14 europeni mor zilnic din cauza insalubrităţii

180

În Europa 14 oameni mor zilnic din cauza apei murdare, a lipsei de salubritate și a igienei deficitare, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

Raportul OMS arată că 57 de milioane de persoane din Europa nu au apă potabilă acasă, iar 21 de milioane de persoane nu au încă acces la serviciile de bază necesare pentru procurarea apei potabile. Foarte mulţi oameni beau apă murdară, iar mare parte dintre ei nici nu își dau seama, se arată în raport. În consecinţă, conform datelor, peste 5.000 de persoane din Europa mor în fiecare an din cauza bolilor diareice provocate de consumul apei necorespunzătoare, a insalubrităţii și a igienei deficitare.

O mare majoritate a celor afectaţi sunt persoanele care locuiesc în mediul rural unde sursele de apa potabilă, curată și sigură sunt rare. Unii dintre ei trebuie să meargă mai mult de 30 de minute pentru a colecta apă din puţuri și izvoare neprotejate. Dar majoritatea (nouă din zece persoane din zonele rurale) folosesc pentru consum numai apa de suprafaţă, de la râuri și canale de irigare. Aceste surse de apă, dar și terenuri agricole sau păduri sunt contaminate de deșeurile umane de la 1,7 milioane de persone (în 11 ţări europene) care practică defecarea în spaţii deschise din cauza lipsei toaletelor conectate la canalizare.

O consecinţă directă este apariţia bolilor cum ar fi holera, hepatita A, legioneloza (o boală infecţioasă potenţial mortală cauzată de bacterii aerobe Gram-negative din genul Legionella) și febra tifoidă – 470.000 de cazuri fiind raportate de statele membre ale OMS către Sistemul Centralizat de Informaţii pentru Bolile Infecţioase, în anul 2010. Așadar, Grupul European pentru Mediu și Sănătate (the European Environment and Health Task Force) s-a reunit la Bonn, Germania, pentru a discuta despre implementarea strategiilor și angajamentelor globale și regionale privind salubrizarea și igiena apei în agendele politice naţionale. Toate aceste demersuri ar ajuta la reducerea bolilor diareice cu 25-35%, a declarat OMS.

La nivel global, aproximativ 3 din 10 persoane (2,1 miliarde de persoane) nu au acces la apă sigură si ușor accesibilă la domiciliu, iar 6 din 10 (4,5 miliarde de persoane) nu trăiesc în condiţii de salubritate, potrivit unui alt raport al OMS și UNICEF din 2017.

„Apa în condiţii de siguranţă, salubritate și igienă la domiciliu nu ar trebui să fie un privilegiu doar pentru cei care sunt bogaţi sau trăiesc în orașe. Acestea sunt unele dintre drepturile de bază pentru sănătatea umană și toate ţările au responsabilitatea de a se asigura că toată lumea poate avea acces la ele”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În Caucaz și Asia Centrală, de exemplu, 19% din populaţia rurală locuiește în case fără acces la o sursă de bază de apă potabilă, spre deosebire de doar 2% dintre locuitorii din mediul urban. Și mai mult, 62% din populaţia rurală nu este branșată la conductele de furnizare a apei menajere, în timp ce doar 10% din locuitorii orașelor sunt dezavantajaţi în mod similar.

Deși începând cu anul 2000 miliarde de oameni au obţinut acces la serviciile de bază de apă și de salubritate, multe case, unităţi de sănătate și școli încă nu dispun de apă și de săpun pentru spălarea mâinilor. Faptul acesta expune populaţia și în mod special copiii mici la riscul de îmbolnăvire cu diverse boli, cea mai frecventă dintre ele fiind diareea. În fiecare an, 361.000 de copii sub 5 ani mor din cauza diareei.

„Apa sigură, igienizarea eficientă și salubritatea sunt esenţiale pentru sănătatea fiecărui copil și a fiecărei comunităţi – și astfel sunt esenţiale pentru construirea unor societăţi mai puternice, mai sănătoase și mai echitabile. Pe măsură ce am îmbunătăţit aceste servicii în comunităţile cele mai dezavantajate și pentru cei mai dezavantajaţi copii de astăzi, am oferit o șansă mai bună pentru un viitor mai bun”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake.

În România anul trecut, „aproximativ 30% dintre şcoli nu au grupuri sanitare în interior, situaţie care afectează peste 230.000 de elevi la nivel naţional. În total, 2.220 de şcoli sunt în această situaţie, iar diferenţa dintre mediul urban şi cel rural este evidentă: 38% în mediul rural, comparativ cu 7% în mediul urban. Aceste constatări sunt relevante ţinând cont de legătura dintre condiţiile sanitare şi de igienă şi subdezvoltarea copiilor, care poate fi cauzată de infecţii bacteriene”, reiese din strategia pentru modernizarea infrastructurii educaţionale, elaborată de către Ministerul Educaţiei Naţionale, notează Mediafax.

Lipsa alimentării cu apă curentă pentru uz, dar și pentru consum este unul dintre criteriile care pune România pe harta sărăciei în Uniunea Europeană, cele mai afectate fiind comunităţile rurale, conform Gândul. În mediul rural, doar 28,7% dintre locuitori au acces la sistemul public de alimentare cu apă. Astfel, în oraşe aria de acoperire a reţelei de apă curentă este de 93,8%, în timp ce media naţională se ridică la doar 63%, potrivit datelor aferente anului 2015, făcute publice de Institutul Naţional de Statistică.