UE și Marea Britanie au convenit asupra perioadei post-Brexit

149

UE şi Londra au anunţat luni că au căzut de acord asupra unei perioade de tranziţie post-Brexit, timp în care cetăţenii comunitari stabiliţi în Marea Britanie vor beneficia de drepturi similare cu ale celor veniţi înaintea Brexitului.

Conform negociatorilor europeni Michel Barnier și David Davis, perioada de tranziţie va fi inclusă în tratatul privind retragerea Marii Britanii din UE. În această perioadă trebuie clarificate în special trei chestiuni importante: „factura” Brexitului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie, dar și situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Perioada de tranziţie, care le va oferi atât cetăţenilor, cât și mediului de afaceri stabilitatea dorită, este cuprinsă în intervalul 29 martie 2019 – 31 decembrie 2020. În acest timp, Marea Britanie nu va mai participa la procesul decizional european, însă va continua să aplice directivele europene și își va păstra toate beneficiile ce decurg din participarea la piaţa unică şi la uniunea vamală. Regatul Unit va putea să negocieze, să semneze și să-și ratifice propriile tranzacţii comerciale cu alte ţări în perioada de tranziţie. Până în decembrie 2020, cetăţenii UE care vor veni în Marea Britanie, precum şi cei britanici care vor veni în statele UE vor beneficia de aceleaşi drepturi ca cei sosiţi înaintea datei efective a Brexitului, adică 29 martie 2019.

Deocamdată, Irlanda de Nord va rămâne în continuare parte a uniunii vamale și a pieţei unice în absenţa altor soluţii, pentru a se evita o așa-numită „graniţă tare” cu Republica Irlanda (graniţă între ţări controlată sever de organele statului, cum ar fi poliţia și armata). Această condiţie a fost un factor-cheie al discuţiilor cu UE, însă nu este nici pe departe o soluţie finală, iar Londra va continua să analizeze diverse posibilităţi.

Theresa May a sugerat că ideea păstrării unei graniţe deschise pentru Irlanda în condiţiile în care Marea Britanie iese din UE, deși favorabilă pentru Dublin, ar fi inacceptabilă deoarece ar schimba efectiv frontiera terestră existentă și ar compromite suveranitatea britanică. Într-o scrisoare către președintele Consiliului European, Donald Tusk, May a menţionat că „este nevoie de mai mult efort” pentru anumite angajamente incluse în acord și și-a exprimat încredinţarea că graniţele cu Irlanda ar putea fi discutate ca parte a viitorului parteneriat economic și de securitate.

Documentul de luni indică în mod clar că Curtea Europeană de Justiţie va avea „competenţă” asupra chestiunilor legate de legislaţia UE și de cetăţenii UE în timpul tranziţiei. Acordul va trebui validat şi de liderii europeni în cadrul reuniunii de joi şi vineri la Consiliul European. Michel Barnier a atras însă atenţia că aplicarea acestui acord privind perioada de tranziţie este condiţionată de stabilirea tratatului privind retragerea Marii Britanii din UE, ale cărui negocieri ar trebui finalizate până la sfârşitul acestui an. „Nimic nu este convenit, dacă nu este totul convenit”, a declarat el în faţa presei.

Marea Britanie și UE speră ca, dacă se va ajunge la un acord final de tranziţie, negocierile să se concentreze pe viitorul relaţiilor de ambele părţi, cu scopul de a se asigura un cadru cert companiilor şi cetăţenilor şi care să permită Regatului Unit instalarea de mecanisme post-Brexit.