Esenţiale azi, joi, 10 mai

58

Cei trei ostatici americani, în sfârșit eliberaţi

Cei trei ostatici americani, în sfârșit, eliberaţi

Trei cetăţeni americani care erau deţinuţi în Coreea de Nord au fost eliberaţi de regimul Kim Jong-un, a anunţat miercuri Donald Trump, preşedintele Statelor Unite. Eliberarea celor trei americani, care au fost încarceraţi în lagăre de muncă, este văzută ca un gest de bunăvoinţă înaintea unui summit istoric între Trump şi Kim Jong-un.

Cei trei foşti deţinuţi, împreună cu secretarul de stat Mike Pompeo, vor ateriza la baza aeriană Andrews din Maryland, joi dimineaţă, și vor fi întâmpinaţi de către președintele Trump. Cei trei bărbaţi arestaţi în 2015 fuseseră acuzaţi de infracţiuni și ofense la adresa Coreei de Nord.

După întoarcerea acasă a lui Kim Dong-chul, Kim Hak-song și Kim Sang-duk, în Coreea de Nord oficial mai rămân în închisoare doar cetăţeni străini, care provin din Coreea de Sud. Trei dintre ei sunt dezertori nord-coreeni, care au ajuns în custodia Phenianului, iar alţi trei sunt misionari. Zeci de cetăţeni japonezi au fost daţi dispăruţi între 1970 și 1980, existând suspiciuni că ei au fost răpiţi de agenţii nord-coreeni.

Tel Avivul ripostează

Autorităţile de la Tel Aviv au anunţat că forţele iraniene aflate în Siria au lansat miercuri seară aproximativ 20 de rachete spre poziţii militare israeliene din zona Platoului Golan, precizând totodată că unele proiectile au fost interceptate de apărarea antiaeriană.

În replică la atacul atribuit forţelor iraniene din Siria, joi dimineaţă armata israeliană a atacat numeroase obiective militare din Siria, inclusiv radare, sisteme antiaeriene, dar şi un depozit de muniţie, informează Mediafax.

Atacul cu rachete atribuit Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene a vizat o zonă din Israel aflată în apropierea frontierei cu Siria. Până în acest moment, nu s-au semnalat victime ori pagube materiale semnificative, au anunţat autorităţile.

În urmă cu câteva ore, un presupus atac aerian israelian a vizat o bază militară aflată la sud de Damasc, utilizată de Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi de mişcarea şiită Hezbollah.

Această nouă acţiune militară ar putea duce la un nou conflict, în contextul în care există deja tensiuni între cele două state. Israelul acuză Iranul că ar vrea să distrugă statul israelian, că susţine grupări militante din regiune și că și-a sporit activitatea militară de pe teritoriul Siriei. Astfel, Israelul a avertizat că nu va accepta ca militarii iranieni să devină o prezenţă permanentă în Siria.

Kim Jong-un speră la „un viitor mai bun” după întâlnirea cu Trump

După întrevederea cu șeful diplomaţiei americane, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, vede întrevederea sa cu preşedintele american, Donald Trump, ca fiind o şansă „istorică” de a construi un „viitor bun” – primul pas către dezvoltarea schimbărilor pozitive în Peninsula Coreeană şi construirea unui viitor mai bun”, a relatat KCNA.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a fost miercuri în vizită la Phenian pentru a discuta despre viitoarea întrevedere dintre Kim Jong-un şi Donald Trump. Locul unde se va desfăşura summitul istoric la care vor participa cei doi lideri va fi făcut public în trei zile, conform declaraţiei preşedintelui american.

Donald Trump ameninţă Iranul

Miercuri seară, preşedintele SUA, Donald Trump, a somat Iranul să revină la negocieri, ameninţând că, în caz contrar, „se va întâmpla ceva”, și o eventuală reluare a activităţilor atomice va fi urmată de consecinţe grave.

„Vor negocia, ori se va întâmpla ceva. Şi sper că nu va fi cazul”, a declarat Donald Trump, referindu-se la atitudinea regimului de la Teheran, care nu vrea renegocierea Acordului nuclear. Reamintim că Donald Trump a anunţat marţi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat în anul 2015 de marile puteri cu Iranul. Iranul, Rusia și Uniunea Europeană şi au anunţat că vor menţinerea Acordului nuclear.

Donald Trump susţine că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare și a dat asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru. Președintele a menţionat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos, decăzut şi putred, o ruşine” pentru el.

Google și YouTube, reacţii la referendumul privind avortul

Google a anunţat miercuri că blochează afişarea publicităţii pe tema referendumului irlandez privind avortul, atât pe motorul său de căutare, cât şi pe YouTube. Decizia a venit a doua zi după un anunţ similar al reţelei de socializare Facebook.

Pe data de 25 mai, irlandezii vor vota pro sau contra liberalizării avortului, iar giganţi americani ai internetului au decis această măsură pentru a limita riscurile de manipulare a campaniei.

De mai multe săptămâni, atât susţinătorii, cât şi adversarii avortului din Irlanda și-au exprimat teama că electoratul ar putea fi influenţat prin campanii online de către grupuri care acţionează şi sunt finanţate din străinătate.

La nivel global, una din trei femei face avort și aproximativ 47.000 femei mor anual din cauza complicaţiilor apărute în urma întreruperii sarcinii. Ţara noastră are cea mai ridicată rată a avorturilor din Europa, și anume 480 de avorturi la 1.000 de nașteri.

Ebola se întoarce

Republica Democratică Congo încearcă să facă faţă unei noi epidemii de Ebola, care a ucis deja 17 persoane în provincia Ecuator (nord-vest), a declarat Ministerul Sănătăţii din Congo, care a invocat „o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”.

„Douăzeci şi unu de cazuri de febră cu semne hemoragice şi şaptesprezece de decese”, care indică o rată de mortalitate de 80%, au fost înregistrate la Ministerul Sănătăţii pe 3 mai, a precizat instituţia într-un comunicat.

Epidemia de Ebola din Africa Occidentală care s-a încheiat în urmă doi ani (2014–2016) a ucis peste 11.300 de persoane şi a infectat alte aproximativ 28.600 de persoane din Guineea, Sierra Leone şi Liberia.

Cercetătorii cred că virusul care provoacă Ebola este răspândit pe distanţe mari de lilieci, care sunt gazde purtătoare. Deși liliecii nu se îmbolnăvesc, pot transmite virusul către alte animale arboricole, precum maimuţele. Oamenii ajung să fie infectaţi de virus în cazul în care consumă carnea unor animale sălbatice purtătoare. Conform Institutului Naţional al Sănătăţii, 90% dintre cei infectaţi cu Ebola mor, notează dcnews.ro.

Degradare economică în Venezuela

Din cauza degradării situaţiei economice, aproape 1 milion de persoane au emigrat din Venezuela între 2015 şi 2017, potrivit datelor ONU. Din cauza inflaţiei galopante şi a scăderii preţului petrolului, Venezuela se confruntă cu grave probleme economice, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste o sută de manifestanţi.

Pe fondul crizei economice şi politice profunde din ţară, regimul preşedintelui Nicolas Maduro din Venezuela a devenit tot mai dependent de Rusia pentru finanţare, oferindu-i în schimb Moscovei active ale companiilor de stat, în special din industria petrolieră, notează Mediafax.

În Venezuela sunt programate alegeri prezidenţiale pe data de 20 mai, actualul președinte, Nicolas Maduro, candidând pentru un nou mandat. Opoziţia a anunţat însă că va boicota alegerile, acuzându-l pe Maduro de tendinţe autoritariste.