Când vine vorba de succes, este mai ușor să credem că oamenii înzestraţi cu un coeficient de inteligenţă mai ridicat au cele mai mari șanse de reușită, însă noi dovezi ale cercetătorilor de la Universitatea Stanford arată că lucrurile nu stau chiar așa.

Pe parcursul carierei sale, psihologul Carol Dweck a studiat atitudinea și performanţa, iar ultimul ei studiu arată că atitudinea este un indicator mai bun decât IQ-ul în ce privește șansele noastre de succes.

Dweck a constatat că atitudinile oamenilor privind viaţa se pot reduce la doar două categorii: o mentalitate fixă, închistată, sau o mentalitate înclinată spre progres.

Mentalitatea fixă este ușor de remarcat atunci când o persoană crede că personalitatea sa este un dat, care nu se poate schimba sau îmbunătăţi nici măcar cu efort. Atitudinea aceasta este problematică atunci când există provocări, iar persoana în cauză are impresia că circumstanţa cu care se confruntă este prea dificilă pentru ea, iar acest lucru o va face să se simtă copleșită și fără speranţă.

Pe de altă parte, oamenii cu o mentalitate deschisă, orientată spre progres, cred că pot evolua dacă depun efort într-o anumită direcţie. Îi depășesc pe cei cu o mentalitate fixă, chiar și în situaţia în care posedă un nivel de inteligenţă mai scăzut, deoarece acceptă provocările tratându-le ca pe oportunităţi de a învăţa ceva nou.

În general se crede că oamenii care au o mai mare capacitate și un grad de inteligenţă mai ridicat inspiră încredere, dar acest lucru este adevărat mai mult atunci când toate lucrurile merg conform planului. Factorul decisiv este însă modul în care sunt gestionate eșecurile și provocările. Iar aici contează mai mult atitudinea. „Eșecul este informaţie, deși îl etichetăm ca pe o nereușită”, a explicat Dweck. Eșecul te învaţă că, dacă nu a mers o strategie, este bine să te gândești la alta și să încerci din nou.

Cercetătoarea oferă mai multe sfaturi care pot contribui la dezvoltarea unei viziuni pozitive, dar și la optimizarea sau schimbarea mentalităţii de la cea închisă la cea deschisă, orientată spre progres.

Primul sfat adresat celor care se confruntă cu eșecuri este să nu renunţe și să nu adopte o atitudine pesimistă. Atunci când oamenii se confruntă cu nereușite, testul este modul în care reacţionează la sentimentele care îi încearcă în acele momente. Există mulţi oameni de succes care nu ar fi reușit niciodată dacă ar fi cedat sentimentelor de neputinţă. La începutul carierei, Walt Disney și-a pierdut locul de muncă pentru că „nu avea imaginaţie și nu avea idei bune”, Oprah Winfrey a fost concediată de pe postul de prezentator TV pentru că „era prea implicată emoţional în povestirile ei”, iar Steven Spielberg a fost respins de mai multe ori de către Școala Cinematografică de la USC. Dacă oamenii aceștia ar fi avut o mentalitate fixă, în urma respingerii ar fi renunţat la planurile lor. Persoanele cu o mentalitate orientată spre creștere nu se simt neajutorate, deoarece știu că, pentru a avea succes, trebuie să nu renunţe și să muncească din greu.

„Urmează-ţi pasiunile!” este un alt sfat al cercetătoarei. Oamenii puternici nu renunţă la pasiunile lor. Întotdeauna va fi cineva care este mai talentat decât tine, dar lipsa de talent poate fi compensată cu pasiunea. Pasiunea oamenilor puternici face ca efortul pe care îl depun să îi ducă spre excelenţă. Warren Buffet recomandă identificarea pasiunilor reale cu ajutorul tehnicii 5/25. El recomandă să notezi 25 de hobby-uri, după care să elimini de pe listă 20. Restul de 5 sunt adevăratele tale pasiuni. Celelalte 20 nu sunt decât lucruri care îţi distrag atenţia.

„Acţionează!” recomandă cercetătoarea. Faptul ca oamenii cu mentalitate orientată spre creștere sunt capabili să-și depășească temerile nu înseamnă că sunt mai curajosi decât ceilalţi. Ei doar știu că frica și anxietatea paralizează emoţiile, iar cel mai bun mod de a depăși această stare este de a acţiona. Oamenii cu o mentalitate de creștere sunt puternici, iar oamenii puternici știu că nu trebuie să aștepte momentul perfect pentru a acţiona.

„Depășește-ţi limitele!” Oamenii puternici fac totul chiar și în zilele cele mai proaste. Întotdeauna își forţeză limitele. O poveste spune că unul dintre elevii lui Bruce Lee îl însoţea în fiecare zi câte trei mile. Într-o zi însă, la finalul cursei, Lee i-a sugerat să mai meargă încă două. Obosit, elevul i-a răspuns că va muri dacă vor mai face două mile. Răspunsul lui Bruce Lee a fost remarcant: „Atunci mori! Si renunţând ai putea de asemenea să mori. Dacă îţi fixezi întotdeauna limite deasupra a ceea ce poţi face, fizic sau de orice altă natură, toată viaţa vei fi influenţat de această mentalitate. În munca ta, în moralitatea ta, în întreaga ta fiinţă. Nu există limite! Există punţi, dar nu trebuie să stai acolo; trebuie să le depășești. Dacă mori, mori. Un om trebuie să-și depășească în mod constant nivelul”, a explicat Bruce Lee.

„Așteaptă rezultatele!” Oamenii cu o mentalitate deschisă știu că vor eșua din când în când, dar vor aștepta răbdători rezultatele pozitive. Această așteptare menţine motivaţia și contribuie la conturarea capacităţii de adaptare. „La urma urmei, dacă nu crezi că vei reuși, atunci de ce să te mai deranjezi?” întreabă retoric Dweck.

„Fii flexibil!” Toată lumea se confruntă cu adversităţi neprevăzute. Oamenii cu o mentalitate orientată spre creștere acceptă piedicile ca mijloc de îmbunătăţire a viziunii. Atunci când o situaţie neașteptată provoacă o persoană puternică, aceasta se adaptează până când obţine rezultatele dorite.

„Nu te plânge atunci când lucrurile nu merg conform planului”, este un ultim sfat consemnat de cercetătoare. Văicăreala este un semn evident al unei mentalităţi fixe. O mentalitate a creșterii ia în calcul toate aspectele, astfel încât să nu fie luată prin surprindere.