Esenţiale azi, 4 octombrie

54

Comisia de la Veneţia și-a dat acceptul pentru modificarea legilor justiţiei

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a informat miercuri seara că a primit acceptul Comisiei de la Veneţia în ceea ce privește modificarea legilor justiţiei prin OUG. Joi urmează să fie trimis draftul la CSM pentru aviz. „Voi face apel la CSM să dea un aviz cât se poate de repede ca săptămâna viitoare să poată fi adoptată ordonanţa de urgenţă”, a declarat Tudorel Toader.

Au scăzut substanţial vânzările Dacia în Germania

Vânzările autoturismelor Dacia au scăzut în Germania în luna septembrie cu 50%, ca urmare a introducerii de la 1 septembrie a testului WLTP, procedură nouă de măsurare în condiţii reale de conducere a emisiilor de NOx și de particule. Noua măsură a afectat și alte mărci auto, piaţa scăzând cu 30%. Piaţa de automobile din Germania este cea mai mare din Europa, fiind cea care dictează trendul de cele mai multe ori.

România şi Norvegia continuă cooperarea pentru securitatea nucleară

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că România și Norvegia au prelungit parteneriatul pentru consolidarea infrastructurii de reglementare a securităţii nucleare şi radiologice pentru încă patru ani. Principala direcţie de cooperare este ameliorarea capacităţii României de a preveni accidentele şi actele ostile legate de materialele nucleare şi radiologice, precum şi pregătirea pentru incidente şi urgenţe în domeniul nuclear. Acest parteneriat a fost prelungit cu ocazia Conferinţei Generale a Agenţiei, care s-a desfăşurat la Viena în perioada 17-21 septembrie.

UE ia în considerare impunerea de sancţiuni Myanmarului

Uniunea Europeană are în vedere sancţiuni comerciale împotriva Myanmarului în legătură cu criza musulmanilor rohingya, au declarat oficialii UE. Sancţiunile, aflate în discuţie la Comisia Europeană, vor include industria textilă lucrativă din Myanmar și ar putea pune în pericol mii de locuri de muncă. Iniţiativa Uniunii vine în urma raportului ONU privind masacrul musulmanilor rohingya. „Suntem preocupaţi de impactul măsurilor asupra populaţiei, dar nu putem ignora raportul ONU care descrie acţiunile militare din Myanmar drept genocid”, a declarat un oficial al Uniunii Europene.

Marea Britanie, acuzaţii la adresa Rusiei

Marea Britanie a acuzat Serviciul de Informaţii Militare rusești (GRU) că a condus o serie de atacuri cibernetice prin intermediul unei reţele de hackeri, care au avut ca scop subminarea democraţiilor occidentale, prin crearea confuziei în toate domeniile, de la sport la transport și altele. „Acţiunile GRU sunt nesăbuite şi nediscriminatorii: încearcă să submineze şi să intervină în alegerile din alte ţări. (…) Mesajul nostru este clar – împreună cu aliaţii noştri, vom expune şi vom răspunde la încercările GRU de a submina stabilitatea internaţională”, a declarat ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt.

Coreea de Nord ar deţine peste 60 de arme nucleare

Ministrul unificării din Coreea de Sud, Cho Myoung-gyon, a declarat luni în faţa Parlamentului că în Coreea de Nord se estimează că ar exista peste 60 de arme nucleare. Aceste informaţii se pare că au fost dezvăluite în mod neintenţionat. Serviciul Naţional de Informaţii, principala agenţie de spionaj din Coreea de Sud, nu a comentat informaţia. Potrivit rapoartelor guvernului sud-coreean, se pare că Nordul ar fi produs 50 de kg de plutoniu armat, ceea ce ar fi suficient pentru cel puţin opt bombe.

Statele Unite ameninţă Rusia

Kay Bailey Hutchison, ambasadoarea SUA la NATO, a avertizat Rusia să oprească dezvoltarea sistemului de rachete de croazieră care încalcă tratatul nuclear semnat la sfârșitul Războiului Rece. Ambasadoarea a precizat că, deși Washingtonul doreşte în continuare o soluţie diplomatică, Statele Unite sunt pregătite de un atac militar dacă Rusia va continua dezvoltarea sistemului de rachete. Rusia neagă încălcarea tratatului. Potrivit acestuia, este interzisă deţinerea şi producerea rachetelor balistice şi rachetelor nucleare de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.