Esenţiale azi, 5 iulie

85

Merkel: Un război comercial cu SUA este posibil

Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat miercuri că este posibilă declanșarea unui război comercial cu Statele Unite pe fondul ameninţărilor președintelui Trump de a impune tarife de 20% la importurile auto din Europa.

Merkel a declarat că disputa dintre SUA și Europa privind tarifele poartă deja amprenta unui „conflict comercial” care ar putea să degenereze într-un război comercial în adevăratul sens al cuvântului, dacă tensiunile nu vor fi aplanate. Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a avertizat într-un nou raport publicat miercuri asupra unui număr sporit de restricţii comerciale introduse de un grup de 20 de ţări, spunând că astfel de măsuri ar putea submina redresarea și creșterea globală a economiei.

Ca măsură de aplanare a tensiunilor, administraţia Trump propune Uniunii Europene ca, pe bază de reciprocitate, să fie eliminate total taxele vamale pentru importurile de autovehicule. Un acord de felul acesta ar necesita o decizie a tuturor ţărilor membre, dar și înregistrarea condiţiilor la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Tragedie maritimă în Indonezia

Cel puţin 34 de persoane, între care și 6 copii, au murit după ce un feribot s-a scufundat zilele trecute în apropierea coastelor insulei Sulawesi, din Indonezia. La bordul ambarcaţiunii se aflau 189 de persoane, dintre care 155 au fost salvate.

Un incident asemănător a avut loc la sfârșitul lunii iunie, când un alt feribot s-a scufundat în lacul Toba, din sud-estul Asiei, și aproximativ 200 de persoane și-au pierdut viaţa.

Indonezia se confruntă des cu astfel de incidente întrucât măsurile de siguranţă sunt frecvent ignorate, iar ambarcaţiunile sunt supraîncărcate.

CE, preocupată de schimbarea Codului penal în România

Miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care aduce modificări la Codul penal, cu 167 de voturi „pentru”, 97 „împotrivă” și 19 abţineri.

Comisia Europeană a avertizat că urmărește îndeaproape și cu îngrijorare evoluţiile și modificările legislative privind justiţia din România și că nu va ezita să acţioneze pentru a se asigura că se respectă compatibilitatea legilor românești cu legislaţia UE din domeniul justiţiei penale, al cooperării poliţienești și al standardelor internaţionale.

„Noi, la fel ca şi alţi parteneri internaţionali şi state membre, am subliniat în mod repetat că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unei justiţii independente şi profesioniste au o importanţă foarte mare. (…) Este crucial pentru România să intensifice eforturile şi să evite regresele de la realizările înregistrate în trecut”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

O reacţie asemănătoare a venit și din partea comunităţii de afaceri din România, reprezentată de mai multe camere de comerţ și confederaţii patronale. Oamenii de afaceri s-au declarat extrem de îngrijoraţi de asaltul asupra statului de drept”, avertizând asupra consecinţelor în ce privește posibile viitoare investiţii în România.

Coreea de Nord se înarmează mai repede ca niciodată

În ciuda faptului că luna trecută Kim Jong-un promitea denuclearizarea peninsulei şi relaxarea ambiţiilor militare, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Donald Trump la Singapore, conform unor noi imagini analizate de Institutul Middlebury pentru Studii Internaţionale, din Monterey, California, statul nord-coreean pare să finalizeze extinderea Institutului pentru Materiale Chimice din Hamhung.

Mare parte din fabrică a fost construită în luna mai, aceeași lună în care liderul nord-coreean se întâlnea cu omologul său din Coreea de Sud. Se pare că în această fabrică se produc componente pentru rachete și vehicule.

În plus, o analiză a grupului de monitorizare 38 North a arătat că Phenianul a modificat sistemul de răcire al reactorului de producţie de plutoniu şi a construit o nouă clădire lângă turnul de răcire.

Canicula omoară oameni în Quebec

Cel puţin 19 persoane au murit în provincia canadiană Quebec din cauza valului de căldură care afectează partea de est a Canadei încă de la sfârșitul săptămânii trecute.

În Montreal, miercuri canicula a provocat moartea a 12 persoane și alte 5 decese s-au înregistrat în regiunea cantoanelor de la est de Montreal. Victimele din Montreal fac parte din „populaţia foarte vulnerabilă, persoane vârstnice sau suferinde de boli cronice sau mintale şi care nu au aparate de aer condiţionat”, a declarat Mylene Drouin, responsabilă cu sănătatea publică în regiunea Montreal.

Potrivit serviciului meteo Environnement Canada, miercuri mercurul din termometre a urcat la 34 de grade Celsius la Montréal, cu un factor de umiditate care a făcut senzaţia termică să fie simţită la peste 40 de grade.

