Creştinii belgieni, divizaţi cu privire la vălul burqa

45

Organizaţiile creştine din Belgia au avut reacţii diverse cu privire la interzicerea purtării vălului burqa în public, Belgia fiind a doua ţară europeană care a luat această decizie. În timp ce unii cred că legea îi discriminează pe musulmani, alţii o susţin.

„Suntem împotriva acestei legi, deoarece violează drepturile umane fundamentale. Deşi nu pot să vorbesc în numele tuturor grupurilor membre, cred că e un consens general ca noi să ne opunem unei măsuri care, în mod clar, împiedică libera practicare a religiei", a declarat Kristine Jansone, secretar general al Ecumenical Youth Council in Europe, informează theorthodoxchurch.info.

Jansone a declarat că organizaţia din care face parte a promovat o „atitudine deschisă" vizavi de islam, şi că nu crede că relaţiile dintre creştini şi musulmani vor avea de suferit din cauza acestei măsuri legislative.

Episcopul ortodox Athenagoras Peckstadt s-a pronunţat în favoarea legii care interzice purtarea vălului burqa, susţinând că Dumnezeu i-a creat pe oameni „cu feţe". „În calitate de creştini ortodocşi, noi avem experienţa respectării legilor ţării în care trăim", a declarat Peckstadt.

Purtătorul de cuvânt al Conferinţei Episcopilor Catolici din Belgia a declarat că Biserica Romano-Catolică nu a fost consultată în privinţa interdicţiei de a purta vălul burqa şi că nu are o opinie oficială despre posibilele consecinţe ale acestei legi.

Organizaţia Internaţională a Imamilor a declarat că interdicţia este discriminatorie şi că nu va face altceva decât să sporească tensiunile dintre Est şi Vest.