Lipsa exerciţiului fizic, mai nocivă decât fumatul

401

Puţine vești legate de beneficiile pe care mișcarea fizică le are asupra corpului nostru ne-ar mai putea surprinde astăzi. Un studiu ne surprinde însă demonstrând că lipsa exerciţiului fizic este la fel de nocivă pentru organism ca fumatul.

Un studiu efectuat pe 122.007 pacienţi observaţi în perioada anilor 1991-2014 de cercetători de la Cleveland Clinic a pus în balanţă două caracteristici ale grupului studiat: rezistenţa lor la efort fizic pe banda de alergare și rata mortalităţii. Rezultatele, publicate în jurnalul JAMA Network Open, au arătat existenţa unei conexiuni între un nivel ridicat de exerciţiu fizic și o viaţă mai lungă și mai sănătoasă. Raportul le recomandă cadrelor medicale să își încurajeze pacienţii să facă din practicarea sportului un obicei constant în viaţă.

„Un tonus ridicat cardiorespirator a fost invers asociat cu mortalitatea, pe termen lung, și nu am observat nicio limită superioară a beneficiilor”, notează studiul. Cu alte cuvinte, practicarea de exerciţii cardio scade riscul mortalităţii premature și, cu cât facem mai multe, cu atât mai bine. „Cele mai mari scoruri de supravieţuire au fost asociate cu tonusul foarte ridicat în timpul exerciţiilor aerobice intense”, au mai spus autorii, care au observat că acest tip de exerciţii produce beneficii chiar și la pacienţii în vârstă și la cei cu hipertensiune.

Studiul concluzionează că un stil de viaţă sedendar este echivalent cu a suferi de o boală cronică gravă și că exerciţiul fizic este cel mai bun medicament pentru aceasta.

„Lipsa tonusului pe banda de alergare sau într-un test care evaluează rezistenţa la stresul provocat de exerciţiul fizic are un prognostic mai rău, în termenii decesului prematur, decât a fi hipertensiv, diabetic sau chiar decât a fi fumător”, a declarat dr. Wael Jaber, coautor al studiului. „Nu am întâlnit niciodată un factor mai pronunţat și mai obiectiv decât acesta”, a mai spus Jaber.

Studiul, care a analizat și riscurile hiperactivităţii fizice, a descoperit că subiecţii care erau hiperconștiincioși în privinţa exerciţiilor fizice la sală nu au prezentat un risc sporit de deces prematur. Concluzia cercetătorilor a fost că riscul de deces scade proporţional cu creșterea nivelului de exerciţiu fizic.