Esenţiale de weekend

69

Turcia: Recep Erdogan a câștigat alegerile prezidenţiale

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a câştigat din primul tur scrutinul prezidenţial cu un procent de 52,6% din voturi, conform rezultatelor anunţate de presa de stat turcă, dar principalul adversar, Muharrem Ince, denunţă nereguli electorale. Ince, unul dintre liderii Partidului Popular Republican (CHP, centru-stânga), a obţinut 30,7%.

Peste 56 de milioane de cetăţeni turci au fost chemaţi duminică la urne în scrutinul prezidenţial şi parlamentar anticipat din Turcia, în urma căruia intră în vigoare modificări ale Constituţiei ce transformă ţara dintr-o republică parlamentară într-un regim prezidenţial.

Recep Erdogan şi-a proclamat victoria, declarând că rezultatul votului este expresia puterii democraţiei turce. În schimb, Ince a subliniat că există nereguli electorale. Susţinând că nu au fost numărate toate buletinele de vot, a cerut observatorilor trimişi de partidul său să nu părăsească secţiile de votare.

Proteste anti-Brexit

La fix doi ani de la votul pentru Brexit, peste 100.000 de persoane pro-UE au ieşit pe străzile Londrei pentru a cere un referendum cu privire la termenii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Protestul este considerat a fi cel mai amplu de la votul din 2016 prin care s-a decis părăsirea UE. Manifestanţii anti-Brexit au anunţat că perioada următoare va fi una de acţiune, cu evenimente în întreaga ţară, ce vor avea scopul de a pune presiuni asupra guvernului să ofere publicului posibilitatea unei implicări mai mari, printr-un eventual referendum.

„Indiferent care este opinia dumneavoastră despre Brexit, toată lumea este de acord că aceasta este o chestiune importantă şi nu este o chestiune rezolvată“, au declarat reprezentanţi ai organizaţiei People’s Vote înaintea marşului.

Conform unui sondaj citat de The Independent, aproximativ 48% dintre britanici ar vrea un referendum asupra acordului final dintre Marea Britanie și UE, care urmează să fie votat de către parlament în toamnă.

Grecia, nou acord cu zona euro

Miniştrii de finanţe ai zonei euro au ajuns la un acord pentru a pune capăt celor opt ani de criză, austeritate şi planuri de salvare a Greciei, relaxând termenii de rambursare a datoriilor Greciei, un element important pentru a-i permite să obţină finanţări de pe piaţa internaţională.

În urma prelungirii cu zece ani a termenului de rambursare a unei mari părţi din datoria Greciei, care ajunge la 180% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE, grecii vor începe să ramburseze o mare parte din împrumuturi începând cu anul 2032, şi nu din 2022, cum se stabilise iniţial. În plus, s-a stabilit și efectuarea ultimei tranşe de ajutor, de 15 miliarde de euro.

După mai mulţi ani de profundă recesiune şi trei programe de ajutor, la data de 20 august Atena va ieși de sub tutela creditorilor internaţionali, adică zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, şi se va putea finanţa de pe pieţele internaţionale.

Cum s-a schimbat propaganda nord-coreeană

În ultimele zile, după întâlnirea istorică de la Singapore din 12 iunie dintre liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele american, Donald Trump, tonul propagandei nord-coreene s-a schimbat complet.

Dacă până acum bannerele publice erau menite să inspire patriotism și să construiască încrederea în conducătorul care va distruge Statele Unite cu rachetele sale, acum propaganda se axează în principal pe mesaje pozitive care se referă în principal la apropierea intercoreeană.

„Toate posterele antiamericane care se remarcau în jurul Pieţei Kim Il-sung și în magazine au dispărut”, a declarat Rowan Beard, manager de turneu la Young Pioneer Tours.

În același timp, Statele Unite şi Coreea de Sud au convenit să suspende pe termen nedeterminat exerciţiile militare comune.

Atac cu grenadă în Etiopia

Un număr de 30 de suspecţi au fost arestaţi în urma atacului cu grenadă din Etiopia produs sâmbătă în timpul unui discurs rostit de noul premier al Etiopiei, Abiy Ahmed. În urma atentatului 2 persoane au murit, iar alte peste 150 au fost rănite, unele fiind în stare critică, potrivit Ministerului etiopian al Sănătăţii.

