Atac terorist în Bulgaria: 7 morţi şi zeci de răniţi

76

Miercuri, în jurul orei 17:00 (ora României) s-a produs o explozie la un autocar cu turişti isralieni, în parcarea aeroportului din staţiunea bulgară Burgas. Incidentul a fost clasificat drept un atac terorist. La această oră, bilanţul victimelor numără 7 morţi şi 32 de răniţi, dintre care doi în stare gravă.

În ceea ce priveşte victimele, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe a anunţat că identificarea lor este „în curs" şi ar putea să mai dureze câteva ore.

„Nu este posibilă anunţarea unui bilanţ oficial deoarece procesul de identificare a persoanelor decedate nu s-a încheiat şi ar putea să mai dureze câteva ore, chiar o zi", a apreciat el.

Echipe de ajutor israeliene, medici specializaţi în tratarea victimelor atentatelor şi diplomaţi au sosit la Burgas în noaptea de miercuri spre joi.

Atacul nu a fost revendicat, dar mişcarea şiită libaneză Hezbollah a sugerat că este implicată, ipoteză confirmată de premierul Israelului, care a acuzat Iranul, un susţinător al Hezbollah. „Toate indiciile conduc spre implicarea Iranului", a declarat premierul Netanyahu.

Statele Unite, aliaţii Israelului, au reacţionat imediat, preşedintele Obama declarând: „Condamn puternic atentatul terorist barbar de împotriva israelienilor în Bulgaria. Gândurile mele se îndreaptă către familiile celor morţi şi răniţi şi mă rog pentru ei, precum şi pentru cetăţenii Israelului, ai Bulgariei şi pentru toate statele ai căror cetăţeni au fost victimele acestui eveniment cumplit", citează Mediafax.

Preşedintele american a mai precizat că susţine Israelul şi că va acorda „tot ajutorul necesar pentru identificarea responsabililor acestui atentat şi pentru a se face dreptate".

Coincidenţă sau nu, atacul terorist de la Burgas a avut loc exact în ziua în care, în 1994, la Buenos Aires (Argentina), a fost comis un alt atentat antiisraelian, soldat cu moartea a 85 de persoane.