeul Villa Borghese din Roma. Poliţa investighează acest caz, iar medicii legiști iau în calcul că rămășiţele ar putea fi cele ale Emanuelei Orlandi, fiica de 15 ani a unui angajat al Vaticanului care a dispărut în anul 1983.
Bolsonaro vrea să închidă ambasada Palestinei
După ce, în primă instanţă, ambasada Braziliei a fost transferată de la Tel Aviv la Ierusalim, președintele brazilian, Jair Bolsonaro, intenţionează să închidă ambasada palestiniană din Brazilia pe motiv că „Palestina nu este o ţară, deci nu ar trebui să existe o ambasadă aici. (…) Nu negociem cu teroriștii.”
Duterte nu regretă nimic
Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, a declarat duminică seara în cadrul unui discurs ţinut în orașul Davao că suspecţii decedaţi în războiul împotriva drogurilor nu sunt decât niște cadavre lipsite de valoare. Campania președintelui împotriva drogurilor ilegale a dus la moartea a peste 4.000 de persoane, ucise de poliţie în diferite operaţiuni. Organizaţiile pentru drepturile omului aproximează însă că numărul real ar fi pe la 12.000 de persoane ucise.
Experţii vor să redefinească kilogramul
Biroul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi intenţionează să redefinească kilogramul, întrucât cilindrul care reprezintă standardul internaţional al kilogramului a pierdut aproximativ 45 de micrograme din greutate de-a lungul timpului. Acesta ar putea fi înlocuit cu un glob din silicon cu greutatea de un kilogram, creat în Australia. Oamenii de ştiinţă vor calcula cu exactitate numărul de atomi din sferă, iar această valoare va deveni noul standard pentru un kilogram.
Erdogan a inaugurat un aeroport la Istanbul
Luni, președintele turc, Recep Tayip Erdogan, a inaugurat un aeroport la Istanbul, care ar urma să devină pe termen lung cel mai mare din lume. La eveniment au participat lideri din ţări din Balcani şi din Asia Centrală, precum şi emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani și controversatul preşedinte al Sudanului, Omar al-Bashir, cercetat pentru genocid de Curtea Penală Internaţională. Noul aeroport va fi operaţional de la sfârșitul lunii decembrie.