În plus, „poliţia etiopiană a confirmat că 9 poliţiști au fost arestaţi pentru neglijenţă gravă, pentru că nu au luat suficiente măsuri de securitate pentru a se asigura că un astfel de incident nu va avea loc”, au informat oficiali locali. „Este o încercare eşuată a forţelor care nu vor ca Etiopia să fie unită”, a declarat premierul Abiy Ahmed după atentat.

Preşedintele din Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, a supravieţuit și el în urma unui atentat cu grenadă ce a avut loc tot sâmbătă dimineaţă în Piaţa Meskel, Bulawayo, în cursul unui eveniment politic la care participau mii de oameni.

Spania a salvat aproape 800 de refugiaţi într-o singură zi

Nu mai puţin de 769 de imigranţi au fost salvaţi sâmbătă de echipele Salvamento Maritimo când încercau să ajungă pe coastele spaniole în peste 20 ambarcaţiuni, atât în strâmtoarea Gibraltar și marea Alboran, cât și în Canare. Majoritatea celor salvaţi au fost transportaţi în portul Trifa și în portul Barbate. Printre imigranţi se află un număr mare de minori și de femei gravide.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), în ultimele două luni, Spania a devenit o destinaţie tot mai preferată de refugiaţii care doresc să intre în Europa. În 2017, organizaţia a înregistrat în perioada ianuarie-aprilie un număr de 3.326 de persoane care au intrat în Spania. În acest an, numărul a crescut la 4.627 pentru aceeași perioadă.

În acest timp, Italia și-a întărit poziţia pe problema migranţilor, insistând că nu poate să mai accepte „nici măcar un refugiat” și a avertizat că această criză a migraţiei ar putea pune în pericol stabilitatea UE.

Proteste masive la Chișinău

Zeci de mii de moldoveni au protestat duminică în centrul oraşului Chișinău, nemulţumiţi de invalidarea alegerilor pentru primărie, câştigate de proeuropeanul Andrei Năstase. Oamenii au declarat că sunt hotărâţi să stea în stradă până când va fi anunţată decizia Curţii Supreme de Justiţie.

Andrei Năstase este acuzat că a făcut campanie electorală în ziua votului, iar decizia anulării, luată de Judecătorie, a fost menţinută de Curtea de Apel. Alegerile pentru primăria Chişinăului au avut loc după demisia lui Dorin Chirtoacă, care este anchetat pentru corupţie.

Andrei Năstase l-a învinuit pe Vlad Plahotniuc, un controversat milionar din Republica Moldova, pentru anularea mandatului, pe care îl acuză că ar controla din umbră politica de peste Prut.

SUA: Sute de copii imigranţi sunt iar alături de părinţi

Un număr de 538 de copii au fost transferaţi alături de părinţii lor, imigranţi intraţi ilegal pe teritoriul Statelor Unite, a anunţat Departamentul american pentru Securitate Internă.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat miercuri seară o ordonanţă executivă prin care pune capăt politicii controversate de separare a copiilor de părinţii imigranţi după trecerea graniţei.

Vameşii şi oficialii de la protecţia frontierelor americane se aşteaptă ca, după această decizie, numărul de copii separaţi de părinţi să rămână unul foarte mic, vizate fiind cazurile în care relaţia familială nu poate fi confirmată, a mai comunicat Departamentul.

Oficialii americani au declarat că Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane (HHS) are în grijă 2.053 de minori separaţi de părinţi.

Români, implicaţi într-un alt accident în Ungaria

Zece oameni, dintre care 8 cetăţeni români, au fost răniţi duminică pe DN 42 din Ungaria, între localităţile Berettyoujfalu şi Mezopeterd, în apropierea frontierei cu România, într-un accident rutier în care au fost implicate trei vehicule, două dintre ele fiind înmatriculate în România.

Microbuzul înmatriculat în România a intrat pe contrasens şi apoi în coliziune cu un autoturism din Slovacia. Ambele mașini au fost lovite de celălalt autoturism înmatriculat în România. Şase răniţi sunt spitalizaţi în localitatea Berettyóújfalu, iar 4, în oraşul Debrecen. Accidentul rutier este în atenţia Consulatului General al României la Gyula, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.