Marea Neagră ascunde cea mai veche epavă intactă din lume

407

O echipă de arheologi britanici și bulgari au făcut o descoperire surprinzătoare pe fundul Mării Negre, în apropierea ţărmului bulgar. Aceștia au descoperit ceea ce pare a fi o navă de transport din Grecia antică, prima de felul ei descoperită până acum. Totodată corabia pare intactă, ceea ce o face să fie cea mai veche epavă în stare intactă descoperită vreodată.

Descoperirea nu a fost întâmplătoare. Nava este doar una dintre cele 60 de epave pe care arheologii și cercetătorii de la Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) le-au găsit în cadrul unei misiuni de trei ani de explorare a fundului Mării Negre, cu scopul de a înţelege mai bine impactul creșterii nivelului mării.

„Nu am crezut că ar fi vreodată posibil să găsim o navă care a supravieţuit intactă de atâta timp, la 2 km sub apă”, spune entuziasmat profesorul Jon Adams, cercetător-șef al MAP. „Aceasta va schimba ce știm despre cum se construiau și cum se navigau navele în lumea antică”, mai spune el. Motivul pentru care nava a rămas complet intactă, cu tot cu conţinutul ei, este faptul că la o asemenea adâncime apa este lipsită de oxigenul care ar fi deteriorat materialele din care este construită.

Echipa a folosit un robot special pentru a face un model 3D al navei și a prelevat o mostră pentru a putea face datarea cu carbon. Rezultatele arată că nava ar avea aproximativ 2.400 de ani vechime. Nava are 23 de metri lungime și o capacitate de 15-25 de oameni la bord.

Tipul corabiei poate fi recunoscut doar din anumite fresce rămase din acea perioadă, întrucât este pentru prima dacă când oamenii de știinţă văd acest tip în realitate. Se pare că seamănă în stil cu ilustraţia de pe o vază unică din cadrul Muzeului Britanic. Vaza datează din secolul V î.Hr și îl arată pe Ulise legat de catarg, în timp ce nava trece pe lângă trei nimfe mitologice care încearcă să îi determine pe marinari să sară în apă și să se înece.

Cercetătorii au spus că nu au de gând să ridice nava la suprafaţă sau să o mai deranjeze în vreun fel. O înregistrare de două ore a descoperirii va fi difuzată în cadrul Muzeului Britanic, iar un raport oficial al descoperirii va fi publicat în cadrul conferinţei MAP care se va organiza la Londra în această săptămână.