Lupta pentru viaţă din maternităţile de stat

54

Jumătate dintre copiii născuţi prematur în România mor din cauza lipsei de echipamente care să îi ţină în viaţă.

Cu toate că de ani de zile Ministerul Sănătăţii a promis că va achiziţiona și va dota 140 de maternităţi cu incubatoare și sisteme de monitorizare, unităţile medicale de stat continuă să se confrunte cu o lipsă acută de astfel de aparatură. Multe dintre secţiile pentru prematuri sunt echipate strict din fonduri strânse de organizaţii nonguvernamentale.

În situaţia aceasta, în România rata mortalităţii la copiii prematuri este dublă faţă de media europeană. „Anual se nasc prematur 20 de mii de copii, însă jumătate dintre ei mor. Cauza principală este reprezentată de locurile insuficiente. Sunt doar 250 de locuri la terapie intensivă în toată ţara, iar numărul ar trebui să fie dublu”, arată un reportaj Digi24. Medicii sunt puși în situaţia de a găsi soluţii imposibile care să îi ţină în viaţă pe micuţi.

„Am avut situaţii când trebuia să nască pacienta, copilul nu era foarte prematur, era la 35 de săptămâni, şi în principiu nu ar fi avut nevoie de intubaţie, dar când naşti un copil prematur trebuie să ai disponibil un ventilator şi un incubator şi nu era disponibil niciunul. A trebuit să o trimit la alt spital”, a prezentat medicul specialist de obstetrică-ginecologie Chadi Muheidli unul dintre tristele cazuri în care se face simţită nepăsarea autorităţilor.

Autorităţile aruncă mai departe vina pe birocraţie. „Birocraţia e cea care încetineşte de multe ori nişte programe ambiţioase, nişte programe foarte serioase. Noi ne aşteptăm ca la începutul anului viitor să ajungă şi incubatoarele respective”, a declarat Tiberius Brădăţan, subsecretar de stat.

O șansă la viaţă le este oferită copiilor de către organizaţia Salvaţi Copiii. Cu banii adunaţi din donaţii, aproape 1 milion de euro, un număr de 37 de maternităţi vor fi dotate în următoarele trei luni cu echipamente indispensabile pentru susţinerea vieţii bebelușilor născuţi prematur. Iar până la sfârșitul anului, organizaţia are în plan asigurarea echipamentelor medicale necesare pentru 88 de maternităţi.