„Inimioarele” care ar putea economisi bani și salva vieţi

69

O companie din Hong Kong a reușit să creeze prin tehnologia 3D o miniatură anatomică a inimii umane. Dispozitivul ar putea fi folosit pentru testarea de noi medicamente, fără riscurile asociate experimentelor clinice pe oameni, precum și pentru studierea bolilor cardiace. Inovaţia aduce tehnologia cu un pas mai aproape de printarea de organe umane funcţionale și implantabile.

Compania Novoheart, din Hong Kong, a creat primul organoid cardiac 3D – o versiune miniaturală a inimii –, alcătuit dintr-o singură cameră, un ventricul, spre deosebire de inima umană, care are patru camere.

Spre deosebire de biotehnologia disponibilă anterior, bazată pe cultivarea celulelor cardiace în vase Petri, noile miniinimi sunt printate cu ajutorul tehnologiei 3D, celulă cu celulă. Inimile miniaturale răspund la tratament foarte asemănător cu o inimă reală, ceea ce le permite cercetătorilor să studieze, în condiţii sigure, de laborator, cele mai noi metode experimentale de tratare a bolilor cardiace.

Invenţia ar putea fi un pas uriaș înainte, reducând semnificativ necesarul de bani și timp pentru producerea și introducerea pe piaţă a noi tratamente pentru bolile de inimă.

Bioprintarea este o tehnologie aflată încă la începuturi, însă progresul ei ar putea fi o soluţie atât pentru problema lipsei de organe disponibile pentru transplant, cât și pentru chestiunea respingerii organului de către sistemul imunitar, care face ca multe operaţii de transplant să se soldeze cu eșec sau să aibă o eficacitate temporară.

Utilizarea organelor artificiale în miniatură pentru testarea medicamentelor, de pildă, nu este nouă. Însă miniinimile de la Novoheart au avantajul de a imita mult mai bine inima reală decât replicile bidimensionale, cultivate în vase Petri.

„Încă nu înţelegem de ce inima sferică răspunde mai degrabă ca inima reală [decât ţesutul 2D]”, a declarat Kevin Kosta, cofondator Novoheart și director de inginerie celulară și a ţesutului cardiovascular la Facultatea de Medicină Icahn Mount Sinai. „Nu știm încă, însă cu siguranţă este ceva unic în această formă. Se comportă ca o inimă, deci este o inimă.”

Costa a precizat că organoizii 3D de la Novoheart sunt mai degrabă ca o inimă de copil decât ca una de adult, însă companiile farmaceutice sunt foarte interesate să afle în ce măsură pot testa medicamente cu ajutorul acestei biotehnologii.

Un bioinginer declara pentru Wired că nu crede că miniinimile vor înlocui testarea pe animale, în viitorul apropiat, însă spunea că organoizii ar putea ajuta la adaptarea sau, dacă e necesar, stoparea cercetării farmacologice într-un stadiu incipient.