Sclavii români din Marea Britanie

410

Sclavia modernă, exploatarea muncitorilor, neplata salariilor și abuzul psihic sunt fenomene larg răspândite în economia Marii Britanii, iar România se află printre ţările cu cele mai multe victime în această ţară, potrivit unui raport guvernamental britanic. În prezent, 65 de români sunt înregistraţi ca victime ale sclaviei moderne în Marea Britanie.

Românii sunt pe locul patru în clasamentul britanic al victimelor sclaviei moderne în funcţie de naţionalitate, după albanezi, în număr de 177; chinezi – 106; vietnamezi – 98. Românii sunt urmaţi de către britanici – 55; şi de indieni – 45. Raportul a fost dat publicităţii cu ocazia Zilei Împotriva Sclaviei, marcată în Marea Britanie pe 18 octombrie.

Ministrul pentru combaterea infracţiunilor, Victoria Atkins, a informat săptămâna trecută parlamentul britanic că sunt în curs cel puţin 950 de anchete privind sclavia modernă, adică de cinci ori mai multe decât în 2016.

Un alt raport al Gangmasters and Labour Abuse Authority indică nu mai puţin de 17 domenii în care riscul unor abuzuri este extrem de mare. Astfel, în topul domeniilor în care au fost înregistrate cazuri de sclavie se află construcţiile, reciclarea și service-urile auto. Agricultura, industria alimentară, pescuitul, industria de confecţii, taximetria, retailul, munca domestică și asistenţa socială sunt menţionate de asemenea în raport.

Grupurile de crimă organizată sunt și ele active pe piaţa muncii în multe sectoare, se arată în raport. Cetăţenii români și englezi sunt cei care facilitează și profită cel mai mult de toate formele de sclavie modernă. Iar criminalitatea organizată albaneză este un factor semnificativ în abuzul din spălătoriile auto. Cele mai multe informaţii despre victimele exploatării prin muncă în ultimele 12 luni sunt despre bărbaţii români cu vârste între 20 și 30 de ani.

Turele de lucru de 12-15 ore pe zi, câteodată 7 zile pe săptămână, salarii sub pragul minim sau care nu au fost plătite deloc și mediile periculoase de lucru și de viaţă sunt probleme comune în mai multe sectoare de activitate.

Potrivit Indexului Global al Sclaviei, în anul 2014, un număr de 13.000 de persoane ar fi fost victime ale sclaviei moderne în Marea Britanie. Anul 2016 a adus cu sine o creștere impresionantă a numărului de sclavi, la 136.000 de persoane, aduse de traficanţi din ţări cum ar fi Albania, Vietnam sau Nigeria. Indexul analizează amploarea fenomenului sclaviei moderne în 160 de state la nivel global, în funcţie de trei factori, și anume: prevalenţa estimată a sclaviei moderne, căsătoria infantilă și traficul de persoane care intră sau ies din ţară.

Pentru a reduce fenomenul, Marea Britanie a numit în anul 2014 primul comisar antisclavie independent, mai exact pe Kevin Hyland, fost șef al Diviziei de trafic uman din cadrul Poliţiei Metropolitane. Hyland a demisionat în mai, anul acesta, invocând ca motiv o intervenţie neavenită a guvernului în acţiunile sale, deși legea ar garanta independenţa comisarului în lupta împotriva sclaviei.

Potrivit unui raport al Trafficking in Persons (TIP) din 2014, ţara noastră a fost inclusă în categoria ţărilor care nu respectă normele impuse în vederea eliminării traficului uman. Datele oficiale arată că România este o ţară-sursă, de tranzit, dar și destinaţie pentru bărbaţi, femei și copii care sunt traficaţi pentru muncă forţată sau pentru sex.

Deși în ţara noastră au fost derulate de-a lungul anilor diverse campanii și proiecte organizate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și de ONG-uri, câteodată în cooperare cu parteneri străini sau chiar având organizatori internaţionali, totuși lupta împotriva sclaviei moderne pare să nu fie una de succes, asta și pentru că legea românească prevede pedepse prea mici pentru traficanţi, care nu reușesc să descurajeze traficul. „Dacă înainte, acest gen de infracţiuni erau pedepsite cu închisoarea de la 5 la 15 ani, [începând cu anul 2014] ele au fost reduse de la 3 ani la 10 ani”, se mai arată în studiul Indexului Global al Sclaviei.