Rusia a încercat să îl ajute pe Trump la alegeri

Un raport al Comitetului pentru Servicii Secrete, din cadrul Senatului american, lansat marţi, susţine că Rusia a încercat să-l ajute pe Donald Trump să câștige alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

Raportul agenţiilor secrete americane „susţin mai departe” concluzia că Vladimir Putin şi guvernul său au avut ca scop discreditarea lui Hillary Clinton şi susţinerea lui Donald Trump, deși liderul american a negat în repetate rânduri că Rusia l-ar fi susţinut în timpul alegerilor. În plus, „efortul rusesc a fost vast și sofisticat, iar scopurile sale erau să submineze încrederea publică în procesul democratic”, a declarat vicepreședintele Comisiei, democratul Mark Warner.

„După cum au susţinut în unanimitate numeroși ofiţeri de informaţii și de securitate naţională din administraţia Trump, constatările și evaluarea Comitetului au fost corecte și punctuale”, a completat Warner.

De asemenea, democraţii și republicanii din comisie colaborează în vederea examinării rolului pe care reţelele de socializare l-au jucat în influenţarea alegătorilor americani.

Artefacte în valoare de 40 de milioane de euro, recuperate în Europa

Mii de artefacte excavate ilegal au fost recuperate în raiduri ale poliţiei efectuate în Italia, Spania, Germania și Marea Britanie, într-o operaţiune de amploare care a vizat o bandă criminală.

În urma anchetei, desfășurate pe o perioadă de peste patru ani, în care au fost implicaţi peste 250 de agenţi, un număr de 43 de suspecţi consideraţi a fi în spatele traficului de bunuri furate au fost reţinuţi miercuri. Conform Europol, mii de obiecte istorice au fost scoase din situri arheologice și exportate ilegal, apoi au fost vândute la case de licitaţie din Germania.

Anchetatorii au reușit să recupereze 25.000 de obiecte arheologice în valoare de 40 de milioane de euro, a informat Europol.

Versiunea italiană a Wikipedia se închide în semn de protest

Versiunea italiană a website-ului Wikipedia va fi închisă timp de două zile în semn de protest faţă de legislaţia UE privind drepturile de autor, a confirmat marţi un purtător de cuvânt.

Recenta directivă europeană privind legea dreptului de autor prevede implementarea unor noi reguli privind licenţele pentru conţinut, care se pare că va plasa o mare povară pe companiile IT de a monitoriza informaţiile încărcate de utilizatori pe Internet. De asemenea, Articolul 11 din legea propusă prevede taxe pentru cine preia materiale de pe alte website-uri.

Wikipedia va rămâne închisă în Italia până joi, când proiectul de lege va fi supus votului la Bruxelles. Iniţiativa companiei a fost susţinută de 70 de informaticieni, de creatorul world wide web-ului, Tim Berners-Lee, de 169 de cadre universitare şi de 145 de organizaţii pentru drepturile omului și libertatea presei şi de organizaţii de cercetare ştiinţifică. Ei au scos în evidenţă faptul că această lege ar „împiedica libera circulaţie a informaţiilor de importanţă vitală pentru democraţie”.

În cazul în care Parlamentul European și Consiliul European adoptă proiectul de lege, guvernele ţărilor membre trebuie să pună în aplicare directiva în legislaţiile naţionale.

BNR protejează leul

Pentru a proteja leul, Banca Naţională a României a vândut în luna iunie 1 miliard de euro din rezerva valutară, după ce în luna mai a mai cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Fără a furniza date despre intervenţiile pe cursul de schimb, Banca Centrală menţionează doar că regimul leului este unul de flotare controlată. Chiar dacă în rândul monedelor din regiune există o mișcare de depreciere, leul s-a menţinut nemișcat faţă de euro în ultima lună, iar rezistenţa pare a se justifica prin intervenţiile BNR, căci situaţia macroeconomică a României este mai proastă decât cea a ţărilor din regiune.

Pentru cei cu credite este important faptul că vânzările de valută ale Băncii Centrale au darul de a crește ratele în piaţa interbancară, în condiţiile în care BNR retrage din masa monetară când vinde euro.

„Cu ratele interbancare aproape de facilitatea de credit, presupunem că Banca Centrală e preocupată în principal de stabilitatea cursului de schimb în această perioadă de vânzări ale activelor pieţelor emergente și mai puţin de nivelul dobânzilor”, au subliniat economiștii ING.

Goldman Sachs are mai mulţi IT-iști decât Facebook

Compania Goldman Sachs, ce acţionează ca o firmă de consultanţă în domeniul financiar, are aproximativ 33.000 de angajaţi cu normă întreagă în domeniul bancar, dintre care 9.000 sunt ingineri și programatori.

Cei 9.000 de salariaţi ai Goldman eclipsează numeric personalul Twitter, care însumează 3.638 de angajaţi, și ai LinkedIn, care are 6.897 de angajaţi.

Printre miile de specialiști în tehnologie se numără inginerii de platforme, analiștii din domeniul ingineriei de afaceri, managerii de lichidităţi, profesioniștii în materie de conformitate și programatorii IT care optimizează tranzacţiile.