Bulgaria renunţă la restricţionarea libertăţii religioase

838

Încă din toamna anului 2018, majoritatea cultelor religioase din Bulgaria au început să protesteze pașnic faţă de introducerea unor amendamente la Legea Cultelor, care le-ar fi restricţionat sever activitatea. Din fericire, rugăciunile le-au fost ascultate.

Vineri, în ultima zi lucrătoare a Parlamentului bulgar pe 2018, aleșii ţării au votat noua lege fără restricţiile temute. Ba chiar noua lege, care a intrat în vigoare de pe data de 1 ianuarie, oferă subvenţii mai generoase de la stat celor mai mari confesiuni religioase, și anume ortodocșilor (85% din populaţie) și musulmanilor (10% din populaţie). De asemenea, celelalte religii pot cere anumite deduceri de taxe.

„S-a renunţat la aproape toate amendamentele împotriva cărora am protestat. Fie datorită presiunii internaţionale, a protestelor organizate de biserici, fie a miilor de rugăciuni înălţate, legiuitorii au renunţat la fiecare amendament restrictiv din propunerea iniţială”, scrie Evangelical Focus.

Proiectul de lege iniţial viza minorităţile religioase, adică toate confesiunile evanghelice, Biserica Catolică și religia iudaică, stabilind că doar confesiunile care întrunesc cel puţin 1% din populaţie se vor putea înregistra ca biserici, restul intrând în ilegalitate. Totodată, legea ar fi restricţionat donaţiile internaţionale, permiţând finanţări externe doar pentru construirea de noi biserici sau pentru ajutor social, dacă acestea erau aprobate de stat. Salariile pastorilor, de exemplu, nu ar fi putut fi plătite din afară.

În același timp, legea nu ar mai fi permis bisericilor să închirieze spaţii care nu sunt construite și înregistrate ca biserici în proiectul de construcţie, limitând activitatea doar în clădirile proprii, înregistrate de stat. Însă pentru a putea fi înregistrate de stat, legea prevedea un prag minim de 300 de membri, un număr întrunit de foarte puţine biserici. În concluzie, un proiect de lege extrem de restrictiv și îngrijorător.

„Astăzi, sărbătorim decizia guvernului bulgar de a permite bisericilor bulgărești, inclusiv celor 130 de biserici baptiste, să rămână deschise pentru ca toţi credincioșii să se poată închina în continuare conform propriei conștiinţe”, menţionează într-un comunicat Alianţa Mondială Baptistă, care a protestat alături de Uniunea Baptistă din Bulgaria împotriva setului iniţial de amendamente.

„Este de lăudat deschiderea guvernului faţă de perspectiva cetăţenilor care alcătuiesc minorităţi religioase”, a mai spus Alianţa, însă episodul ridică în continuare semne de întrebare. „Să fi fost vorba de o pură desconsiderare crasă? Sau de instinctul unui control totalitarist? Ce i-a motivat pe politicienii care au venit cu aceste propuneri?”, se întreabă în continuare cei de la Evangelical Focus.